Ντίνα Νικολάου: Τσουρεκάκια γεμιστά με μάρτζιπαν - θα κλέψουν τις εντυπώσεις στα γιορτινά τραπέζια

Η μάρτζιπαν είναι μια πάστα από αμύγδαλα αρκετά συμπαγής ώστε να μπορεί να πλάθετε σε διάφορα σχήματα

Υλικά

  • 400-450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Δάκου
  • 180 ml γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 30 γρ. πράσινη τρούφα

Για τη γέμιση

200 γρ. μάρτζιπαν (θα τη βρείτε στα σούπερ μάρκετ στο ράφι με τα είδη ζαχαροπλαστικής)

Για την επιφάνεια

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Πράσινη τρούφα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, και τη μαστίχα και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο και το μείγμα μου να φτάσει τη θερμοκρασία των 40°C (αν δεν χρησιμοποιήσω θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχω τη θερμοκρασία βάζοντας το δάχτυλό μου στο γάλα: πρέπει να είναι ζεστό αλλά να μην καίγομαι).

Βγάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζω το μείγμα σε ένα μπολ ή στον κάδο της κουζινομηχανής. Ρίχνω τη μαγιά, ανακατεύω και την αφήνω για 15 λεπτά να αρχίσει να αφρίζει. Προσθέτω τα αυγά και χτυπάω καλά με το πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιογενές.

Σταδιακά ρίχνω το αλεύρι, πασπαλιστά, και αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου (ή με τον γάντζο για ζύμες του μίξερ πάγκου), μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Προσθέτω την πράσινη τρούφα και συνεχίζω να ζυμώνω για μερικά λεπτά τα υλικά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη που να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μου (ή να τυλιχθεί σχεδόν όλη γύρω από τον γάντζο του μίξερ).

Πλάθω το ζυμάρι σε μπάλα, το σκεπάζω με μια μεγάλη πετσέτα και το αφήνω σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 1½ ώρα, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Κόβω την μάρτζιπαν σε 10 ίσα κομμάτια και τα πλάθω με τις παλάμες μου σε στρογγυλά μπαλάκια. Στη συνέχεια χωρίζω το ζυμάρι σε 10 ίσα κομμάτια και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Πιέζω με τα χέρια μου να γίνει πιο πλατύ και βάζω στο κέντρο μια μπαλίτσα μάρτζιπαν. Κλείνω καλά και βάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξω όλα τα τσουρεκάκια.

Τα τοποθετώ στη λαμαρίνα σε σχήμα δέντρου, σε κύκλο ή και σε μαργαρίτα. Σκεπάζω και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για περίπου 30 - 40 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C αερόθερμο. Ξεσκεπάζω τα τσουρεκάκια και με ένα πινέλο τα αλείφω με χτυπημένο αυγό. Πασπαλίζω με πράσινη τρούφα και ψήνω στο φούρνο για 25-30 λεπτά.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ