Ας δούμε το Μάλμε, την πόλη της Σουηδίας που φιλοξενεί φέτος την Eurovision (φωτογραφίες)

Η πιο πολυπολιτισμική και ζωντανή πόλη της Σουηδίας, το Μάλμε, θα φιλοξενήσει τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και το click@Life σας πάει μια βόλτα στις ομορφιές του.

Η πιο πολυπολιτισμική και ζωντανή πόλη της Σουηδίας, το Μάλμε, θα φιλοξενήσει τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και το click@Life σας πάει μια βόλτα στις ομορφιές του.
 


Το Malmö είναι η πιο «ευρωπαϊκή» πόλη της Σουηδίας, ένα ζωντανό και πολυπολιτισμικό μέρος, σε απόσταση αναπνοής από την Κοπεγχάγη, με κατοίκους που προέρχονται από πολλές διαφορετικές χώρες.

Μια βιομηχανική κάποτε περιοχή, που για πολλές δεκαετίες αποτελούσε το κεντρικό λιμάνι εισαγωγών και εξαγωγών της Σκανδιναβίας, δείχνει πλέον μεγάλη «αγάπη» στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και το design: το στριφογυριστό κτήριο Turning Torso (το πιο ψηλό στη Σκανδιναβία), δημιούργημα του Santiago Calatrava, αποτελεί το τελευταίο «θαύμα» της πόλης, μετά την εκπληκτική γέφυρα Öresund, που ενώνει την πόλη με την Κοπεγχάγη.

Σε αυτή τη μικρή πόλη των περίπου 304.000 κατοίκων (την τρίτη μεγαλύτερη στη Σουηδία), θα βρείτε επίσης αρκετούς εκθεσιακούς χώρους, αλλά και μοναδικές γκαλερί τέχνης, πάρκα και ενδιαφέροντα μπαρ και εστιατόρια.

Το Malmö θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2013 στο Malmö Arena (χθες έγινε ο δεύτερος ημιτελικός και ο τελικός θα είναι στις 18 Μαΐου) και με αφορμή αυτό το γεγονός, σας το παρουσιάζουμε....

Oι πλατείες και το κέντρο της πόλης



Στο κέντρο του Malmö, βρίσκονται τρεις μεγάλες πλατείες (torgs), γύρω από τις οποίες θα βρείτε πολλά τουριστικά αξιοθέατα και μνημεία. Η πλατεία της αγοράς, Gustav Adolfs Torg, βρίσκεται δίπλα στο εμπορικό κέντρο και κοντά στο πάρκο Slottsparken όπου μπορείτε να επιδοθείτε σε πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Επίσης, στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η Lilla Torg (Μικρή Πλατεία) και η Stortorget (Μεγάλη Πλατεία), με αξιοθέατα όπως το επιβλητικό άγαλμα του πρώην Σουηδού βασιλιά Karl X Gustav και κοντά στο περίτεχνο Δημαρχείο (Radhuset) που χτίστηκε το 1546. Η Stortorget αποτελεί και το επίκεντρο του μουσικού φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε τέλος Αυγούστου και προσελκύει χιλιάδες κόσμου από όλη τη χώρα και από τη γειτονική Δανία.

Οι λάτρεις της μουσικής θα εκτιμήσουν την όπερα «Malmo Opera och Musikteater», ενώ το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια βαρκάδα στα κανάλια της πόλης.

Δυτικά της πλατείας Lilla Torg βρίσκεται η ιδιαίτερη περιοχή Gamla Vaster. Αξίζει να την επισκεφτείτε και να κάνετε μια βόλτα στα πέτρινα σοκάκια της, για να δείτε τα πολύ χαμηλά σπίτια και κτήρια από τούβλα σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου! Εκτός από κατοικίες, θα δείτε καφέ και εμπορικά καταστήματα.

Η… πόλη των πάρκων



Το Malmö είναι γνωστό ως «Parkernas stad», που σημαίνει πόλη των πάρκων. Λεγόταν κάποτε πως έχει τα περισσότερα πάρκα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στη χώρα, αλλά ακόμη κι αν αυτό δεν είναι αλήθεια, ο τρόπος που είναι δομημένη η πόλη, κάνει τα πάρκα εύκολα ορατά και προσβάσιμα.

το Pildammsparken είναι το μεγαλύτερο πάρκο του Malmö με έναν μεγάλο δρόμο γεμάτο λουλούδια και λίμνες με πάπιες, ανοιχτούς χώρους και όμορφα δέντρα. Πολλοί το επισκέπτονται για να κάνουν τζόκινγκ, να χαλαρώσουν ή να παρακολουθήσουν θέατρο και συναυλίες το καλοκαίρι.

Το Folkets Park είναι το παλαιότερο από τα πάρκα του Malmö και χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Κάποτε ήταν το μόνο μέρος όπου μπορούσαν οι απλοί άνθρωποι να βρεθούν και να διασκεδάσουν. Διαθέτει ένα θέατρο, λούνα παρκ, μια εξέδρα και άλλα αξιοθέατα, αλλά και ένα πάρκο ψυχαγωγίας για τα παιδιά, ζωολογικό κήπο κ.ά..

Το Kungsparken ήταν το πρώτο μεγάλο πάρκο που άνοιξε στο Malmö και εγκαινιάστηκε το 1872 από τον Σουηδό βασιλιά Oscar II. Είναι γεμάτο με λουλούδια, σπάνια δέντρα και σκιερές λεωφόρους. Επίσης, θα βρείτε εκεί ένα εστιατόριο που χρονολογείται από το 1912 και σήμερα στεγάζει το καζίνο της πόλης.

Το Slottsparken έχει μεγάλες δασικές εκτάσεις με λίμνες, γρασίδι, χαρακτικά και γλυπτά. Εκεί βρίσκεται επίσης η βιβλιοθήκη της πόλης που αποτελείται από το παλιό και το νέο τμήμα.

Τέλος, υπάρχει ο υπέροχος κήπος «Queen Silvia Rose Garden».

Άλλα αξιοθέατα



Το κάστρο Malmöhus, είναι το παλαιότερο αναγεννησιακό κάστρο της Σουηδίας και σίγουρα ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του Malmö. Πόσο συχνά βρίσκετε ένα πραγματικό κάστρο που περιέχει τέσσερα ενδιαφέροντα μουσεία; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κάστρο στεγάζει το Μalmo City Museum, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Konstmuseet (μουσείο τέχνης) και το Ενυδρείο.

Αξίζει επίσης να δείτε την εκκλησία του Αγίου Πέτρου, το παλαιότερο κτήριο στην πόλη (που χτίστηκε τον 14ο αιώνα), που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Stortorget. Αφού θαυμάσετε το εσωτερικό του ναού, επισκεφθείτε και το παρεκκλήσι με τα ιστορικά έργα ζωγραφικής.

Στο δυτικό λιμάνι της πόλης, η Ribersborg είναι μια μεγάλη και αμμώδης παραλία, περίπου 2 χλμ. δυτικά του κέντρου του Malmö και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε «σουηδική Riviera». Η παραλία διαθέτει επίσης μια μακρά προβλήτα, η οποία εκτείνεται μέσα στο νερό. Στο τέλος της προβλήτας θα βρείτε το Ribersborgs Kallbadhus, μία εξωτερική πισίνα με θαλασσινό νερό και μια ιστορική σάουνα με ξύλα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Από το Malmö, μπορείτε εύκολα να επισκεφτείτε και την Κοπεγχάγη, μέσω της εντυπωσιακής γέφυρας Øresund (περ.8 χλμ.), που ενώνει τις δυο πόλεις και εγκαινιάστηκε το 2000. Aπό τη γέφυρα είναι δυνατή η διέλευση τραίνων και αυτοκινήτων. Το τεράστιο έργο πάντως είχε συναντήσει την έντονη αντίδραση των οικολόγων, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με μεγάλες διαδηλώσεις. Το 2009 διέσχιζαν ημερησίως τη γέφυρα 72.000 άτομα - 43.000 με αυτοκίνητο, 30.400 με το τρένο- και 26 εκατομμύρια ολόκληρο τον χρόνο.

Εκπτωτική κάρτα για τα αξιοθέατα



Πολλά από τα αξιοθέατα και τα μουσεία της πόλης, είναι δωρεάν με αυτή την κάρτα ή έχουν έκπτωση μέχρι και 50%, μαζί με έκπτωση στην ενοικίαση αυτοκινήτου, καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Η κάρτα Malmö προσφέρει επίσης στους επισκέπτες δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν χώρο στάθμευσης στην πόλη, αλλά και έκπτωση στα διόδια της γέφυρας Oresund.

Περισσότερες πληροφορίες για την πόλη, θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.malmotown.com/en/ και www.visitsweden.com .

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ