Επίσκεψη Charles de Gaulle στην Αθήνα, Μάϊος 1963 - To eirinika συγκέντρωσε σπάνιο υλικό με βίντεο ντοκουμέντα - συγκλονιστικές εικόνες της εποχής

16 Μαΐου 1963 – Ο Σαρλ Ντε Γκωλ στην Ελλάδα...

Ήδη από τις αρχές του 1959, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, σε μια προσπάθειά του να διευρύνει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, είχε εκφράσει την επιθυμία του στον Γάλλο πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ να συμβάλει και ο ίδιος στην εμβάθυνση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που επιχειρούσε ουσιαστικά ο Κ. Καραμανλής ήταν να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Γαλλίας, της χώρας που συμβόλιζε την τάση χειραφέτησης της Ευρώπης από τον αμερικανικό παράγοντα, τόσο σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο όσο και γύρω από το ζήτημα της σύνδεσης της χώρας μας με την ΕΟΚ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετέβη τέσσερις φορές στο Παρίσι την τετραετία 1961-63 για τη διεξαγωγή σχετικών συνομιλιών με τον στρατηγό Ντε Γκωλ, ο οποίος ανταπέδωσε το ενδιαφέρον με επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Μάιο του 1963, μία από τις μόλις τέσσερις που πραγματοποίησε σε κράτη της δυτικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

 

 

Το eirinika σας παρουσιάζει φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη

Ο Charles de Gaulle με την σύζυγο του στο παλάτι το 1963 Με τον τότε βασιλιά Παύλο την σύζυγό του βασίλισσα Φρειδερίκη και τον διάδοχο πρίγκιπα Κωσταντίνο νιόπαντρο με την πριγκίπισσα Άννα Μαρία. Λίγο αργότερα θα πέθαινε ο Παύλος και την θέση του θα έπαιρνε ο μόλις 24 ετών Κωνσταντίνος. 

Το σημαντικότερο όφελος από την επίσκεψη Ντε Γκωλ για την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η απόκτηση ενός πολιτικού κεφαλαίου, το οποίο όμως εξανεμίστηκε αμέσως από τη θύελλα που προκάλεσε η δολοφονία του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη, τρεις μόλις ημέρες μετά την αναχώρηση του Ντε Γκωλ από τη Θεσσαλονίκη.

Εκεί, απαντώντας σε σχετική προσφώνηση του Καραμανλή, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε για τη Μακεδονία: "Είναι διά την χώραν σας μια περιοχή υψίστης σημασίας, από απόψεως εθνικής, οικονομικής, πολιτικής, στρατιωτικής ως και από απόψεως της αμύνης σας και της ιδικής μας αμοιβαίως". Στις δημόσιες τελετές κυριάρχησε η επιβλητική, λιτή φιγούρα του στρατηγού, όπως και κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων την οποία παρακολούθησε και ο Κ. Καραμανλής ή στην επίσκεψή του στον Άγνωστο Στρατιώτη, με την αντίθεση ανάμεσα στα πολλά παράσημα των Ελλήνων αξιωματικών που τον συνόδευαν και στο μοναδικό που εκείνος έφερε, τον Σταυρό της Λορένης.

Φωτογραφίες: Screenshots από βίντεο british Pathe και Ina France 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ