Το γλυκό του καλοκαιριού: Κρέμα Catalana με κόκκινα φρούτα – Αχ Ντίνα Νικολάου, μας κακομαθαίνεις!

Η διάσημη κρέμα της Καταλονίας που μοιάζει αρκετά με την crème brûlée για να την απολαύσετε όλο το καλοκαίρι!

Υλικά    
30 γρ. κορν φλάουρ
1-2 κουτ. σούπας νερό
560 γρ. γάλα
1 φλοίδα από ακέρωτο λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
1 στικ φρέσκιας βανίλιας
5 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
60 γρ. ζάχαρη
200 γρ. μπαγιάτικο κέικ ή τσουρέκι, κομμένο σε μικρούς κύβους ή σπασμένα μπισκότα βανίλιας ή σαβαγιάρ
Για τα φρούτα

100 γρ. μύρτιλλα φρέσκα*
100 γρ. ράσμπερι, φρέσκα
100 γρ. φρέσκες φράουλες, πλυμμένες κομμένες σε μικρές φέτες
1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό, καθαρισμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 βερίκοκα, πλυμμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
180 ζάχαρη καστανή
50 ml νερό
40 ml Cointreau (λικέρ πορτοκάλι)
Για το σερβίρισμα

Διάφορα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
* Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φρούτα

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

 

Εκτέλεση
Για την κρέμα: Βάζω το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτω την φλοίδα λεμονιού και την κανέλα. Κόβω στη μέση τη βανίλια, αφαιρώ τα σποράκια και τα ρίχνω (μαζί με τον φλοιό) στην κατσαρόλα. Ζεσταίνω το γάλα μέχρι να πάρει 1 βράση και αποσύρω από τη φωτιά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το κορν φλάουρ με το νερό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη, υποκίτρινη κρέμα. Προσθέτω το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύω.Αρχίζω να ρίχνω αργά αργά το ζεστό γάλα στο μπολ με το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Πετάω την κανέλα, τη φλοίδα λεμονιού και τις φλοίδες της βανίλιας.
Προσαρμόζω ένα ψιλό σουρωτήρι επάνω στην κατσαρόλα που έβρασα το γάλα και «περνάω» από εκεί το μείγμα του μπολ.
Βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρω από τη φωτιά, αδειάζω την κρέμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, σκεπάζω με μεμβράνη που να εφάπτετε στην επιφάνεια της κρέμας και την αφήνω στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για τα φρούτα: Βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και βράζω για 2-3 λεπτά (από την στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω το Cointreau. Ανακατεύω και αφήνω το σιρόπι να μισοκρυώσει.
Βάζω όλα τα φρούτα σε ένα μπολ και ρίχνω το σιρόπι. Αφήνω τα φρούτα για 15 λεπτά να ποσαριστούν.

Για το σερβίρισμα: Μοιράζω τα φρούτα σε 4 ποτήρια. Μοιράζω το κέικ, το τσουρέκι ή τα μπισκότα και τα ραντίζω με λίγο από το σιρόπι που ποσάρισα τα φρούτα.
Βγάζω την κρέμα από το ψυγείο, την αδειάζω σε ένα μπολ και την χτυπάω για λίγο με το σύρμα να αφρατέψει.
Την μοιράζω στα ποτήρια και στολίζω με λίγα φρέσκα φρούτα.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ