Ντίνα Νικολάου: Τσουρέκι γεμιστό με φιστίκια και σοκολάτα - ότι πιο λαχταριστό για το Πάσχα

Ονειρεμένο τσουρέκι γεμισμένο με ένα μείγμα φιστικιού αλλά και σοκολάτα

Αν σας αρέσουν οι «κόντρες» στη γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλατισμένα φυστίκια.

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
10 γρ. μαγιά ξερή
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο λιωμένο και κρύο
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200 ml νερό
1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση

150 γρ. φυστίκια ανάλατα, τριμμένα σκόνη
100 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη επιπλέον για το άνοιγμα
1 αυγό
100 γρ. σοκολάτα σε σταγόνες

Για την επιφάνεια

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
Φυστίκια ανάλατα, χοντροσπασμένα
Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτω το βούτυρο, το νερό, το αυγό και τον κρόκο και ξεκινάω να ζυμώνω με το εξάρτημα γάντζο μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται τα υλικά. Προσθέτω το αλάτι και συνεχίζω να ζυμώνω (περίπου 10 λεπτά) μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη.

Μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω για 1½ ώρα να φουσκώσει καλά.

Για την γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τριμμένα φυστίκια, την άχνη και το αυγό μέχρι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μείγμα.

Για την συναρμολόγηση

Χωρίζω την φουσκωμένη ζύμη σε δύο ίσα μέρη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγω το πρώτο κομμάτι ζύμη παραλληλόγραμμο φύλλο. Με το ροδάκι της πίτσας κόβω το φύλλο σε 14-15 τετράγωνα κομμάτια. Βάζω στο κέντρο κάθε κομματιού 1 κουταλάκι από την γέμιση φυστικιού και λίγες σταγόνες σοκολάτας. Κλείνω σε σφιχτό ρολάκι και το τοποθετώ στην βουτυρωμένη φόρμα.

Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με το δεύτερο κομμάτι ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά τις γέμισης. Μεταφέρω κι αυτά τα ρολάκια μέσα στη φόρμα (δεν χρειάζεται να είναι σε σειρές), σκεπάζω με μεμβράνη και τα αφήνω για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C αερόθερμο. Αλείφω με χτυπημένο αυγό τα φουσκωμένα ρολάκια και πασπαλίζω με τα φυστίκια. Ψήνω για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά.
Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ