Κατερίνα Μπατζελή του ΠΑΣΟΚ στο eirinika: Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί ίδιοι - Μετά την τραγωδία, οφείλουμε στη «γενιά των Τεμπών να τα επανεξετάσουμε oλα»

Η Κατερίνα Μπατζελή είναι υποψήφια με το ΠΑΣΟK στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας

Με καταγωγή τη Φθιώτιδα και Οικονομικές σπουδές, η Κατερίνα Μπατζελή υποψήφια στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με το ΠΑΣΟK, μιλάει σε μια smart interview και την Ειρήνη Νικολοπούλου στο eirinika.gr.

1.            Ποια είναι η Κατερίνα Μπατζελή:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ηράκλειο Αττικής όπου διαμένω μέχρι και σήμερα. Έχω σπουδάσει Οικονομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις Βρυξέλλες. Ήμουν Ευρωβουλευτής το 2004-2009 και εκλέκτηκα  βουλευτής το 2009-2012 στο  νόμο Φθιώτιδας, τόπο καταγωγής των γονιών μου. Έχω απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα ως Σύμβουλος σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού, επενδύσεων και ευρωπαϊκών υποθέσεων. Και για να σας γυρίσω πιο πίσω, στα σχολικά μου χρόνια, πέρα από πολύ καλή μαθήτρια, πρόεδρος μαθητικού, ήμουν και αθλήτρια του στίβου.

Σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής, είχα και έχω έναν και μοναδικό στόχο. Ανεξάρτητα από τις θέσεις ευθύνης που μου έχουν εμπιστευθεί οι πολίτες και το κόμμα μου, το ΠΑΣΟΚ, ο στόχος μου είναι να αγωνίζομαι, να προσφέρω και να προσπαθώ να αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο. Με τη γνώση και την εμπειρία μου.

Αυτή τη φορά, θέλω να προσφέρω - αν φυσικά μου δώσουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μου - μέσα από τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, στον Βόρειο Τομέα της Αθηνών. Μια ευρεία αστική περιοχή με πολλές προοπτικές ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων μας.

2.            Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Ήταν η περίοδος που η Ελλάδα ζούσε το μεγάλο όνειρο της Μεταπολίτευσης. Με το γκρέμισμα παλιών προτύπων, το ξήλωμα της Χούντας, της  αναγνώρισης των  δημοκρατικών αγώνων. Ήταν η περίοδος που το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου για τους μη προνομιούχους  ξεσήκωνε  τους Έλληνες.   Αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη Ελλάδα .Ζούσαμε εμείς και οι γονείς για ένα καλύτερο αύριο .Το πιστεύαμε και το πετυχαίναμε. Μαζευόμαστε για να ακούσουμε σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις με  τους πολιτικούς που χάραξαν την πορεία της χώρας. Μπορεί να διαφωνούσες ,αλλά δίδασκαν πολιτικό πολιτισμό και κοινοβουλευτισμό.

Πίστεψα πολιτικά και ιδεολογικά το χώρο αυτό και μένω αταλάντευτα σε αυτόν.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, φρούτο και κείμενο

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολιτικά ενεργή. Εκτός αυτού, πάντοτε από τότε που με θυμάμαι ήθελα να μαθαίνω, να ενημερώνομαι για τις πολιτικές εξελίξεις, να είμαι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Το να ασχοληθώ συνεπώς με τα κοινά ήταν κατά κάποιο τρόπο μονόδρομος για μένα. Ίσως γιατί και ως άνθρωπος δεν είμαι απαθής και αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει γύρω μου.

Ο πρώτος «σπόρος» της πολιτικής θα έλεγα πως φυτεύτηκε στο σπίτι, στη συνέχεια στο σχολείο και μετά στο πανεπιστήμιο. Έκτοτε μέχρι σήμερα έχω διαμορφώσει πολιτικές θέσεις, αρχές και αξίες τις οποίες ακολουθώ πιστά και υπερασπίζομαι σθεναρά μέχρι και σήμερα.

Στην ενεργό πολιτική σκηνή μπήκα το… ως Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων και αργότερα το 2004-2009  ως Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ όπου ασχολήθηκα με θέματα γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου, με ζητήματα πολιτισμού και νεολαίας, καθώς και με κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν έντονα και σήμερα όπως η ενδοοικογενειακή βία. Το 2009 εκλέχτηκα Βουλευτής Φθιώτιδας και διετέλεσα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

3.            Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Πρώτα από όλα αναγνωρίζω και εγώ όπως και όλοι μας φαντάζομαι, ότι πολλοί νέοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα πολιτικά κόμματα, στα πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και στους ίδιους τους θεσμούς της χώρας μας. Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2011, υπάρχει μια γενικότερη αμφισβήτηση προς όλους και όλα και μια έντονη απογοήτευση.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα

Το μόνο που θέλω να τους πω είναι ότι αν θέλουν να αλλάξουν αυτά που τους ενοχλούν, για να το πετύχουν χρειάζεται πρώτα από όλα να συμμετέχουν. Όχι μόνο στην εκλογική διαδικασία που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά να κάνουν τη συμμετοχικότητα και την ενασχόληση με τα κοινά στάση ζωής. Διότι κοινά δεν εννοούμε μόνο την πολιτική με την ευρεία έννοια. Εννοούμε οι νέοι να γίνουν πιο συμμετοχικοί και ενεργοί πολίτες ξεκινώντας από τη γειτονιά τους, την τοπική κοινωνία, τη σχολή τους. Με μικρές αλλαγές μπορούν να φτάσουν στη μεγάλη αλλαγή που ονειρεύονται και επιζητούν.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα και πλήθος

Δεύτερον, είναι σημαντικό οι νέοι και οι νέες που αποτελούν και το μέλλον της χώρας μας, να μπορούν να φιλτράρουν κάθε πληροφορία που φτάνει στα αυτιά τους. Κακά τα ψέματα. Ζούμε στην εποχή της υπερπληφόρησης και των ψευδών ειδήσεων. Εδώ θεωρώ ότι το σχολείο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών στον τρόπο διαχείρισης και ελέγχου της πληροφορίας. Η ψηφιακή δημοκρατία, η ορθή διαχείριση του διαδικτύου και του ψηφιακού μας αποτυπώματος, καθώς  και η καλλιέργεια δημοκρατικών πολιτών, πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Και τέλος, επειδή το ακούω συχνά. Όχι δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Ούτε είναι ίδιες οι προθέσεις όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά.

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα και κείμενο

Η λογική του ισοπεδωτισμού (όλοι είναι μια από τα ίδια) και η κουλτούρα της ακύρωσης (cancel culture) τις οποίες εφαρμόζουν πολλά νέα παιδιά σήμερα, είναι σίγουρο ότι μόνο πίσω μας πάνε. Ποτέ μπροστά. Διότι η αποδόμηση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή όταν δεν είναι υπάρχει κριτική σκέψη, βαθιά γνώση και προσπάθεια για αλλαγή.

4.            Έχετε διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Γνωρίζετε τα προβλήματα της χώρας όχι μόνο στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά γενικότερα. Τι πιστεύετε ότι λείπει αυτή τη στιγμή από τη χώρα. Τι διαφορετικό απ’ όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα πρέπει να κάνουμε;

Στόχος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής είναι να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Αυτό θα το επιτύχουμε με μια σειρά μέτρων όπως αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από τον Προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ενίσχυσής του με προσλήψεις. Δεύτερον, θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους και προώθηση των επαγγελματικών ταμείων. Τρίτον, Πολιτική Στέγασης και Κοινωνικής Κατοικίας με την επιδότηση ενοικίου, την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών και την παροχή κινήτρων σε ιδιοκτήτες. Πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέταρτον, αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, τη προστασία της α΄ κατοικίας , το δικαίωμα προσφοράς αγοράς του δανείου, ορισμού σταθερού επιτοκίου για τις ρυθμίσεις και ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών για συγκεκριμένο διάστημα. Πέμπτον παροχή Κινήτρων όπως φορολογικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών, για τη δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και δη των νέων. Και τέλος, ενδυνάμωση του θεσμού του ΑΣΕΠ και του θεσμού της Διαύγειας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, είναι αναγκαίο να επανεξετάσουμε και την πολιτική μεταφορών, συμφωνιών και συμβάσεων. Το οφείλουμε στη  «γενιά των Τεμπών».

5.            Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω αρχικά για τι ονειρεύομαι τα επόμενα δέκα χρόνια.  Θα είναι η περίοδος των μεγάλων γεωπολιτικών και κλιματικών αλλαγών. Μία δεκαετία που το Δημογραφικό θα διαπερνά όλες τις πολιτικές. Που θα υπάρχουν πλέον γενιές που  έζησαν τη κρίση μέσω των γονιών τους και εκείνοι δεν πήγαν περίπου  δυο χρόνια στο σχολείο λόγο της πανδημίας. Αυτές οι γενιές έχουν άλλες μεγάλες προκλήσεις μπροστά τους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Θεωρώ ότι τα μεγάλα στοιχήματα που θα κρίνουν την πορεία της χώρας μας και τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε από σήμερα κιόλας είναι η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη μετάβαση. Αυτά τα δυο ζητήματα αποτελούν και τις μεγάλες ευκαιρίες για μια Ελλάδα της προόδου, της ανάπτυξης, της απασχόλησης.

 

Ήδη διανύουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση. Χρειάζονται αναπροσαρμογές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα ώστε να προετοιμάσει επιτυχώς τα νέα παιδιά για τις νέες προκλήσεις στην αγορά εργασίας, χρειάζονται αλλαγές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα θέτει ψηλά στην ατζέντα την κλιματική αλλαγή, τις πράσινες πόλεις, τα βιώσιμα αστικά κέντρα, την ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της ελληνικής υπαίθρου και φυσικά χρειάζεται και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εμπεριέχει άρση των κοινωνικών ανισοτήτων, ευημερία και πρόσβαση σε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές υγείας και υποδομές μεταφορών.

6.            Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Δε ξέρω αν με φοβίζουν ή αν με προβληματίζουν περισσότερο.

Είναι οι συνέπειες της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια και οι οποίες θεωρώ ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αντιληπτές στη ψυχοσύνθεσή μας ή στη συμπεριφορά μας απέναντι σε τρίτους.

Είναι οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες οι οποίες κρατούν την ελληνική κοινωνία στάσιμη και εγκλωβισμένη. Κυρίως τα νέα παιδιά που θέλουν να προχωρήσουν εργασιακά, να κάνουν οικογένεια και να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους αυτά που ονειρεύονται.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στα αυτονόητα. Σε ένα αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας, σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές μεταφορών, σε ένα επαρκές σύστημα παιδείας που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παιδιών είτε διαβιούν σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο ή στο πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας.

Και ως αποκορύφωμα όλων αυτών, με προβληματίζει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και η απουσία ουσιαστικών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

7.            Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Θα σας πω του Νίκου Καζαντζάκη. «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο». Παραμένει μια ρομαντική προσέγγιση, αλλά πάντοτε πίστευα ότι ο καθένας από εμάς βάζοντας το δικό του λιθαράκι, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

8.            Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμά;

Γενικά δεν είμαι ένας άνθρωπος που ακολουθώ τις ταμπέλες στη ζωή μου. Θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε λίγο από όλα τα χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές. Αλλά για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο ελάττωμα αλλά και προτέρημά μου είναι το πείσμα μου.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

9.            Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Ότι την περίοδο αυτή δίνω έναν ακόμη αγώνα πολιτικό. Και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάϊου, εκείνο που μετράει  για μένα περισσότερο είναι η επίγνωση ότι όλο αυτό το διάστημα έδωσα έναν καθαρό και τίμιο πολιτικό  αγώνα με αξιοπρέπεια και πίστη σε όσα πρεσβεύω. Αυτό έκανα πάντα. Αυτό κάνω και τώρα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

10.          Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Μ αρέσει να περνάω χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Με την οικογένεια, τον γιό μου ,τις φίλες και τους φίλους μου. Μ΄ αρέσει η ξεγνοιασιά σε ένα καλό εστιατόριο, ένα καλό κρασί και φυσικά τα ταξίδια. Πάνω από όλα όμως μ’ αρέσει να χαλαρώνω στον καναπέ του σπιτιού μου βλέποντας τις αγαπημένες μου σειρές παρέα με την Τότα που συνεχίζω να αποκαλώ σκυλάκι, αν και έχει κλείσει αισίως τα 12 χρόνια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Βιογραφικό

Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νομική Σχολή, Οικονομικό Τμήμα

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ

  • Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (2009-2010)
  • Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας (2009-2012)
  • Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (20112012)
  • Ευρωβουλευτής- Μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2004-2009)
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (20082009)
  • Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα αγροτικής πολιτικής και πολιτικής τροφίμων (20042007)
  • Σύμβουλος στον ιδιωτικό και συνεταιριστικό τομέα σε θέματα αγροτικής πολιτικής και τροφίμων, επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδυτικών προγραμμάτων (1996-2004)
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Ελαιολάδου της Copa Cogeca European farmers and European agricooperatives (20022004)
  • Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων (1994-1996)
  • Μέλος του Γραφείου Ελληνίδας Επιτρόπου σε θέματα αγροτικής πολιτικής, προστασίας των καταναλωτών, αλιείας, πολιτισμού και διαρθρωτικών ταμείων (1988-1993)
  • Επιστημονική Σύμβουλος της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1984-1988).
  • Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ (2007-2012)

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ξένες Γλώσσες:

Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Βιβλία- Μελέτες

  • Η Νέα Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη της Ε.Ε. Η Διατροφική Ασφάλεια ως Αναπτυξιακή Πολιτική (εκδόσεις  Παπαζήσης, 2011)
  • Μελέτη για τα Αρωματικά Φυτά (σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
  • Ο ρόλος του Ευρώ και ο Αγροτικός Τομέας (ΙΣΤΑΜΕ, 2001)
  • Ευρώ και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΙΣΤΑΜΕ, 2001)
  • Αρθρογραφία για αγροτική ανάπτυξη, κλιματικές αλλαγές, Μεσογειακή Διατροφή, νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κτλ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ