Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαγειρεύει παέγια με θαλασσινά

Εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Υλικά:

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κολοκυθάκι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • ½  κ.γ. μπούκοβο  
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 600 γρ. νερό
  • ½ κιλό τσιπούρα, καθαρισμένη
  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος, καθαρισμένα
  • ½ κιλό γαρίδες νούμερο 1
  • 1 λεμόνι
  • 150 γρ. ντοματίνια
  • ⅓ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

 

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το κολοκυθάκι ψιλοκομμένα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και το μπούκοβο. Μόλις μαγειρευτεί το σκόρδο (1 λεπτό), προσθέτουμε το κρασί. Το αφήνουμε να εξατμιστεί και έπειτα ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφού έρθουν σε σημείο βρασμού τα μεταφέρουμε μέσα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 35 εκ. τοποθετώντας στο κέντρο το ψάρι. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 10 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Μετά από 10 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, αφαιρούμε το ταψί, ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε τα μύδια, τις γαρίδες, το λεμόνι κομμένο σε φέτες και τα ντοματίνια κομμένα στη μέση γύρω από το ψάρι, σκεπάζουμε, μεταφέρουμε στον φούρνο και το ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά σκεπασμένο. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε με τον μαϊντανό και τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.