Ντίνα Νικολάου: Ψωμί μπριος γιορτινό με καμαμπέρ - Οι καλεσμένοι σας θα ξετρελαθούν

Όλοι μπορούν να τσιμπάνε μικρές μπουκίτσες και να τις απολαμβάνουν με το λιωμένο τυρί

Υλικά (Μερίδες 20)

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 230 ml γάλα
  • 80 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 καμαμπέρ
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
  • Παπαρουνόσπορο

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι με το αλάτι. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ανακατεύω το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτω τα αυγά και χτυπάω καλά με το σύρμα. Μεταφέρω το αλεύρι στο μεγάλο μπολ και ζυμώνω για 8-10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη, απαλή και ελαστική.

Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Μεταφέρω τη ζύμη και πάλι στον πάγκο της κουζίνας και ενσωματώνω σε μικρές δόσεις το βούτυρο, ζυμώνοντας δυνατά για 10 λεπτά περίπου. Σκεπάζω και πάλι τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνω για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.

Χωρίζω τη ζύμη σε 25 ίσα κομμάτια. Τα πλάθω σε στρογγυλά μπαλάκια και τα τοποθετώ σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω τη λαμαρίνα του φούρνο με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετώ στο κέντρο το καμαμπέρ μαζί με την ξύλινη θήκη του (χωρίς το καπάκι). Βγάζω τα μπαλάκια από το ψυγείο, τα αλείφω ένα ένα με χτυπημένο αυγό και τα πιέζω ελαφρά σε παπαρουνόσπορο. Τα τοποθετώ γύρω από το τυρί φροντίζοντας ίσα που να ακουμπάει το ένα με το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

Ψήνω στο φούρνο για 16-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μόλις βγάλω το ψωμί, με ένα μαχαίρι αφαιρώ το επάνω μέρος του καμαμπέρ και σερβίρω αμέσως με μαρμελάδα κράνμπερις.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ