Τζόαν Ρόουλινγκ: Η άτυχη φτωχή Βρετανίδα έγινε πλούσια και διάσημη σαν τη βασίλισσα – Αφιέρωμα

Μια ιστορία βγαλμένη από παραμύθι

Η Τζόαν  Ρόουλινγκ γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1965, στο Yate του Gloucestershire, στην Αγγλία. 23 μήνες αργότερα γεννήθηκε η αδελφή της, Ντιάν. Πήγε στο Δημοτικό του Αγίου Μιχαήλ και ο εκεί  διευθυντής της ήταν το πρότυπο για έναν από τους πιο εικονικούς χαρακτήρες των βιβλίων που την έκαναν διάσημη.

 Η Τζόαν θυμάται τον εαυτό της να γράφει  από μικρή φανταστικές ιστορίες και στη συνέχεια να της διαβάζει στην αδελφή της. Hρωίδα της, ως νεαρή έφηβη, ήταν η συγγραφέας Τζέσικα Μίτφορντ. Πήγε Λύκειο στο Wyedean School and College, στο οποίο η μητέρα της είχε δουλέψει ως τεχνικός στο Τμήμα Επιστήμης. Για την εφηβεία της η ίδια έχει πει πως ήταν σαν την Ερμιόνη Γκρέιντζερ. Διάβαζε πάρα πολύ αν και δεν δηλώνει ιδιαίτερα περήφανη για αυτό. 

Η Τζόαν πήρε Bachelor στα Γαλλικά και στην  φιλολογία από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Μετά από ένα χρόνο σπουδών στο Παρίσι, επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου και βρήκε δουλειά ως ερευνήτρια και γραμματέας στη Διεθνή Αμνηστία. Όταν μετακόμισε στη Πορτογαλία για να διδάξει αγγλικά, γνώρισε τον Πορτογάλο δημοσιογράφο Arantes, τον οποίο και παντρεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1992, ενώ στις 27 Ιουλίου του 1993 γεννήθηκε η κόρη τους, Jessica Isabel Rowling Arantes. Το ζευγάρι θα πάρει διαζύγιο το 1995, ενώ ήδη από το Δεκέμβριο του 1994 η Τζόαν είχε μετακομίσει, μαζί με την κόρη της, στη Σκωτία στο σπίτι της αδερφής της,  Ντιάν Ρόουλινγκ.

 Άνεργη, ζώντας από τα κρατικά επιδόματα , θα τελειώσει το πρώτο της μυθιστόρημα δουλεύοντας σε κάποιο καφέ στο Εδιμβούργο. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται ως η σκοτεινότερη που έζησε ποτέ η Ρόουλινγκ. Είχε διαγνωστεί από γιατρούς πως έπασχε από κατάθλιψη. Εκείνη την περίοδο, μια μέρα που περίμενε το τραίνο που πήγαινε από το Μάντσεστερ προς το Λονδίνο – το οποίο είχε καθυστερήσει γύρω στις τέσσερεις ώρες – άρχισε να σκέφτεται μια ιστορία για ένα αγόρι που φοιτά σε μια σχολή μαγείας. Όταν έφτασε στον προορισμό της είχε ήδη σκεφτεί τους χαρακτήρες και ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”, με την οποία άρχισε να καταπιάνεται κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών γευμάτων. 


 
Καθώς έκανε περαιτέρω σπουδές, έτσι ώστε να μπορέσει να διδάξει φιλολογικά και στη Σκωτία, συνέχιζε να γράφει τα βιβλία. Έστειλε το πρώτο της βιβλίο σε δώδεκα εκδοτικούς οίκους και όλοι το απέρριψαν. Ο εκδότης Bloomsbury ήταν εκείνος που τελικά εξέδωσε τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Της πρότεινε να μη βάλει ολόκληρο το όνομά της στο εξώφυλλο του βιβλίου παρά μόνο τα αρχικά της, επειδή φοβόταν πως μια γυναίκα συγγραφέας θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για το αγορίστικο αναγνωστικό κοινό.


 
Ένα χρόνο μετά την έκδοση του πρώτου βιβλίου, ο Χάρι Πότερ είχε μπει σε κάθε σπίτι, σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος”, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, εκδόθηκε το 1997, ενώ το 1998 ακολούθησε το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα μυστικά”, το 1999 το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και ο αιχμάλωτος του Αζκαμπάν”, το 2000 το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο της Φωτιάς”, το 2003 το βιβλίο“Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα”, το 2005 το βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ” και το 2007 εκδίδεται το έβδομο και τελευταίο βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου”.


 

Σήμερα η Τζόαν Ρόουλινγκ αξίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, έχει άλλα δύο παιδιά, τον David Gordon Rowling Murray και την Mackenzie Jean Rowling Murray, από το γάμο της με τον Neil Michael Murray και ασχολείται πάρα πολύ με τις φιλανθρωπίες . Μάλιστα τα πιο πρόσφατα βιβλία της γράφτηκαν έτσι ώστε τα κέρδη τους να διατεθούν σε οργανισμούς αντιμετώπισης φτώχειας των νέων ανθρώπων και των εφήβων..


 
Στις 31 Ιουλίου 2011 ξεκίνησε να λειτουργεί το “Pottermore” ένα site που φέρει την υπογραφή της Ρόουλινγκ και όπου μέσα από την ηλεκτρονική αναπαράσταση των βιβλίων η Τζόαν δίνει επιπλέον πληροφορίες για χαρακτήρες και γεγονότα του χαριποτερικού κόσμου, ενώ πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν οι παραστάσεις, σε θεατρική σκηνή του Λονδίνου, του θεατρικού έργου: “Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί”.

 

Η αγαπημένη συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία. Το 1997 παρέλαβε το Χρυσό Βραβείο του Nestlé Smarties Book Prize για το βιβλίο ‘‘Ο Χάρι Πότερ και τη Φιλοσοφική Λίθο’’. Το 1998 πάλι το ίδιο βραβείο για την ‘‘Κάμαρα με τα Μυστικά’’ και το British Children’s Book of the Year για τη ‘‘Φιλοσοφική Λίθο’’. Το 1999 τιμήθηκε με το  Χρυσό Βραβείο του Nestlé Smarties Book Prize για το βιβλίο ‘‘Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν’’, το Whitbread Children’s Book of the Year, ενώ την ίδια χρονιά η ‘‘Κάμαρα με τα Μυστικά’’ παίρνει το British Children’s Book of the Year. Το 2000 παίρνει το British Book Awards, ως Συγγραφέας της Χρονιάς και το Order of the British Empire. Το 2003 βραβεύεται με το Premio Príncipe de Asturias και τρία χρόνια αργότερα ο ‘‘Ημίαιμος Πρίγκιπας’’ κερδίζει το British Book of the Year. Πήρε το Χρυσό Blue Peter Badge (2007) και το British Book Awards το 2008. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί την τίμησε με το Légion d’honneur το 2009 , ενώ το 2010 έλαβε το  πολύ σημαντικό βραβείο για την παιδική λογοτεχνικά, Hans Christian Andersen Literature Award και το British Academy Film Awards(BAFA) καθώς οι ταινίες του Χάρι συνεισέφεραν πολλά στον βρετανικό κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ