Ο Κώστας Ζαχαριάδης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειρήνη Νικολοπούλου: Πιστεύω στο τρίπτυχο ελευθερία, ισότητα, κοινωνική αλληλεγγύη – Η συνέντευξή του στο eirinika

Δυναμικός, μαχητικός μέσα στην κοινωνία και τους πολίτες, ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, με το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχης Εσωτερικών.

Μιλώντας εν όψη των εκλογών στην Ειρήνη Νικολοπούλου και ο eirinika.gr, ο Κώστας Ζαχαριάδης, λάτρης του μπάσκετ, στέλνει μήνυμα στους νέους να «πάρουν τις τύχες στα χέρια τους» και ζητά και να κάνουν σύνθημά τους αυτό που τον εκφράζει και έχει πει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, «επανάσταση στη ζωή, μεταρρύθμιση στην πολιτική».

Ποιος είναι ο Κώστας Ζαχαριάδης;

Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι ένας άνθρωπος 38 ετών που έχει σπουδάσει βιολογία και ασχολείται από τα δεκαοκτώ του με την πολιτική. Του αρέσει το μπάσκετ, αλλά δυστυχώς δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο, ιδίως στη συγκεκριμένη περίοδο.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γιατί με ενδιαφέρει ο τόπος που γεννήθηκα, μεγάλωσα και συνεχίζω να ζω έως και σήμερα. Γιατί με ενδιαφέρουν τα κοινά, θέλω να προσφέρω στην κοινωνία και στους πολίτες, και πιστεύω ότι η συμμετοχή και η ενασχόληση με την πολιτική είναι δύναμη για μια κοινωνία. Γιατί για να είναι λειτουργική η Δημοκρατία, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Γιατί δεν θέλω να αποφασίζουν για εμένα χωρίς εμένα, γιατί έχω άποψη και θέλω να τη δω να γίνεται πράξη. Γιατί δεν μου αρέσει να είναι κανείς ανέλεγκτος και ανεξέλεγκτος.

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Το μέλλον τους (μας) ανήκει. Να συμμετέχουν ανεξαρτήτως των απόψεων και των πεποιθήσεών τους. Οι άνθρωποι της γενιάς μου χτυπήθηκαν από την κρίση, το brain drain, τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας και τους καθηλωμένους μισθούς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια χαμένη γενιά. Αντιθέτως, είναι η γενιά του παρόντος που χτίζει ένα καλύτερο μέλλον. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι νέες και οι νέοι ενημερώνονται, κινητοποιούνται, δικτυώνονται, εργάζονται και ψυχαγωγούνται διαφορετικά. Είναι δημιουργικοί και παραγωγικοί άνθρωποι με υψηλή κατάρτιση και μπορούν να μετασχηματίσουν την Ελλάδα και να την κάνουν πιο δίκαιη, με λιγότερες ανισότητες, σύγχρονη και καινοτόμα. Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους για την αλλαγή.

Έχετε εντοπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει μία γυναίκα/μητέρα/εργαζόμενη και τι προτείνετε;

Οι έμφυλες ανισότητες στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε την επόμενη μέρα που, τολμώ να πω, είναι τα αυτονόητα. Σε κάθε κρίση τα πρώτα θύματα στη χώρα είναι οι γυναίκες, κάτι που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε από την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας. Οι θεσμικές παρεμβάσεις υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων -που είναι ανθρώπινα δικαιώματα- πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε επίπεδο, όπως στην πολιτική με ποσόστωση στην εκπροσώπηση κατά 50% και είναι κάτι που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Ισότητα στην εργασία και τις αμοιβές, νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ως πράξη έμφυλης βίας, θωράκιση των δικαιωμάτων στην κοινωνία και στο σπίτι, ενημέρωση, προγράμματα στα σχολεία, ενίσχυση των δομών για θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Και βέβαια, μητρότητα. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τις μητέρες από την πρώτη μέρα και σε κάθε επίπεδο.

Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Το 2050 δεν είναι τόσο μακρινό. Απέχει από το σήμερα όσο απέχει πίσω και το 1996. Νομίζω πως μπορούμε το 2050 να είμαστε πλέον μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα όχι στα λόγια, αλλά σε κάθε πραγματική έκφανση της κοινωνίας της Ευρώπης του 2050. Να ζούμε ειρηνικά με τις γειτονικές μας χώρες και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, χωρίς τυχοδιωκτισμούς. Να έχουμε ανακάμψει δημογραφικά μέσα από πολιτικές για την οικογένεια και την ταχύτερη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία -είναι κάτι δύσκολο, αλλά εφικτό. Να πλησιάζουμε τον περιβαλλοντικό στόχο για μηδενικές εκπομπές CO2. Να έχουμε παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, για να αναστραφεί το brain drain. Να μην έχουμε πάλι πρωθυπουργό κάποιον γόνο μεγάλης οικογένειας του παρελθόντος.

Κατά την άποψή σας, ποια στοιχεία συνθέτουν μια σύγχρονη κοινωνία;

Ό,τι ερμηνεύει και εξειδικεύει το τρίπτυχο της Γαλλικής Επανάστασης: Ελευθερία – Ισότητα - Αδελφότητα (κοινωνική αλληλεγγύη). Θα προσέθετα και οικολογική εγρήγορση.

Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Ο αυταρχισμός, η ασυδοσία, η αλαζονεία. Με τρομάζουν οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης όταν δεν βρίσκονται υπό δημοκρατικό έλεγχο, διαφάνεια, κοινωνική λογοδοσία.

Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Θυμάμαι πάντα τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη «επανάσταση στη ζωή, μεταρρύθμιση στην πολιτική». Και μια παλιά γαλλική παροιμία που άρεσε και στον Παπαγιαννάκη και στον Φλωράκη «όποιος κατουράει στη θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι»

Μεγαλύτερό προτέρημα και ελάττωμα;

Αυτή νομίζω είναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσουν άλλοι για εμένα. Προσωπικά θα έλεγα υπομονή ως προτέρημα και ίσως κάποιες φορές αναβλητικότητα ως μειονέκτημα

Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

Μεγαλώνοντας αλλάζουμε οι αλλαγές πρέπει να έχουν και νόημα και περιεχόμενο.

Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο:

Δεν έχω όσο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα, τώρα δεν έχω σχεδόν καθόλου. Συνάντηση με αγαπημένους φίλους θα έλεγα.

Βιογραφικό σημείωμα

Απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία» από το Πανεπιστήμιο του Salford/Manchester.

Εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 2019, είναι Τομεάρχης Εσωτερικών και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Είναι 38 ετών και κατοικεί στο Μαρούσι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ