Πάσχα 2023: Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά - Γεμάτα τα πλοία και τα ΚΤΕΛ (βίντεο)

Έκτακτα μέτρα από την Τροχαία στις εθνικές οδούς.

Ξεκίνησε από σήμερα το πρωί η κορύφωση της εξόδου των εκδρομέων για το Πάσχα. Τροχαία και Λιμενικό έχουν πάρει αυξημένα μέτρα σε εθνικές οδούς και λιμάνια, αντίστοιχα, για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Από τον Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα 19 δρομολόγια πλοίων για Κυκλάδες, νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Χθες, Μ. Τετάρτη, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 15.372 επιβάτες. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 29 πλοία με 5.718 επιβάτες. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 12 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 5.221 επιβάτες ενώ από το Λαύριο 7 δρομολόγια με 1.655 επιβάτες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τα λιμάνια της Αττικής σε 46 δρομολόγια από 13/04/2023 έως 16/4/2023 αναμένεται να ταξιδέψουν 37.093 επιβάτες και 5.592 Ι.Χ.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις Κυκλάδες η πληρότητα στα πλοία αγγίζει το 95% για σήμερα ενώ για τα Δωδεκάνησα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας στις καμπίνες. Αυξημένη πληρότητα υπάρχει και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, βρέθηκε στην πύλη Ε-7 στο λιμάνι του Πειραιά κατά τον απόπλου του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue star Delos που αναχώρησε για Πάρο-Νάξο-Θήρα με 2400 επιβάτες και 367 ΙΧ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι έως σήμερα έχουν ελεγχθεί και επιθεωρηθεί όχι μόνο σε τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους όλα τα πλοία της ακτοπλοϊας. Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια των δεκάδων χιλιάδων επιβατών αλλά και των πληρωμάτων είναι πάντα σταθερή μας προτεραιότητα.

Ο κ. Πλακιωτάκης ευχήθηκε καλό ταξίδι σε όλες και όλους, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

 

 

Έκτακτες αναχωρήσεις στα ΚΤΕΛ για την κάλυψη των αναγκών
Παρόμοια η κίνηση και στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό από όπου αναμένεται σήμερα να αναχωρήσουν 510 προγραμματισμένα δρομολόγια, ενώ όπου παραστεί ανάγκη θα δρομολογηθούν και έκτακτες αναχωρήσεις.

Ο ίδιος αριθμός δρομολογίων είναι προγραμματισμένος και για αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, ενώ για το Μεγάλο Σάββατο τα λεωφορεία που θα φύγουν από τον Κηφισό θα είναι λιγότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση στα ΚΤΕΛ είναι μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι και λίγο μεγαλύτερη σε σχέση με το 2022.

 

 

Πάνω από 100.000 οχήματα έφυγαν από την Αττική
Από τη Μεγάλη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία της Τροχαίας Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6 το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας έως την Μ. Τετάρτη στις 6 έχουν φύγει από την Αττική συνολικά 108.301 οχήματα.

Τη Μεγάλη Δευτέρα από την έξοδο της Αθηνών-Κορίνθου πέρασαν 26.842 οχήματα και τη Μεγάλη Τρίτη 29.110. Κατά τα ίδιες μέρες πέρσι είχαν φύγει 23.021 και 26.831 οχήματα, αντίστοιχα.

Από την έξοδο της Αθηνών-Λαμίας τη Μεγάλη Δευτέρα πέρασαν 25.389 οχήματα και την Μεγάλη Τρίτη 26.960. Κατά τα ίδιες μέρες πέρσι είχαν φύγει 23.4222 και 25.219 οχήματα, αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Απριλίου η Ελληνική Αστυνομία έχει θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

 

 

Αυξημένα μέτρα για την έξοδο του Πάσχα
Αυξημένα μέτρα για την έξοδο των εκδρομέων κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα παίρνει η Τροχαία. Συγκεκριμένα, η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, λαμβάνει, το διάστημα έως και 23 Απριλίου 2023, αυξημένα μέτρα στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • υπερβολική ταχύτητα,
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
  • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
  • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
  • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
  • φθαρμένα ελαστικά και αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Σημειώνεται ότι, κατά την εορταστική περίοδο, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Σε ανοιξιάτικα επίπεδα ο καιρός
Με λιακάδα θα συνεχιστεί σήμερα Μεγάλη Πέμπτη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, καθώς ο καιρός μετά και την αστάθεια των προηγούμενων ημερών σήμερα επιστρέφει σε ανοιξιάτικα επίπεδα.

Όμως από αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, το σκηνικό θα αλλάξει καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες μέχρι και το μεσημέρι στη βορειοδυτική Ελλάδα με ένα γρήγορο πέρασμα από τα κεντρικά και βόρεια.

Κατά τη διάρκεια περιφοράς του Επιταφίου εκτιμάται ότι σε πολύ λίγες περιοχές θα εκδηλωθούν βροχές.

Και τα μπρος-πίσω του καιρού θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Αν και το Μεγάλο Σάββατο ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, βροχές θα συναντήσουν όσοι έχουν αποφασίσει να εκδράμουν στα νησιά του Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Την Κυριακή του Πάσχα σε ορισμένες περιοχές το ψήσιμο του οβελία θα γίνει με βροχή.

Συγκεκριμένα, αναμένονται νεφώσεις και βροχές από το πρωί στην Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Βροχές αναμένονται και στα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα οι βροχές θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Διαβάστε ακόμη: Πάσχα στην Αθήνα; Φροντίστε να περάσετε υπέροχα με 15 special προτάσεις!

Ο καιρός αναμένεται να επιδεινωθεί ιδιαίτερα κατά τις ημέρες επιστροφής των εκδρομέων, Δευτέρα και Τρίτη.

 

 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για το Πάσχα
Ο καιρός το φετινό Πάσχα δεν θα είναι το ίδιο ανοιξιάτικος σε σύγκριση με το περυσινό, όταν και είχαμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Φέτος, ένα βαρομετρικό χαμηλό θα μας επισκεφτεί από τον Ιταλία δίνοντας έναν άστατο καιρό και βροχές κυρίως σε δυτική και βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η ΕΜΥ για την Κυριακή του Πάσχα δίνει την εξής πρόγνωση:

«Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τοπικές βροχές και στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Προς το μεσημέρι νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπου θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ενώ στο ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ