Ντίνα Νικολάου: Τσουρέκι φόρμας με κράνμπερις - Επιτέλους θα μυρίσει Πάσχα

Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε σταγόνες σοκολάτας, φυστίκια Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Υλικά

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

  1. Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το γάλα, τη ζάχαρη, το αυγό και το αλάτι και χτυπάω λίγο με το σύρμα χειρός για να ενωθούν. Προσθέτω όλο το αλεύρι στο κέντρο και με τα δάχτυλά μου κάνω μια λακούβα στο κέντρο του. Θρυμματίζω στο κέντρο την μαγιά.

  2. Βάζω τον γάντζο και ζυμώνω για 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Αρχίζω να προσθέτω σε μικρά κομμάτια το βούτυρο και μόλις το ρίξω όλο, δυναμώνω την ταχύτητα σε μέτρια και αφήνω τη ζύμη να ζυμωθεί για 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

  3. Σταματάω το μίξερ, σκεπάζω τον κάδο με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρο για 1 ώρα μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.

  4. Ξεφουσκώνω τη ζύμη και την μεταφέρω στον πάγκο της κουζίνας. Κόβω την ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια και ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε μακρόστενο οβάλ φύλλο. Σκορπίζω λίγα από τα κράνμπερις, γυρίζω τα πλαϊνά του μακρόστενου φύλλο προς το κέντρο και κατόπιν τυλίγω σε χοντρό ρολό.

  5. Βουτυρώνω καλά μια μικρή, μακρόστενη φόρμα και τοποθετώ εκεί το πρώτο ρολό. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης και τα μεταφέρω στη φόρμα. Σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 1½ ώρα να φουσκώσει.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Αλείφω το τσουρέκι με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με αμύγδαλα φιλέ. Ψήνω το τσουρέκι για 25 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει να να ροδίσει.
    Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει πριν το ξεφορμάρω.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ