Άκης Πετρετζίκης: Aυτό είναι το πιο λαχταριστό Swiss roll που έχετε δοκιμάσει - Θα το λατρέψουν τα παιδιά σας

Πρέπει να το φτιάξετε... 

Συστατικά

Για το παντεσπάνι

  • 60 γρ. κουβερτούρα
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 90 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 γρ. κακάο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αβγά, μέτρια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 40 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. τυρί κρέμα

Για τη γκανάς

  • 150 γρ. κουβερτούρα
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. κουβερτούρα λευκή, τριμμένη

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το παντεσπάνι

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. 
  • Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού 25x35 εκ.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα σε κομμάτια, το βούτυρο, και στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, φροντίζοντας η βάση του να μην ακουμπάει στο νερό (μπεν μαρί).
  • Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να λιώσουν τα υλικά. 
  • Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, αφαιρούμε το μπολ από το μπεν μαρί, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Ανακατεύουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, τη ζάχαρη, και χτυπάμε με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το μείγμα της κουβερτούρας. 
  • Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα και προσθέτουμε και το μείγμα των στερεών στον κάδο.
  • Χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα και αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 10-12 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 15 λεπτά το παντεσπάνι μέσα στο ταψί.
  • Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας. 
  • Αναποδογυρίζουμε το ταψί πάνω στη λαδόκολλα και αφαιρούμε τη λαδόκολλα που ψήσαμε αρχικά το παντεσπάνι. 
  • Σκεπάζουμε με μια ελαφρώς νοτισμένη πετσέτα να μην ξεραθεί το παντεσπάνι και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για τη γέμιση

  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη δυνατή ταχύτητα την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. 

Για τη γκανάς

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ..
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, και αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  • Με το που πάρει βράση αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με την κουβερτούρα.
  • Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ζεσταθεί η κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να λιώσει εντελώς και να πάρουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 15-20 λεπτά να σφίξει ελαφρά.

Για τη σύνθεση

  • Απλώνουμε το παντεσπάνι στον πάγκο εργασίας τοποθετώντας τη μικρή πλευρά του κοντά μας. 
  • Αφαιρούμε την πετσέτα από το παντεσπάνι και με τη βοήθεια μιας μαρίζ απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο παντεσπάνι αφήνοντας κενό 1 εκ. από τις άκρες του, δηλαδή περιμετρικά από το παντεσπάνι. 
  • Ρολάρουμε από την κοντινή μικρή πλευρά προς τη μακρινή πλευρά σχηματίζοντας ένα ρολό.
  • Αλείφουμε τη γκανάς σοκολάτας πάνω στο παντεσπάνι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Πασπαλίζουμε το γλυκό με την τριμμένη λευκή κουβερτούρα και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ