Η Ράνια Θρασκιά με το ΣΥΡΙΖΑ στο eirinika: Κοιτάω μόνο μπροστά - Εμπιστεύομαι και σέβομαι τους νέους (φωτό)

Παιδαγωγός, σύμβουλος ψυχικής υγείας, δημοσιογράφος, συγγραφέας τώρα και υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Θρασκιά μιλάει στην Ειρήνη Νικολοπούλου και στο eirinika.gr για το έργο που υπηρετεί, το ρόλο των νέων και τον τρόπο που αξιοποιεί το ελάχιστο ελεύθερο της χρόνο.

Έχοντας περάσει από διαφορετικούς ρόλους στη ζωή της κατάλαβε ότι η συνεισφορά της θα ήταν σημαντική και στην πολιτική. Με το σύνθημα "Κοιτάω Μπροστά" προτρέπει τους νέους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και εμείς στο eirinika και στην ενότητα smart interview θέλουμε να παρουσιάσουμε, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και το έργο τους. Αυτά πρέπει να βαρύνουν την απόφασή μας πριν από την κάλπη.

1. Ποια είναι η Ρανια Θρασκιά: 

Είμαι η Ράνια Θρασκιά, Υποψήφια Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είμαι Παιδαγωγός-Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας MSc και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάστηκα ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στα κανάλια ANT1, MEGA, ALTER TVΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο University of East London και έλαβα Master of Science στην «Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία» με ειδίκευση στην «Επιλόχειο Κατάθλιψη» και τη Θεωρία Σχημάτων (Schema Therapy). Αποφοίτησα με επιτυχία από το τριετές πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Συμβουλευτική και Οικογενειακή Συμβουλευτική στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων και έλαβα την πιστοποίηση Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και Οικογενειακού Συμβούλου. Είμαι Τακτικό Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής. Το Σεπτέμβριο του 2018 δημιούργησα με αγάπη και αίσθημα ευθύνης το «Κέντρο Προσωπικής Οικογενειακής Εξέλιξης – Ράνια Θρασκιά», στο Νέο Ψυχικό. Είμαι συγγραφέας του Βιβλίου «Κοιτάω Μπροστά».

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και γάτα

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

H συμμετοχή μου στο πολιτικό στίβο, είναι αποτέλεσμα της τιμητικής πρότασης που μου έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα. Νιώθω ότι είναι για μένα μια ευκαιρία να συνεισφέρω στην προσπάθεια για το κοινό καλό, για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αποδοχή, ενσυναίσθηση και παιδεία χωρίς διακρίσεις. Να κοιτάξω μπροστά. Με ευαισθησία και λογική, όπως λέμε και στο σύνθημα της υποψηφιότητας μου.

3. Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Εμπιστεύομαι και σέβομαι πολύ τους νέους. Το μήνυμα μου σε αυτούς είναι, για να «μην φοβούνται όλα αυτά που θα γίνουν για εκείνους χωρίς εκείνους», να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Να στείλουν με την ψήφο τους το δικό τους μήνυμα προς όλους!

4. Ακούμε καθημερινά περιστατικά βίας, κακοποίησης, παρενόχλησης γυναικών, τι πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα;

Μακάρι να μπορούσαμε να περιγράφουμε σε μία παράγραφο το σύνολο των μέτρων που πρέπει να παρθούν για να λυθεί ένα τόσο σύνθετο θέμα! Επειδή το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι μέρος της επιστημονικής μου κατάρτισης και της επαγγελματικής ενασχόλησης, θεωρώ ότι μακροχρόνια η μόνη αξιόπιστη λύση είναι η πρόληψη μέσω της παιδείας και των κοινωνικών δομών. Επίσης πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία και να υπάρχουν ειδικές πολιτικές για την ενδυνάμωση των γυναικών και την στήριξη των θυμάτων. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά βήματα που μπορούν να γίνουν για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα απαιτεί μακροπρόθεσμη δέσμευση και συνεχείς προσπάθειες από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

5. Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Θα ήθελα στην Ελλάδα του 2050 να θεωρείται αυτονόητη η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών τόσο στην πολιτική όσο και σε κάθε νευραλγική θέση λήψης αποφάσεων. Οραματίζομαι ένα μέλλον που συνδιαμορφώνεται από όλα τα φύλλα και που το μοναδικό κριτήριο για την εξέλιξη, πρόοδο και επαγγελματική ανέλιξη των ανθρώπων είναι οι γνώσεις, τα ταλέντα και οι δεξιότητές τους. 

6. Μπορείτε να μας πείτε 2 σημεία που διαφοροποιούν το ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Οι 2 μεγαλύτερες διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τα άλλα κόμματα είναι η ρεαλιστική πολιτική προσέγγιση σε σχέση με το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας και τον τρόπο άσκησης της κοινωνικής-οικονομικής πολιτικής. Όλα αυτά αποτυπώνονται με τον πιο σαφή τρόπο και στο κοινωνικό συμβόλαιο των 11 σημείων με το οποίο έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον Ελληνικό λαό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

7. Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Η διαρκώς αυξανόμενη βία σε όλες της εκφάνσεις της καθημερινότητας. Παρατηρούμε αύξηση βίας στο σπίτι, στο σχολείο, στην γειτονιά, στους αθλητικούς χώρους, στους χώρους εργασίας, παντού. Επίσης βλέπουμε και στην χώρα μας το οργανωμένο έγκλημα να δρα ανεξέλεγκτο τον τελευταίο καιρό. Πρέπει επειγόντως να δράσουμε με αποφασιστικότητα σε αυτά τα φαινόμενα και να επενδύσουμε στην παιδεία, στις κοινωνικές δομές και στην σωστή ενημέρωση των νέων.

8. Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

«Όταν δεν αρέσει μια παράσταση, δεν αλλάζεις το κοινό, αλλάζεις την παράσταση» Μπέρτολντ Μπρεχτ, Γερμανός Συγγραφέας.

9. Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Οι αυτοαναφορικές δηλώσεις με φέρνουν σε αμηχανία και δεν θα ήθελα να περιγράψω τον εαυτό μου

10. Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Να κοιτάει πάντα μπροστά!

11. Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Περνώντας ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους. Όλα παίρνουν χρώμα και αξία όταν τα μοιράζεσαι με όσους αγαπάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ