O Μr Starbucκs περίμενε στην ουρά τον καφέ του στο μαγαζί του στην Μύκονο - Ο πολυεκατομμυριούχος Howard Schultz κάνει διακοπές στο φημισμένο νησί! (φωτό)

Δεύτερα 16 Ιουλίου, Μύκονος, ώρα 1 το μεσημέρι. Ένας ψιλόλιγνος άνδρας με λευκό καπέλο και μπλε μακό μπλουζάκι στέκεται υπομονετικά στην ουρά του καφέ Starbucks στο Δραφάκι περιμένοντας να εξυπηρετηθεί. Επικρατεί συνωστισμός καθώς είναι η ώρα που οι τουρίστες οδεύουν προς την παραλία κάνοντας μια πρώτη στάση στο γνωστό κατάστημα για να προμηθευτούν τον καφέ τους.

Δεύτερα 16 Ιουλίου, Μύκονος, ώρα 1 το μεσημέρι. Ένας ψιλόλιγνος άνδρας με λευκό καπέλο και μπλε μακό μπλουζάκι στέκεται υπομονετικά στην ουρά του καφέ Starbucks στο Δραφάκι περιμένοντας να εξυπηρετηθεί. Επικρατεί συνωστισμός καθώς είναι η ώρα που οι τουρίστες οδεύουν προς την παραλία κάνοντας μια πρώτη στάση στο γνωστό κατάστημα για να προμηθευτούν τον καφέ τους.



Χαμογελαστός δείχνει να μην ενοχλείται από την δικαιολογημένη καθυστέρηση της παραγγελίας του, ενώ την ίδια στιγμή η σύζυγος του βιντεοσκοπεί με την κάμερα της το όλο σκηνικό, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα. Που είναι το αξιοπερίεργο θα αναρωτηθείτε. Μάλλον το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνδρας δεν είναι απλά ένας ακόμα τουρίστας που ήρθε στη Μύκονο όπως χιλιάδες άλλοι για να περάσει τις διακοπές του αλλά ο Howard Schultz το αφεντικό της εταιρίας Starbucks και ο 354ος πλουσιότερος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία που ανέρχεται σε 1,5 δις δολάρια.



« Καθόταν  χαμογελαστός στην ουρά για περισσότερο από 20 λεπτά σα να μη συμβαίνει τίποτα», θα πει στο ΘΕΜΑ ο γνωστός αρχιτέκτονας κ. Αποστόλης Στεργιόπουλος που είχε την τύχη να βρεθεί δίπλα του και να βγάλει μια αναμνηστική φωτογραφία την οποία μάλιστα τράβηξε ο αντιπρόσωπος των Starbucks στην Ελλάδα, κ. Πάνος Μαρινόπουλος. « Ήταν απλός, φιλικός και ιδιαίτερα προσιτός» προσθέτει ο κ. Στεργιόπουλος. « Αν ήταν στην θέση του κανένας δικός μας ίσως και να σήκωνε το μαγαζί στον αέρα αν δεν εξυπηρετούνταν στην ώρα του» σχολίασε ο αρχιτέκτονας που τυγχάνει να έχει βγάλει την άδεια λειτουργίας των Starbucks στη Μύκονο.

Από πωλητής...δισεκατομυριούχος

Ο ιδιαίτερα δραστήριος απο την εποχή των φοιτητικών του χρόνων ,Howard Schultz μετά το πέρας των σπουδών του μπήκε στην αγορά εργασίας και δούλεψε ως πωλητής στην Xerox Corporation. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας εκτιμώντας τα προσόντα του τον αναβάθμισαν πολύ γρήγορα σε αποκλειστικό αντιπρόσωπο πωλήσεων.Το 1979 αναλαμβάνει γενικός διευθυντής στη Σουηδική εταιρεία παρασκευής καφέ, τη Hammarplast. Δυο χρόνια αργότερα επισκέπτεται έναν πελάτη της Hammarplast, που διατηρούσε ενα νεοσύστατο κατάστημα κόκκου καφέ που ονομαζόταν Starbucks Coffee Company, στο Σιάτλ και για ενα περίεργο λόγο του παρήγγειλε  πολλά πλαστικά φίλτρα σε σχήμα κώνου.  Φεύγοντας δεν δίστασε να εκφράσει τον θαυμασμό του για τις γνώσεις της εταιρείας σχετικά με τον καφέ και έτσι κράτησε επικοινωνία μέχρι και τον επόμενο χρόνο εκδηλώνοντας την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους. Ένα χρόνο μετά , προσχώρησε στην εταιρεία Starbucks ως Διευθυντής Μάρκετινγκ. Σε ένα ταξίδι αγοράς με κατεύθυνση προς το Μιλάνο στην Ιταλία ο Schultz παρατήρησε ότι  υπήρχαν espresso bar καφέ σχεδόν σε κάθε δρόμο. Στην επιστροφή του, προσπάθησε να πείσει τους ιδιοκτήτες της Starbucks να προσφέρουν παραδοσιακές ποικιλίες espresso μαζί με τους κόκκους καφέ , τα φύλλα τσαγιού και τα μπαχαρικά που για καιρό προσέφεραν.

Οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να υλοποιησουν τις προτάσεις του και ο Schultz, ξεκίνησε το δικό του κατάστημα καφέ το 1985 που ονομάστηκε 'Il Giornale' από την εφημερίδα του Μιλάνου. Δυο χρόνια αργότερα , η  διοίκηση των Starbucks αποφάσισε να επικεντρωθεί στην Coffee & Tea Peet και πούλησε την μονάδα λιανικής των Starbucks στον Schultz και την Il Giornale για $ 3.8 εκατομμύρια. Ο Schultz μετονόμασε το Il Giornale με το όνομα των Starbucks και επιθετικά επεκτάθηκε η εμβέλειά της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατακλυζοντας την αγορά.



Ο ιδιοκτήτης των Starbucks ειναι γνωστός και στους λατρεις του ΝΒΑ απο το πέρασμα του στον προεδρικο θώκο των Σιατλ Σουπερσονικς και τους ομηρικούς καυγάδες που είχε  με το αστέρι της ομάδαςGary Payton. Ο Schult είχε επικριθεί  για τον τρόπο διοίκησης του καθώς πολλοί τον είχαν κατηγορήσει ότι ήθελε να τρέξει τους Σουπερσόνικς στα πρότυπα επιχείρησης franchise και όχι ως μια αθλητική ομάδα.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ