Η Covid – 19 ξανά σε έξαρση: 5 χυμοί που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας, ενάντια στην πανδημία

Αυτές οι συνταγές είναι γεμάτες με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καταπολέμηση ιών, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνεχώς ενεργό, υπολογίζοντας ποια κύτταρα ανήκουν στο σώμα σας και ποια όχι. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια υγιή δόση βιταμινών και ανόργανων συστατικών για να διατηρήσει την ενέργειά του σε καλή λειτουργία. Οι παρακάτω συνταγές είναι γεμάτες με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καθημερινή υγεία ή για την καταπολέμηση ιών, όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

1. Πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή

Αυτή η έκρηξη εσπεριδοειδών περιέχει πολύ περισσότερη από την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα σας από ουσίες που βλάπτουν το σώμα. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη επούλωση πληγών, μειωμένη ανοσοαπόκριση και αδυναμία σωστής καταπολέμησης λοιμώξεων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη C είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού (SARS-CoV-2) ή στη θεραπεία της νόσου που προκαλεί, COVID-19. Ωστόσο, εάν έχετε κρύωμα, υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και ταχύτερη ανάρρωση. Για τους ενήλικες, το ανώτατο όριο είναι 2.000 mg την ημέρα.

2. Πράσινο μήλο, καρότο και πορτοκάλι

Τα καρότα, τα μήλα και τα πορτοκάλια είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός για να βοηθήσετε το σώμα σας να προστατευθεί και να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Τα μήλα και τα πορτοκάλια σας δίνουν γεναιόδωρα και πλουσιοπάροχα όλη τη βιταμίνη C και τα αμινοξέα που χρειάζεστε για γερό οργανισμό.

Η βιταμίνη Α από την άλλη, η οποία είναι επίσης κρίσιμη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει στα καρότα με τη μορφή του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτένιου. Τα καρότα περιέχουν επίσης βιταμίνη Β-6, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και στην παραγωγή αντισωμάτων.

3. Φράουλα, ακτινίδιο και γάλα

Οι φράουλες και τα ακτινίδια είναι υγιεινές επιλογές ως πλούσια πηγή βιταμίνης C. Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου 4 φλιτζάνια φράουλες για να φτιάξετε 1 φλιτζάνι χυμό, ίσως θελήσετε να αναμίξετε αυτά τα φρούτα σε ένα smoothie παρά έναν χυμό. Το γάλα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης D, που είναι δύσκολο να βρείτε σε χυμούς που χρησιμοποιούν μόνο φρούτα ή λαχανικά.

Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπαρκή έκθεση στο ηλιακό φως. Τα υγιή επίπεδα, που επιτυγχάνονται μέσω του ηλιακού φωτός, της διατροφής ή των συμπληρωμάτων, μειώνουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, όπως πνευμονία ή γρίπη. Μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και ποσοστών μόλυνσης και φλεγμονής.

Για επιπλέον σώμα, αντικαταστήστε το γάλα με λίγες κουταλιές πεντανόστιμου, στραγγιστού, ελληνικού γιαουρτιού πλούσιου σε προβιοτικά. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα, η οποία εξαρτάται από τα προβιοτικά, συνδέεται με τη γενική υγεία και τις ασθένειες. Τα προβιοτικά βρίσκονται συνήθως σε συμπληρώματα και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

4. Γάλα από σπόρους κολοκύθας

Όχι μόνο αυτό το γάλα θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στην υγεία των οστών, τις παρενέργειες της εμμηνόπαυσης, όπως είναι η επιδείνωση των επιπέδων χοληστερόλης, την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, τη δύναμη των μαλλιών και τη λάμψη του δέρματος, στην γενικότερη ψυχική υγεία αλλά και στην υγεία του προστάτη.

Οι σπόροι κολοκύθας από την άλλη είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλές θεραπείες, λόγω της θετικής του επίδρασης τόσο στη φλεγμονή όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυστραλοί ερευνητές εξετάζουν την ενδοφλέβια έγχυση ψευδάργυρου ως θεραπεία για αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με το COVID-19.

5. Kale, ντομάτα και σέλινο

Το Kale είναι βασικό συστατικό σε πολλούς πράσινους χυμούς, και καλώς είναι γιατί αποτειλεί από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Το Kale είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, καθώς σε ένα μόνο φλιτζάνι περιέχει σχεδόν 7 φορές την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα.

Αυτή η συνταγή μάλιστα αντί να κόβει τη γεύση του Kale με γλυκά φρούτα, χρησιμοποιεί χυμό ντομάτας, προσθέτοντας περισσότερη από αρκετή βιταμίνη Α. Η προσθήκη μιας πικάντικης νότας με λίγο σέλινο μπορεί επίσης να προσφέρει πλούσια αντιφλεγμονώδη οφέλη, σύμφωνα με έρευνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ