Ένας στους τρεις Έλληνες πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και θέλει ηγέτη τον Πούτιν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τη διαΝΕΟσις.

Η δημοσκόπηση της MRB, που διεξήχθη το πρώτο δίμηνο του 2018, για τη διαΝΕΟσις με θέμα «Τι πιστεύουν οι Έλληνες;» είναι αρκετά ανατρεπτική καθώς ένας στους τρεις πιστεύει ότι μας ψεκάζουν (28,7%) και θέλει ως ηγέτη της χώρας τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν (30%). Το 65%, πάντως, πιστεύει ότι η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο θα βελτίωνε τις υπηρεσίες. Η έρευνα παρουσιάστηκε, χθες (17/05), στο Μουσείο Μπενάκη.

Επίσης, οι ερωτώμενοι απάντησαν και ποιους θεσμούς εμπιστεύονται περισσότερο, με αυτόν της Οικογένειας να λαμβάνει την πρώτη θέση. Ύστερα, έρχονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δικαιοσύνη, η Εκκλησία κι η Αστυνομία.

Τα ευρήματά της σχολίασε ο συγγραφέας - φιλόσοφος, Στέλιος Ράμφος: «Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια. Υπό αυτή την έννοια, το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές. Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, τόνισε: «Η έρευνα περιέχει πολλές αντιφάσεις. Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση πραγματική, συνήθως την αντλούμε από την αρχαιότητα. Ένα 68% θεωρεί την Ελλάδα μοντέρνα χώρα, αντίστοιχη με τις πιο προοδευμένες του εξωτερικού. Σαν κοινωνία έχουμε γίνει δυτικού τύπου από το 1821 και μετά. Έχουμε δεθεί με τη Δυτική Ευρώπη αλλά μέσα από δομές που εμπεριέχουν τη σχιζοφρένεια που αποτυπώνεται στη λογική του "σε θαυμάζω αλλά και σε μισώ", "με βοηθάς και γι' αυτό σε μισώ". Κάποια σημεία στην έρευνα δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί κάπως αυτή η σχιζοφρένεια».

Το πρώτο που αναζητεί κάποιος είναι αυτό που του δίνει ασφάλεια» εξήγησε για να υποστηρίξει ότι «υπό αυτή την έννοια το οποιοδήποτε πολύ σοβαρό εκσυγχρονιστικό εγχείρημα είναι μάλλον καταδικασμένο». «Άρα δεν μπορεί να υπάρξει εγχείρημα κυβερνητικό αν δεν ακουμπάει σε αυτές τις ψυχές» συνέχισε ο κ. Ράμφος και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω σχολίασε: «Τα ακραία αριστερά και ακραία λαϊκιστικά κόμματα είναι απολιθώματα» υπό την έννοια πιθανόν ότι στηρίζονται σε παγιωμένες αντιλήψεις που δεν φαίνεται να αλλάζουν.

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/to-28-7-ton-ellinon-pisteyei-oti-mas-psekazoyn…

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ