Ο απόλυτος μεζές για ουζάκι:Γαύρος σκορδάτος από τον Άκη Πετρετζίκη

Αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό του ούζου. Ο λόγος για το σκορδάτο γαύρο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις καλοκαιρινές ουζοκαταστάσεις.

Υλικά

800 γρ. γαύρο
½ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. πιπέρι
3 σκ. σκόρδου
1 μικρή, καυτερή πιπεριά, χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένη
χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή 3-4 κλαδάκια φρέσκια (μόνο τα φύλλα)
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. νερό + λίγο ακόμη για το ψήσιμο (αν χρειαστεί)
Για το σερβίρισμα

χόρτα βρασμένα
6 φέτες ψωμιού, ψημένες

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτέλεση

Αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό του ούζου. Ο λόγος για το σκορδάτο γαύρο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις καλοκαιρινές ουζοκαταστάσεις. Πρόκειται για ένα μικρό ψάρι, το οποίο, όμως, χαρίζει δύναμη στον οργανισμό μας, χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχει, την υψηλή περιεκτικότητά του σε φώσφορο και ασβέστιο, αλλά και τη νιασίνη. Μόνος του ή… με παρέα –ο σκορδάτος γαύρος μπορεί ιδανικά να παντρευτεί με μια ξεροψημένη φέτα ψωμί και να μεταμορφωθεί από απλός μεζές σε μία πρώτης τάξης γευστική μπρουσκέτα– αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό για το καλοκαιρινό τραπέζι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Καθαρίζουμε το γαύρο, τον αλατοπιπερώνουμε και τον στρώνουμε σε ένα στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 23 εκ.
Ψιλοκόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις σκορπίζουμε πάνω στα ψάρια. Το ίδιο κάνουμε και με την καυτερή πιπεριά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και τα 50 γρ. νερό.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το νερό και  να μαγειρευτεί ο γαύρος.
Σερβίρουμε μαζί με χόρτα πάνω σε ψημένες φέτες ψωμιού σαν μπρουσκέτες.
Tip
Στη συγκεκριμένη συνταγή προτιμούμε τη φρέσκια ρίγανη, που θα αναβαθμίσει τη γεύση του φαγητού μας. 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ