Χορταστικό mac 'n' cheese με ντομάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ένα γεύμα, με ρίζες αγγλικές και αμερικάνικες, είναι αρκετά παιχνιδιάρικο φαγητό καθώς μπορείτε να κάνετε τις παραλλαγές που εσείς επιθυμείτε.

Υλικά:

  • 4 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 500 γρ. μακαρονάκι κοφτό
  • 60 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 λίτρο γάλα, 3,5% λιπαρά
  • 1 κύβο κότας
  • ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 4-5 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 400 γρ. τσένταρ, τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200oC στον αέρα. Βράζουμε 4 λίτρα νερό και 1 κ.σ. αλάτι σε μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μακαρονάκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 1 λεπτό. Σουρώνουμε, τα λαδώνουμε ελαφρά να μην κολλήσουν και κρατάμε στο πλάι. Στο μεταξύ, λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει. Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε καλά μέχρι να γίνει το μείγμα σαν μία αλοιφή. Σιγά σιγά και σε δόσεις ξεκινάμε να προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα πριν προσθέσουμε την επόμενη δόση ώστε να μην κάνει γρομπαλάκια η σάλτσα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να προσθέσουμε όλο το γάλα και μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και τότε την αφαιρούμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τον κύβο, λίγο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ και 3 κ.σ. θυμάρι. Με μία κουτάλα βγάζουμε τα μακαρόνια, τα βάζουμε στο μπολ με τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα μισά τυριά σιγά σιγά στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε και τα ζυμαρικά στην τυρένια μπεσαμέλ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο) αν θέλουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα οβάλ πυρέξ 30 εκ., από πάνω το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια να παίρνει χρώμα για περίπου 15-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρουμε. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.