Υπέροχο ψητό κοτόπουλο με πράσινη σως από ταχίνι από τον μοναδικό μας Άκη Πετρετζίκη!

Μια πεντανόστιμη συνταγή που θα σας ενθουσιάσει!

Συστατικά
Για τη σως ταχίνι

½ σκ. σκόρδο
½ ματσάκι μαϊντανό
½ κούπα ταχίνι
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
150 ml νερό
Για το κοτόπουλο

1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες χωρίς τα κουκούτσια
2 κ.γ. sumac
1 ½ κ.γ μπαχάρι
1 ½  κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
¼ της κούπας (4 κ.σ. ή 60 ml) ελαιόλαδο και έξτρα για πασπάλισμα
2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών (za’atar) (θυμάρι, ρίγανη , σουσάμι)
2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
¼ της κούπας κουκουνάρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σως ταχίνι

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ταχίνι, τον χυμό από λεμόνι και το νερό μέχρι να γίνει το μέιγμα μας λείο σαν μία λεπτή μαγιονέζα. Αλατοπιπερώνουμε.
Μιας και το κάθε ματσάκι μαϊντανού είναι διαφορετικό σε ποσότητα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμα νερό αν η σως μας είναι πηχτή ή να βάλουμε λίγο ακόμα μαϊντανό και ταχίνι αν είναι αραιή. Γενικά φτιάχνουμε τη σως ανάλογα τη γεύση και τα γούστα μας.
Για το κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 190ο C στον αέρα.
Σε ένα ξύλο κοπής, φορώντας γάντια, κόβουμε το κοτόπουλο σε 8 μερίδες.
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε το σκόρδο, το λεμόνι, sumac, μπαχάρι, κανέλα, ζωμό, αρκετό ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μία πάστα όλα τα υλικά.
Βάζουμε τη μαρινάδα μας σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα.
Βάζουμε και τα κοτόπουλα μέσα και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε για 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Τοποθετούμε τα κοτόπουλα σε ένα μικρό ταψάκι που να τα χωράει σε μονή σειρά και αδειάζουμε από πάνω την υπόλοιπη μαρινάδα.
Κόβουμε 8 φέτες λεμονιού και βάζουμε μία φέτα από λεμόνι πάνω από κάθε μερίδα κοτόπουλου.
Ένας εύκολος τρόπος να φτιάξουμε za’atar είναι να βάλουμε σε ένα μπολάκι 2 κ.σ. σουσάμι, 1 κ.σ. ρίγανη ξερή και 1 κ.σ. θυμάρι ξερό και να τα ανακατέψουμε.
Πασπαλίζουμε με za’atar το κοτόπουλο και ψήνουμε το κοτόπουλο για 35-40 λεπτά.
Εντωμεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φώτια και βάζουμε μέσα τα κουκουνάρια μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα προσέχοντας μη μας καούν.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τα ψημένα κρεμμύδια και λεμόνια και απο πάνω βάζουμε τη σως και τα κουκουνάρια.

Tip
Σε κάθε περιοχή έχουν τη δική τους συνταγή από za’atar... Η συνταγή που σας δίνω εδώ είναι μια απλή και βασική συνταγή... 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.

Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.