Μια πεντανόστιμη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη - Φουσίλι με σάλτσα αντζούγιας

Μία υπέροχη συνταγή για μικρούς και μεγάλους... 

Συστατικά

Για τη σπιτική ζύμη ζυμαρικών

  • 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα, για το πασπάλισμα
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα

  • 6 αντζούγιες, φιλέτο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 50 γρ. αμύγδαλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ντοματίνια, + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • 40 γρ. σταφίδες, + έξτρα, για το σερβίρισμα
  • 10 φύλλα βασιλικού, + έξτρα, για το σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σπιτική ζύμη ζυμαρικών

  • Βάζουμε το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο του. Μέσα σε αυτό ρίχνουμε τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα, το ελαιόλαδο και το αλάτι. 
  • Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, φέρνοντας σιγά σιγά το αλεύρι προς τα μέσα. Όταν θα αρχίσει να διαμορφώνεται μια ζύμη και δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιρούνι, ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. 
  • Στην αρχή, η ζύμη θα κολλάει αρκετά στα δάχτυλά μας, αλλά με συνεχόμενο ζύμωμα, για τουλάχιστον 10 λεπτά, θα τη δούμε να γίνεται σφιχτή και να αποκτά ακριβώς τη σύσταση που πρέπει να έχει. Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη και στο μίξερ. 
  • Όταν είναι έτοιμη (έχει αποκτήσει μια βελούδινη υφή και δεν κολλάει πια στα χέρια), την τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μη στεγνώσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. 

Για τα φουσίλι

  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 5 γρ.
  • Με τα χέρια μας, δημιουργούμε λεπτά κορδόνια από τα μπαλάκια ζύμης, τα οποία τυλίγουμε γύρω από ξυλάκια για σουβλάκια. 
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά (πάνω στα ξυλάκια) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-4 λεπτά (ανάλογα με το πάχος τους) σε αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 50-70 γρ. από το νερό μέσα στο οποίο έχουν βράσει. 

Για τη σάλτσα

  • Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα, χτυπώντας στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια όλα τα υλικά. 
  • Προσθέτουμε το νερό από τα ζυμαρικά στη σάλτσα, χτυπώντας για ακόμα 2-3 λεπτά. 
  • Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά, γαρνίρουμε με τα ντοματίνια, τις σταφίδες, τα φύλλα βασιλικού, και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ