Η Ντίνα Νικολάου μας προτείνει την πιο "ελληνική" πίτσα με ντοματένια βάση!

Υλικά    
Για τη ζύμη

    80 γρ. ελαφρώς συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    ½ φακελάκι ξηρή μαγιά
    ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
    1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας
    320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σταρένιο, για ψωμί), κοσκινισμένο
    ½ κουτ. γλυκού αλάτι
    ½ κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
    λίγο λάδι για το άλειμμα της ζύμης και τους μπολ

Για την επιφάνεια

    4 – 5 κουτ. σούπας κέτσαπ
    200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
    ½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
    2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
    ½ φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
    τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι (ή ½ κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο)
    150 γρ. κασέρι, τριμμένο
    4 – 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    φρεσκοτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια (στα σούπερ μάρκετ βρίσκω τα μικρά βαζάκια-μύλους με ανάμεικτα πιπέρια)

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση των 4 συνταγών

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω λίγο το χυμό ντομάτας μέχρι να γίνει χλιαρός. Τον ρίχνω σε ένα μπολ, προσθέτω το ελαιόλαδο, τη μαγιά, τη ζάχαρη και τον πελτέ και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ σε ένα σχετικά ζεστό μέρος για 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να αφρίζει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το κοσκινισμένο αλεύρι και προσθέτω το αλάτι και το θυμάρι. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνω με τα χέρια μου για περίπου 5 λεπτά, μέχρι τα υλικά να ανακατευτούν και να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και αρκετά ελαστική. Την αλείφω με λίγο λάδι, τη μεταφέρω σε ένα εξίσου λαδωμένο μπολ και το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη. Το αφήνω κατά μέρος για 1½ ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά.
Αλευρώνω μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. Αν θέλω, χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγω δύο μικρότερα φύλλα με τη μισή περίπου διάμετρο.
Στρώνω τη ζύμη σε ένα μεγάλο ταψί πίτσας, στρωμένο με λαδόκολλα ή βάζω τις δύο μικρότερες, τη μία δίπλα στην άλλη, στο μεγάλο ταψί της κουζίνας ή σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου.

Για την επιφάνεια:

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Απλώνω το κέτσαπ στη ζύμη και σκορπίζω από πάνω τη φέτα, τις ελιές, την κάππαρη, τις λιαστές ντομάτες, το θυμάρι και το κασέρι. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με τα πιπέρια.
Αν φτιάξω δύο ζύμες, μοιράζω ανάλογα και τα υλικά επάνω τους.
Ψήνω την πίτσα (ή τις πίτσες) για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ