Υπέροχες και αρωματικές: Χυλοπίτες alle vongole με πέστο μαϊντανού και τσίλι από την Ντίνα Νικολάου

Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα και γεύση που "μυρίζει θάλασσα"- Απαραίτητο συνοδευτικό: Ούζο ή τσιπουράκι!

Υλικά

400 γρ. χυλοπίτες Ζυμαρικά Ψαχνών

1 κιλό αχιβάδες φρέσκες ή κυδώνια ή γυαλιστερές

αλάτι χοντρό

30 ml ελαιόλαδο

150 ml λευκό κρασί

2 πιπερίτσες τσίλι (ή περισσότερες), ψιλοκομμένες

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

αλάτι

Για το πέστο μαϊντανού

30 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο

30 ml ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

Εκτελέση

Για το πέστο: Βάζω όλα τα υλικά και σε μπλέντερ και πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία πάστα.

Για τις χυλοπίτες: Βάζω σε ένα μπολ αρκετό νερό και χοντρό αλάτι και ανακατεύω καλά. Ρίχνω τις αχιβάδες και τις αφήνω για 1 ώρα μέχρι να αποβάλλουν την άμμο τους. Τρίβω με μια βούρτα να αφαιρέσω τυχόν κολλημένα όστρακα και ξεπλένω καλά με τρεχούμενο νερό. Τις αφήνω σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζω τις χυλοπίτες al dente. Τις σουρώνω και τις διατηρώ ζεστές.
Σε ένα μεγάλο, ευρύχωρο τηγάνι ρίχνω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ρίχνω το σκόρδο και τις πιπερίτσες και σοτάρω για 1½ λεπτό. Προσθέτω τα όστρακα και ανακινώ το τηγάνι. Σβήνω με το κρασί και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να ανοίξουν όλα τα όστρακα, περίπου 5 λεπτά. Πετάω όσα δεν ανοίξουν και μεταφέρω τα υπόλοιπα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Ξαναβάζω το τηγάνι στη φωτιά και αφήνω τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό.
Ρίχνω τις χυλοπίτες και και το πέστο και με μια τσιμπίδα ανακατεύω απαλά. Προσθέτω και τις αχιβάδες και συνεχίζω το απαλό ανακάτεμα.
Μεταφέρω σε μια πιατέλα και σερβίρω αμέσως.

Who is Who

 Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.