Ποιος μπορεί να αντισταθεί; - Muffins με λεμόνι και καρύδα από τον μοναδικό Άκη!

 Δεν θα μείνει ούτε ένα!

Συστατικά

100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
50 γρ. ινδοκάρυδο
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. αλάτι
2 αυγά μέτρια
75 γρ. λάδι καρύδας λιωμένο
260 γρ. γιαούρτι
70 γρ. γάλα
1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
αλάτι για πασπάλισμα
ινδοκάρυδο για πασπάλισμα

Για το σερβίρισμα

μύρτιλα
κόκκινα μούρα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
Βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια για muffin σε μια φόρμα για muffin 12 θέσεων.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και το ξύσμα από τα 2 λεμόνια. Πιέζουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι να γίνει κίτρινη η ζάχαρη.
Προσθέτουμε στο μπολ το ινδοκάρυδο, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το λάδι καρύδας, το γιαούρτι, το γάλα, τη βανίλια και το χυμό από τα λεμόνια.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Το μείγμα μας θα είναι αρκετά συμπαγές.
Μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες της φόρμας με τη βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζοντας τα 2/3 του ύψους της κάθε θήκης.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και ινδοκάρυδο το κάθε muffin.
Ψήνουμε για 22-24 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του muffin.
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.
Βάζουμε τα μούρα και σερβίρουμε.  

 

WHO IS WHO

 

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε τη σαλάτα, ή 1-2 ώρες πριν, χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ και πασπαλίζουμε τα λαχανικά μας. Ρίχνουμε και όσα κρεμμυδάκια πίκλες θέλουμε. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.