Τέλεια κεφτεδάκια σε πλούσια σάλτσα και κους κους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Χορταστικό, πεντανόστιμο εναλλακτικό.

ΥΛΙΚΑ

Για τα κεφτεδάκια

  • 300 γραμ. ανάμεικτο κιμά μοσχάρι - χοιρινό
  • 2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια
  • 2 φέτες μουσκεμένο και στημένο ψωμί
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 2 κ.σ. ούζο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα

Για το κουσκούς

  • 500 γραμ. κουσκούς
  • αλάτι
  • 1/2 κ.γλ. κύμινο σκόνη
  • 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο σκόνη
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια
  • 3 καρότα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 250 γραμ. κολοκύθα κίτρινη κομμένη σε μικρά καρέ
  • 10 αποξηραμένα βερίκοκα και δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 φλ. ζωμό κότας
  • λίγη πάπρικα καυτερή

 

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κεφτεδάκια

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του κιμά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε πάλι. Αν έχουμε τον χρόνο αφήνουμε τα κεφτεδάκια σκεπασμένα στο ψυγείο να βγάλουν τα αρώματα τους όλα τα υλικά.

Πλάθουμε μικρά μικρά κεφτεδάκια και, χωρίς να τα πανάρουμε στο αλεύρι, τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά 2′ περίπου από κάθε πλευρά σε καυτό λάδι για να μην ρουφήξουν. Τα βγάζουμε και τα ρίχνουμε στην έτοιμη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′ να ρουφήξουν τα αρώματα της σάλτσας.

Για το κους κους

Σε ένα μπολ βάζουμε το κουσκούς, τα μπαχαρικά και 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό, ανακατεύουμε με κουτάλι και σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε για 10′ να μαλακώσει το κουσκούς.

Για τη σάλτσα

Ψιλοκόβουμε το ένα καρότο και κόβουμε σε φέτες το ένα κρεμμύδι. Τα αφήνουμε στην άκρη. Στο μπλέντερ αλέθουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια και καρότα, το σκόρδο και το σέλερι. Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα αλεσμένα λαχανικά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κολοκύθα, το κρεμμύδι σε φέτες, το ψιλοκομμένο καρότο και τα αποξηραμένα φρούτα. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τον πελτέ, ψηνουμε για 1′ και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον ζωμό.

Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σαλτσα και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν θέλουμε προαιρετικά μπορούμε να αρωματίσουμε με κιτρινόριζα, σαφράν ή τζίντζερ .Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10′.

Αφρατεύουμε με πιρούνι το κουσκούς και προσθέτουμε το ρόδι και τον μαϊντανό. Κρατάμε λίγο ρόδι και λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα.

Βάζουμε σε ρηχή φαρδιά πιατέλα το κουσκούς απλωτά, περιχύνουμε με την σάλτσα και τα κεφτεδάκια και πασπαλιζουμε με ρόδι και μαϊντανό. Το σερβίρουμε ζεστό.

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.