Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει υπέροχο στρούντελ μήλου με κρέμα σιμιγδάλι

Φτιάξτε το οπωσδήποτε!

Υλικά:

Για την κρέμα σιμιγδάλι

  • 500 γρ. γάλα πλήρες
  • 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 50 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 3 κρόκους από μεσαία αυγά
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

 

Για τη σύνθεση

  • 350 γρ. χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
  • 1 πράσινο μήλο
  • 1 κόκκινο μήλο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα
  • σαντιγί
  • φύλλα δυόσμου

 

Εκτέλεση

Για την κρέμα

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ρίχνουμε τον χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να βράσει και να σφίξει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τα μήλα, τους κρόκους, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε μία μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια της κρέμας.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας και πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο και ζάχαρη. Απλώνουμε το 2ο φύλλο και φροντίζουμε να ακουμπάει στο πρώτο φύλλο στη τη μεγάλη πλευρά. Πατάμε με τα χέρια μας για να κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με βούτυρο και ζάχαρη.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 φύλλα.
  • Απλώνουμε την κρέμα κατά μήκος της μεγάλης πλευράς αφήνοντας 2 εκ. κενό περιμετρικά.
  • Τυλίγουμε μέχρι να έχουμε ένα μεγάλο ρολό. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά για 10-15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με άχνη, κανέλα, σαντιγί και φύλλα δυόσμου.

 

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.