Μόνο στο eirinika: Ο 32χρονος που διέσωσε πάνω από 100 ανθρώπους στο Μάτι μιλάει για πρώτη φορά στην Ειρήνη Νικολοπούλου

Συγκλονίζει η περιγραφή του ανθρώπου που έσωσε περισσότερα από 100 άτομα στο Μάτι, την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς...

Είναι 32 ετών νιόπαντρος, ο γάμος του έγινε πριν από λίγες μέρες στην ίδια περιοχή, στην περιοχή που σημαδεύτηκε από το μεγάλο κακό.

Εκείνος, όμως, με το πάθος των νιάτων του, την καρδιά του τρυφερεμένη από τον έρωτα της γυναίκας του, είχε πολλή δύναμη εκείνο το βράδυ.

Είχε πολλή δύναμη γιατί ήθελε να σώσει τη γυναίκα που τον έφερε στον κόσμο, τη μητέρα του που κινδύνευε.

(Ο διασώστης είναι ο νεαρός με τα μακριά μαλλιά πάνω στο φουσκωτό)

Ήταν σε ανοικτή γραμμή μαζί της από τις πέντε το απόγευμα όταν έλαβε το πρώτο σήμα καθώς οδηγούσε από τη δουλειά του στη νέα Φιλαδέλφεια προς τη λεωφόρο Κηφισίας.

Στις 5.30, όμως, μόλις μισή ώρα αργότερα ο διασώστης ακούει τη μητέρα του πολύ ανήσυχη: «Φεύγω από το σπίτι πάω να πάρω τα δύο παιδιά των φίλων μας - ανήλικα κάτω των 12 ετών -που είναι μόνα στο σπίτι γιατί οι γονείς τους λείπουν στη δουλειά, να μπω στο αυτοκίνητο και να φύγω από δω, από το Μάτι».

Το κινητό χτυπάει ξανά την ακούει ακόμη πιο ταραγμένη: Πήρα τα παιδιά αλλά γυρίζω στο σπίτι να πάρω τα τρία μας γατιά και να μπω στο αυτοκίνητο να φύγω από το Μάτι...

(Η μητέρα του διασώστη ζει τά τελευταία χρόνια μόνιμα στο Μάτι με τον άντρα της και τα τρία τους γατιά... Αργότερα την είδαμε όλοι στις φωτογραφίες να κουβαλάει το σπιτάκι στους ώμους της με τα αγαπημένα της κατοικίδια αλλά είδαμε και αποκαΐδια το αυτοκίνητο της)

Το τρίτο τηλεφώνημα πριν από τις έξι είναι το χειρότερο για τον νεαρό, ακούει τη μητέρα του να του λέει την φράση «Είμαι στο αυτοκίνητο, καιγόμαστε» και να το κλείνει.

Τότε εκείνος όσο πιο γρήγορα μπορεί φτάνει πρώτα στη Λούτσα πηγαίνει στο καφενείο για να βρει ψαράδες να τον βοηθήσουν να πάρει ψαρόβαρκές ή φουσκωτά και να φύγουν να πάνε να σώσουν ανθρώπους.

«Όχι δεν ερχόμαστε τι λες τώρα δεν καίγεται κανείς» του απάντησαν οι ψαράδες στη Λούτσα και συνέχισαν να παίζουν τάβλι μέσα στο καφενείο.

Κανένας δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, το μέγεθος της τραγωδίας.

Έτσι, ο 32χρονος συνέχισε μόνος του το δρόμο να φτάσει μέχρι τη Ραφήνα.

Εκεί για καλή του τύχη μετά από πολλή ώρα και ενώ ήταν απελπισμένος γιατί δεν είχε για τουλάχιστον 3 ώρες επαφή με τη μητέρα του, είδε να φτάνει από τους Πεταλιούς ένα... φουσκωτό, αμέσως το έκανε δικό του...

Αυτό ήταν το φουσκωτό με το οποίο σώθηκαν στη συνέχεια πάνω από 100 άνθρωποι!!!!

Μεταξύ αυτών σώθηκε η μητέρα του με τα δύο παιδιά που είχε υπό την προστασία της, αλλά και οι τρεις εφτάψυχες γάτες.

Πως κατάφερε να φτάσει εκεί ακριβώς όπου βρισκόταν η μητέρα του με πάνω από 200 ανθρώπους; Της υπέδειξε από το τηλέφωνο, όταν αποκαταστάθηκε η επικοινωνία με το κινητό μεταξύ τους, πώς να κάνει share location!!!

Έτσι ξεκίνησε με το φουσκωτό που χωρούσε 10 άτομα να φτάσουν στο Κάβο.

Φτάνοντας εκεί όλος ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε φωνάζοντας βοήθεια. 

Εκεί οι αυτόκλητοι διασώστες κατάλαβαν οτι θα γίνει μεγάλος πανικός.

Τότε η μητέρα του από την ακτή του έδωσε να μιλήσει στο κινητό με έναν άντρα από τη Δίας, ο οποίος ανέλαβε να βάλει τα πράγματα σε τάξη.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: Πρώτα μπήκαν 15 παιδιά, μία έγκυος και ένα παιδάκι με τη μητέρα του που ήταν τόσο μικρό και δεν ήθελε να την αποχωριστεί.

Όταν αυτούς τους έβγαλαν σώους και αβλαβείς επέστρεψαν στην ίδια παραλία και παρέλαβαν τους πιο αδύναμους και πιο ηλικιωμένους.

Μόνο την όγδοη φορά σε αυτό το πηγαινέλα η μητέρα του δέχτηκε να ανέβει στο φουσκωτό με το γιό της κρατώντας πάντα στο χέρι το σπιτάκι με τις τρεις γάτες της.

Ήθελε πρώτα να ανέβουν οι πιο ανήμποροι από εκείνη και ας μην είναι στα πρώτα της νιάτα, αισθανόταν δυνατή, αισθανόταν δυνατή γιατί έβλεπε τον ωραίο γιό της, ίσως ωραιότερο παρά ποτέ, να σώζει κόσμο... Γιατί εκείνη την ώρα ζούσε την πιο περήφανη στιγμή στη ζωή μιας μάνας, εναν άξιο γιο να μπαίνει στην «φωτιά» και με τα στιβαρά του μπράτσα να ξαναδίνει στους απελπισμένους αισιοδοξία, στους αδύναμους ζωή και σε όλους μαζί μέλλον.

Μπράβο, νεαρέ διασώστη, σε ευχαριστώ που μίλησες μαζί μου!

Ξέρει ότι η μητέρα του βρίσκεται στο Κάβο δίπλα την Αργυρή ακτή, ακριβώς κάτω από το οικόπεδο κόλαση που έγινε ολοκαύτωμα για 26 ανθρώπους.

Αυτοί οι άτυχοι άνθρωποι, όπως μας είπε η μητέρα του διασώστη, ήταν εκείνοι που προφανώς δε γνώριζαν τα κατατόπια και έφτασαν στο αδιέξοδο με αποτέλεσμα να χαθούν για πάντα.

Η ίδια, κάτοικος στο Μάτι εδώ και πολλά χρόνια, γνώριζε πως να βγει εύκολα στην παραλία μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους που κατάφεραν να πάνε στην παραλία, να αρχίσουν να κολυμπούν, να πνίγονται από τον καπνό, να απομακρύνονται ή να παραμένουν μέσα στο νερό, όσοι άντεξαν, άντεξαν, όσοι δεν άντεξαν, έφυγαν για πάντα.

Αυτοί που κατάφεραν να ξαναβγούν στην παραλία μέσα από το νερό της θάλασσας ήταν οι πιο τυχεροί, ήταν εκείνοι που περιμέναν πιά επί ώρες να τους σώσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ