Μαρία Συρεγγέλα μόνο στο eirinika: Μοιράζουμε με τον σύζυγό μου τις δουλειές του σπιτιού & τη φροντίδα των παιδιών  - τους  μιλάμε συνεχώς για τους ρόλους των φύλων και για τα ίσα δικαιώματα

Η Μαρία Συρεγγέλα είναι υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, είναι για πρώτη φορά υποψήφια, διεκδικεί  την εκλογή της στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία και μιλά στην Ειρήνη Νικολοπούλου και το eirinika.gr σε μια smart interview.

Ποια είναι η Μαρία Συρεγγέλα:

Είμαι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα δημογραφικής πολιτικής, οικογένειας και ισότητας των φύλων. Στο παρελθόν ήμουν Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας), ενώ έχω υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Κατεβαίνω για πρώτη φορά στον στίβο της πολιτικής και στις 21 Μαίου θα δώσω τη μάχη του σταυρού σε μία απαιτητική εκλογική περιφέρεια, στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. 

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Η απόφασή μου να κατέβω για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει να κάνει με τη θέλησή μου να βάλω κι εγώ το δικό μου «λιθαράκι» στη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών της Δυτικής Αθήνας. Μία θέληση που δεν έχει μείνει στα λόγια αλλά έχει γίνει ήδη πράξεις. Από τη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ, προωθώ μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων, των γονέων, των νέων και γενικά της οικογένειας.

Κύριο μέλημά μου είναι να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τις ζωές των πολιτών κάθε μέρα λίγο καλύτερες. Αυτό μας ζητάνε και οι πολίτες όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας αλλά ολόκληρης της χώρας.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και κουστούμι

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που δίνουν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στις νέες και στους νέους. Ασχοληθήκαμε με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Μειώσαμε την ανεργία και δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Επίσης, υιοθετήσαμε νέα στεγαστική πολιτική για νέους με την εφαρμογή του προγράμματος «Σπίτι μου», έχουμε δρομολογήσει την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και υλοποιούμε προγράμματα για την τόνωση της απασχόλησης των νέων. Στόχος μας είναι την επόμενη τετραετία να έχουμε καλύτερους μισθούς, να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα και να έχουμε περισσότερες δουλειές. Γι’ αυτό στις 21 Μαίου οι νέες και οι νέοι θα προσέλθουν στην κάλπη και θα ψηφίσουν ΝΔ για να έχουν ένα καλύτερο αύριο και για να πάει η χώρα μπροστά και σταθερά.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα να έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση των γυναικών στην κοινωνία, ωστόσο, η ουσιαστική επίτευξη της ισότητας δεν έχει πραγματοποιηθεί. Γυναίκες και άνδρες δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην πράξη. Οι γυναίκες συναντούν πολλά εμπόδια στην καθημερινότητά τους, όπως ανισότητα στις ευκαιρίες λόγω φύλου, ανισότητα στις αμοιβές για την ίδια εργασία, εμπόδια στην προσπάθεια ανέλιξης στον χώρο εργασίας, συμπεριφορές βίας στον ιδιωτικό ή δημόσιο βίο. Οφείλουμε να βοηθήσουμε περισσότερο τις γυναίκες, να αλλάξουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών και να προωθήσουμε την πραγματική ισότητα των φύλων.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Είστε υφυπουργός για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη τετραετία, θα μπορούσατε να μας δώσετε μία σύντομη περιγραφή;

Η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει ουσιαστικά την οικογένεια και τους γονείς, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις και χαράσσει για πρώτη φορά μία συνολική, συγκροτημένη, εθνική δημογραφική πολιτική.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και κείμενο που λέει "DELPHI ECONOMIC FORUM ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ TO KENTPO ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΣΤΕ ΣΤ ΚΡΗΤΗ"

Στα σχέδιά μας είναι η διάθεση 1,8 δις ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου». Επίσης, θα αυξηθούν κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Θα αυξηθεί το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, θα συσταθούν 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών ως τις 17:30 και θα θεσμοθετηθούν χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, όρθια άτομα και εσωτερικός χώρος

Σχεδιάζουμε και προωθούμε δράσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Είμαστε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους και ασκούμε κοινωνική πολιτική στην πράξη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνονται. Υπήρχαν πάντοτε αυτά τα περιστατικά ή τώρα ο κόσμος μιλάει ευκολότερα γι’ αυτά;

Η βία κατά των γυναικών διαπερνά όλες τις κοινωνίες και τις εποχές. Το θετικό όμως είναι τα στόματα έχουν αρχίσει να μιλάνε. Στόματα που ήταν κλειστά για χρόνια, για δεκαετίες, σφραγισμένα από τη σιωπή, τον φόβο, την έλλειψη εμπιστοσύνης, μιλάνε και καταγγέλλουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

 

 

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κοινωνία έχει ωριμάσει και η πολιτεία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία των θυμάτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στη βία κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εμείς ενθαρρύνουμε τα θύματα να μιλάνε και να ζητάνε βοήθεια από τις δομές μας, γιατί η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα δίκτυα δομών. Είμαστε στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, τις προστατεύουμε, τους προσφέρουμε δωρεάν φιλοξενία, ψυχοκοινωνική εργασιακή και νομική στήριξη και τις στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Είστε ενεργή πολιτικός, σύζυγος, μητέρα, γυναίκα. Ποιος είναι ο πιο απαιτητικός ρόλος στην ζωή σας;

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα, όπως κι εγώ, έχουμε πολλούς και πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα. Όλοι οι ρόλοι είναι απαιτητικοί, αλλά έχω μάθει να διαχειρίζομαι τον χρόνο κατάλληλα και δίκαια για όλους.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα

Στη δική σας οικογένεια υπάρχει ισότητα;

Φυσικά, υπάρχει ισότητα στην οικογένειά μου. Έχουμε δουλέψει πάνω σ’ αυτό το θέμα με τον σύζυγό μου γιατί πιστεύουμε ότι η ισότητα των φύλων ξεκινά από το σπίτι. Μοιράζουμε με τον σύζυγό μου τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών, ενώ μιλάμε συνεχώς στα παιδιά μας για τους ρόλους των φύλων και για τα ίσα δικαιώματα που έχουν κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται και εσωτερικός χώρος

Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Συνηθίζω να λέω ότι «όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα».

Για μια τόσο δραστήρια γυναίκα, όπως εσείς, υπάρχει ελεύθερος προσωπικός χρόνος;

Το καθημερινό μου πρόγραμμα είναι γεμάτο, αλλά πάντα βρίσκω χρόνο να περνάω δημιουργικά και να χαλαρώνω με την οικογένειά μου.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ποιο μάθημα ζωής θέλετε να πάρουν από εσάς οι δυο γιοί σας;

Πιστεύω ότι η πιο χρήσιμη συμβουλή που μπορεί να δώσει κάποιος στο παιδί του είναι πως οι κοινωνίες προχωρούν και εξελίσσονται μόνο μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Θα ήθελα λοιπόν να μάθουν να εκτιμούν, να πράττουν αφού σκεφτούν και να υποστηρίζουν πάντα το δίκαιο. Ακόμη και όταν αυτός φαντάζει ο πιο δύσκολος δρόμος...

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ