Παραδοσιακά λουκουμαδάκια, τα ελληνικά μίνι ντόνατ από την μοναδική Νένα Ισμυρνόγλου

Σπιτικά ποιοτικά λουκουμαδάκια, έτοιμα στο αψε - σβήσε. 
 

Υλικά
70 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
70 γρ. νερό, χλιαρό
25 γρ. μαγιά νωπή
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
μέλι
κανέλα
τριμμένα καρύδια ή σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο, για γαρνίρισμα
Μερίδες για περίπου 50 κομμάτια
Προετοιμασία περίπου 1 ώρα    Αναμονή 30΄- 1 ώρα

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής​

Διαδικασία

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη, για 30 λεπτά έως 1 ώρα. Ρίχνουμε μπόλικο ηλιέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι.
 
Στρώνουμε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε τα λουκουμαδάκια από το τηγάνι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε πάνω στην πιατέλα με το χαρτί. Οταν στεγνώσουν λίγο, τα μοιράζουμε σε μπολ, περιχύνουμε με μέλι, πασπαλίζουμε με κανέλα και τριμμένα καρύδια ή σουσάμι και σερβίρουμε. 

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ