Καλοκαιρινό! Φιλέτο κοτόπουλου με κοκκάρια, κεράσια και σάλτσα γλυκόξινη από την Ντίνα Νικολάου

Ο συνδυασμός κερασιών-λαχανικών έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν σοκάρει τον ουρανίσκο. Η γλυκόξινη σάλτσα είναι βασισμένη σε μεσογειακά υλικά όπως το γλυκό κρασί και το βαλσαμικό ξίδι κι έτσι το γευστικό αποτέλεσμα είναι οικείο, όσο και ιδιαίτερο.
 

Υλικά:
*για 4 άτομα
100 ml ελαιόλαδο
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου (δηλαδή τα φιλέτα από 2 στήθη)
2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες και ολόκληρες
10 - 12 κοκκάρια, ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
250 ml Μοσχάτο Σάμου
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια μπαστουνάκια
2 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε μέτρια μπαστουνάκια
3 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
250 γρ. φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής 

Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν κάψει καλά βάζω στο σκεύος τα φιλέτα σε μονή στρώση. Τα σοτάρω για 3 - 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσω, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά. 
Τα γυρίζω όταν θα μπορώ να τα ξεκολλήσω εύκολα από το σκεύος και τα ροδίζω για άλλα 3 - 4 λεπτά από την άλλη πλευρά. Προσθέτω τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου και τα κοκκάρια, χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. 
Σβήνω με το Μοσχάτο, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω 200 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις το υγρό πάρει μια βράση χαμηλώνω καλά τη φωτιά, κλείνω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά.
Προσθέτω τα καρότα και τα κολοκυθάκια και συνεχίζω το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά και με σκεπασμένο το σκεύος. Αν δω ότι το υγρό μειώνεται πολύ, προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
Τέλος, ρίχνω το βαλσαμικό ξίδι και τα κεράσια και ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά. Μαγειρεύω για 5 λεπτά περίπου, μέχρι η σάλτσα να δέσει και τα κεράσια να μαλακώσουν, και αποσύρω. Σερβίρω το φαγητό αμέσως.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ