Νίκη Κεραμέως στο eirinika: Είμαι οργανωτική και μεθοδική, αλλά και συγκεντρωτική – Εξαντλώ τον εαυτό μου και τους γύρω μου (φωτό)

Υποψήφια με τη ΝΔ στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, η Νίκη Κεραμέως είναι από το 2019 Υπουργός Παιδείας. Τομέας κρίσιμος για το μέλλον της χώρας, η Παιδεία αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης και της προόδου.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η Νίκη Κεραμέως μιλά στην Ειρήνη Νικολοπούλου σε μία διαφορετική συνέντευξη και στην ενότητα smart interview.

Θα μάθουμε για τον εαυτό της, το όραμα για την Ελλάδα του μέλλοντος, αλλά και για τι πέτυχε.

Ποια είναι η Νίκη Κεραμέως:

Είμαι μητέρα του Λουκά και του Κωνσταντίνου, παντρεμένη με τον Δημήτρη, μάχιμη δικηγόρος για πάνω από 15 χρόνια, βουλευτής της από το 2019 και εκ νέου υποψήφια τώρα, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική:

Για να συμμετάσχω στην προσπάθεια να αλλάξουν νοοτροπίες και αγκυλώσεις που μας κρατούσαν πίσω. Για να συμβάλλω στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να σταματήσουν όσα μας ταλαιπωρούν, μας θυμώνουν και μας πληγώνουν. Η Ελλάδα που μας αξίζει προϋποθέτει δουλειά, ανοικτή κοινωνία, φιλελεύθερη οικονομία, κοινωνική συνοχή, τόλμη και αποτελεσματικότητα. Είναι στο χέρι μας να οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα. Που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Που μας εμπνέει και μας ενώνει. Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους νέους:

Θέστε υψηλούς στόχους και επιδιώξτε τους. Αξιοποιήστε τις δυνατότητες που σας δίνονται, συμμετέχετε ενεργά σε όσα σας γεμίζουν, κάντε τη φωνή σας να ακουστεί. Κρίνετε και συγκρίνετε, μην παρασύρεστε από εύκολες υποσχέσεις, προσπαθήστε για να επιτύχετε το καλύτερο που μπορείτε. Διεκδικήστε και υλοποιήστε τα όνειρά σας. Το μέλλον σάς ανήκει.

Η Παιδεία ήταν το αντικείμενό σας σε αυτή την κυβερνητική θητεία. Μπορείτε να μας πείτε 5 τομές που έγιναν αυτά τα χρόνια και για τις οποίες είστε υπερήφανη;

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δρομολογήσαμε τη συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, από τη βάση έως την κορυφή. Από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο και τη Διά Βίου Μάθηση. Ενδεικτικά, 5 τομές:

1. Νέα γνωστικά αντικείμενα, νέο περιεχόμενο και νέα εργαλεία στα ωρολόγια προγράμματα, ώστε τα παιδιά μας να προσλαμβάνουν σύγχρονες γνώσεις και εφόδια, σχολείο από τα 4 έτη με αγγλικά, ρομποτική, βιωματική μάθηση, έμφαση στις δεξιότητες.

2. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας, με 25.000 μόνιμους διορισμούς, με επιμορφώσεις, με περισσότερη ελευθερία και αναβαθμισμένο ρόλο για τους εκπαιδευτικούς μας, με βελτιωτική αξιολόγηση σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα.

3. Νέοι ορίζοντες για τα Πανεπιστήμιά μας. Περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για τους φοιτητές μας, όπως διπλά, κοινά πτυχία, εσωτερικό Erasmus, βιομηχανικά διδακτορικά, επαγγελματικά μεταπτυχιακά κ.ά., συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού, αξιοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια, αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια.

4. Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, που αποτελεί, πλέον, ποιοτικό εναλλακτικό δρόμο για σπουδές με αντίκρισμα, αξιόλογες προοπτικές και απολαβές στην αγορά εργασίας.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης, διαδραστικοί πίνακες στις τάξεις, σετ ρομποτικής, εξοπλισμός σχολείων με 90.000 φορητές συσκευές και επιδότηση για 665.000 ηλεκτρονικές συσκευές σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναβάθμιση υποδομών, ψηφιοποίηση υπηρεσιών (πχ ψηφιακά απολυτήρια και πτυχία, αποτελέσματα πανελλαδικών μέσω SMS).

Ποια είναι η εικόνα που θα θέλατε να παρουσιάζει η Ελλάδα το 2050;

Μια χώρα που ακτινοβολεί σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, με σταθερούς ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης, με υποστηρικτικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, με ευκαιρίες για όλους. Μια κοινωνία ανοικτή, που αναζητά υπεύθυνα, που συζητά, που έχει αφήσει πίσω το λαϊκισμό, που επιδιώκει διαρκώς το καλύτερο. Μια Πολιτεία που επιβραβεύει τις αξίες, που διαλέγεται με την κοινωνία, που αξιοποιεί την τεχνολογία δημιουργώντας θεσμούς διευρυμένης συμμετοχής. Μια Ελλάδα από όλους, για όλους.

Σχεδόν 4 χρόνια στη θέση της Υπουργού Παιδείας, υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας εξέπληξε στην προσπάθειά σας να αλλάξετε κάτι; (για παράδειγμα μάθατε κάτι ότι γινόταν επί σειρά ετών που δεν το περιμένατε όταν προσπαθήσατε να κάνετε μία αλλαγή;)

Υπήρξαν κάποια περιστατικά που, πράγματι, με εξέπληξαν. Για παράδειγμα, «έπεσα από τα σύννεφα» όταν διαπίστωσα ότι η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στα Πανεπιστήμιά μας γινόταν μέχρι πρότινος με αυθαίρετη απόφαση του εκάστοτε Υπουργού δίχως κριτήρια, κατά το δοκούν! Και για αυτό και το αλλάξαμε αμέσως. Πλέον η κατανομή της χρηματοδότησης στα ΑΕΙ βασίζεται σε αντικειμενικά και ποιοτικά κριτήρια, κατόπιν αξιολόγησης από Ανεξάρτητη Αρχή, στη βάση διεθνών δεικτών - και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.

Τι σας φοβίζει περισσότερο σήμερα;

Δεν θα έλεγα ότι είναι φόβος, αλλά μάλλον έννοια περισσότερο και αίσθηση χρέους απέναντι στα παιδιά μας. Θεωρώ ότι είναι ευθύνη μου, ως μητέρα, ως πολίτης, πόσω μάλλον ως Υπουργός Παιδείας, να καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε στα παιδιά το μέλλον που τους αξίζει. Να τους δώσουμε τα εργαλεία, τις δεξιότητες, τις αξίες, όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους, να έχουν επιλογές, να χτίσουν τον κόσμο όπως τον ονειρεύονται. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά θα γίνει καλύτερη από τη δική μας.

Ένα γνωμικό ή ρητό που σας εκφράζει και θα θέλατε να μοιραστείτε:

Πολλά! Θα επιλέξω ένα που αφορά και το χαρτοφυλάκιό μου. Μια κινεζική παροιμία λέει, δώσε σε κάποιον ένα ψάρι και θα ζήσει μια μέρα, μάθε του να ψαρεύει και θα ζήσει μια ζωή. Είναι προτιμότερο, δηλαδή, να καλλιεργήσουμε σε κάποιον μια δεξιότητα, να μάθει να λύνει μόνος του ένα πρόβλημα, από το να του προσφέρουμε εμείς μια έτοιμη λύση, που θα τον βοηθήσει μόνο προσωρινά. Ακριβώς ό,τι οφείλουμε να κάνουμε στην Παιδεία: να δίνουμε εφόδια στα παιδιά μας ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Μεγαλύτερο προτέρημα και ελάττωμα;

Δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου, οπότε θα χρησιμοποιήσω τις διαπιστώσεις ανθρώπων που με γνωρίζουν καλά. Το μεγαλύτερό μου προτέρημα, σύμφωνα με εκείνους, είναι ότι είμαι οργανωτική, μεθοδική, αποτελεσματική. Το μεγαλύτερό μου ελάττωμα είναι ότι είμαι συχνά συγκεντρωτική, με αποτέλεσμα να εξαντλώ τον εαυτό μου - και κάποιες φορές και τους γύρω μου νομίζω!

Κοιτάζετε τον καθρέφτη. Τι θα λέγατε στον εαυτό σας;

«Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα; Έφερα το καλύτερο δυνατό θετικό αποτέλεσμα; Έβαλα ένα λιθαράκι σήμερα στην πρόοδο των παιδιών μας;». Δεν σας κρύβω όμως ότι κάποιες ημέρες λέω απλώς… «χρειάζομαι περισσότερο ύπνο!».

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο, αγαπημένη ταινία, μουσική, φαγητό ή άλλο.

Φροντίζω να τον αφιερώνω στην οικογένεια και τους φίλους μου.

Κάνω ποδήλατο με τα παιδιά μου, είναι κάτι που μας αρέσει πολύ, πηγαίνω με τον σύζυγό μου για φαγητό ή για κάποια θεατρική παράσταση, προσπαθώ να ξεκλέψω λίγο χρόνο για το αγαπημένο μου χόμπι, την φωτογραφία.

Ποιά είναι η Νίκη Κεραμέως, υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας

Εκλέγομαι Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από τον Ιανουάριο του 2015. Το 2019 ο Πρωθυπουργός μού εμπιστεύθηκε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Είμαι δικηγόρος με πάνω από 15 χρόνια εργασιακής εμπειρίας και μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, με σπουδές στη Γαλλία (Université Paris II Panthéon-Assas) και στις Η.Π.Α. (Harvard Law School).

Έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την κοινωφελή δράση, μέσω του μη-κερδοσκοπικού σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος, ενώ βραβεύτηκε η αφιλοκερδής προσφορά μου σε νομικές υπηρεσίες προς ομάδες αστέγων στη Νέα Υόρκη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη στις 18 Ιουλίου 1980.

Είμαι παντρεμένη με τον Δημήτρη Λουκά, δικηγόρο, με τον οποίο έχουμε δύο γιους, τον Λουκά και τον Κωνσταντίνο.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Harvard Law School: Μεταπτυχιακός τίτλος νομικής (LL.M.) με ειδίκευση στο δίκαιο της διαιτησίας.

Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas): Μεταπτυχιακός τίτλος νομικής με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία (αποφοίτησα πρώτη, summa cum laude).

Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas): Πτυχίο νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο (αποφοίτησα πρώτη, summa cum laude).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

  • Είμαι Δικηγόρος – Μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης.
  • Εργάστηκα ανελλιπώς ως δικηγόρος ως το 2019 που ανέλαβα την θέση της Υπουργού, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου.
  • Κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκα ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής.
  • Μετά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκα ως δικηγόρος στην εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη.
  • Το 2007 ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως δικηγόρος στην Ελλάδα, εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι, που εδρεύει στην Αθήνα.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στις 9 Ιουλίου 2019 ανέλαβα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Από αυτό το Αξίωμα, εργάζομαι τα τελευταία 4 χρόνια για ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο, προσβάσιμο από όλους, που καλλιεργεί δεξιότητες, εξασφαλίζει χρήσιμα εφόδια και δίνει πραγματικές ευκαιρίες και προοπτικές στην επόμενη γενιά.

Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγην Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγην Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, θέση στην οποία και επανεξελέγην στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Από τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Ιούλιο του 2019 διετέλεσα Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2016 Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και από τον Μάρτιο του 2015 ως τον Ιανουάριο του 2016 Υπεύθυνη Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Συμμετείχα στη διαμόρφωση προτάσεων ΝΔ μεταξύ άλλων για: το συνολικό πρόγραμμα παιδείας, δικαίωμα ψήφου Ελλήνων ομογενών, βελτίωση καθεστώτος δωρεάς ιστών-οργάνων, αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το 2014 διετέλεσα μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  • Δραστηριοποιούμαι ενεργά στον χώρο της κοινωφελούς δράσης:
  • Είμαι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός, το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων
  • Κατά τα χρόνια εργασίας μου στη Νέα Υόρκη, είχα βραβευτεί για την κοινωφελή μου δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης
  • Το 2014 διετέλεσα μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τη σύνταξη ενιαίου νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης, λειτουργίας και ελέγχου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ