Royal Story: Μασάκο, η θλιμμένη Πριγκήπισσα της Ιαπωνίας επιτέλους χαμογελά μετά από 13 χρόνια με πρόζακ & πρωτόκολλο - φυλακή! (φωτό)

H Μασάκο, η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας, δεν ταξιδεύει, δεν χαμογελά, δεν κάνει καμία προσπάθεια να κρύψει τη θλίψη της. Δεν είναι μόνον η απουσία της που την προδίδει, η αποχή της από όλους και όλα, είναι που ανακοινώνεται για πρώτη φορά επισήμως η αιτία της κατάθλιψής της (και αν θέλουμε την πιστεύουμε): η καταπίεση που έχει υποστεί χρόνια τώρα, προκειμένου να υιοθετήσει τους νόμους του παλατιού. 

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 2003 

Ζητείται επειγόντως γελωτοποιός για το παλάτι. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 38χρονη πλέον πριγκίπισσα, βγήκαν στην επιφάνεια πριν από 13 χρόνια  όταν ο πρίγκιπας Ναρουχίτο μίλησε ανοιχτά για την πίεση που δέχεται η σύντροφος της ζωής του, η οποία, υπήρξε απόφοιτος του Χάρβαρντ και διπλωμάτης, μιλάει έξι ξένες γλώσσες και αναγκάστηκε να αλλάξει τρόπο ζωής για να συμβαδίσει με αυτόν της βασιλικής οικογένειας.

ΤΙ ΓΡΑΦΟΤΑΝ ΤΟ 2004 - ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ 50 

Αν η Νταϊάνα ήταν η πριγκίπισσα των φτωχών, τότε η Μασάκο είναι η πριγκίπισσα των λυγμών. Τα MME δεν βιάστηκαν να μεταφράσουν τα λόγια του πρίγκιπα και να θεωρήσουν υπεύθυνο για τη θλίψη της Μασάκο η Imperial Household Agency, το γραφείο πρωτοκόλλου που λέγεται ότι ελέγχει ακόμη και τον τρόπο που αναπνέει κάθε μέλος της βασιλικής οικογένειας. O επικεφαλής του μάλιστα ζήτησε συνάντηση με τον πρίγκιπα Ναρουχίτο για να ακούσει και προσωπικά τα παράπονά του μόλις εκείνος θα επιστρέψει από το ταξίδι του στην Ευρώπη (Δανία, Πορτογαλία, Ισπανία). «Θέλω να τον δω για να διαπιστώσω ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις του και να δω τι μπορώ να κάνω για να βελτιωθούν τα πράγματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιουάσα το 2004. 

Μέχρι τότε η πριγκίπισσα Μασάκο θα παραμένει έγκλειστη στο παλάτι (ή σε κάποια ιδιωτική κλινική), αφού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της εδώ και μισό χρόνο περίπου. Τον περασμένο Δεκέμβιο (2004) νοσηλεύτηκε για μια ιδιαίτερα επώδυνη δερματική πάθηση, τον έρπητα ζωστήρα, ο οποίος, προκαλείται συνήθως από στρες. Αν και ορισμένοι έχουν βιαστεί να αποδώσουν την κατάθλιψη της Μασάκο στο γεγονός ότι δεν εξασκεί πλέον τα διπλωματικά της καθήκοντα, δεν είναι τυχαίο πως έχει κάνει μόλις πέντε ταξίδια στο εξωτερικό από την εποχή που παντρεύτηκε με τον σύζυγό της, πριν από 11 χρόνια ενώ δεν αποκλείεται να την στενοχωρεί το γεγονός ότι η κόρη τους, η μόλις 2 χρονών Αϊκο, δεν θα διαδεχτεί τον θρόνο, αν δεν αλλάξει ο νόμος. H πίεση που υφίσταται εδώ και χρόνια για να γεννήσει ένα αγόρι είναι απίστευη και ο χρόνος μετρά εναντίον της - είναι ήδη 40 ετών.

«Είναι αλήθεια ότι έγιναν κινήσεις, προκειμένου να σταματήσει την καριέρα της και να αλλοιώσει την προσωπικότητα της», είπε στους δημοσιογράφους ο Ναρουχίτο. Οπως ήταν φυσικό την επόμενη κιόλας ημέρα όλα τα τοκ-σόου, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, είχαν σαν κυρίαρχο θέμα την θλιμμένη πριγκίπισσα, δίνοντας ο καθένας τη δική του ετυμηγορία. Κανείς δεν μοιάζει να θυμάται σήμερα τον παραμυθένιο τους γάμο. Λίγοι μιλούν για τις συχνές απουσίες του πρίγκιπα. Κανείς δεν σκέφτεται πως τις 12 ημέρες που εκείνος θα λείπει στην Ευρώπη η θλιμμένη πριγκίπισσα θα νιώθει πιο μόνη από ποτέ. Το περίεργο είναι πως στο συγκεκριμένο παραμύθι δεν υπάρχει ούτε κακιά μητριά, ούτε Καμίλα, μόνο μία ωραία, σύγχρονη κοιμωμένη που ζει με Πρόζακ.

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση της πριγκίπισσας Μασάκο της Ιαπωνίας. Σε μια φυλακή χωρίς τέλος, μέσα στα τείχη του αυτοκρατορικού παλατιού, η θλιμμένη πριγκίπισσα βιώνει το δικό της δράμα. Αποκομμένη από τον έξω κόσμο, χωρίς καμία δυνατότητα επιλογής, η Μασάκο έχει πέσει σε κατάθλιψη και η περίπτωσή της έχει αναδειχθεί σε θέμα-ταμπού για τους Ιάπωνες. 

Η αρχή του «κακού» έγινε όταν είπε το «ναι» στον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, τον πρίγκιπα Ναρουχίτο, στη δεύτερη πρόταση γάμου που της έκανε. Αρχικά είχε αρνηθεί να γίνει σύζυγός του, γιατί δεν ήθελε να στερηθεί μια φυσιολογική ζωή εξαιτίας του αυστηρού αυτοκρατορικού πρωτοκόλλου. Ο Ναρουχίτο όμως τη διαβεβαίωσε ότι με την άφιξή της στο παλάτι τα πράγματα θα άλλαζαν, κάτι που δεν έγινε ποτέ!

Ο Ναρουχίτο είναι ένας καλός σύζυγος, αλλά αποδείχτηκε αδύναμος να τα βάλει με την αυστηρή πολιτική της Κουνάικο, της αυτοκρατορικής υπηρεσίας του παλατιού, που αρμοδιότητά της είναι να επιβλέπει κάθε λεπτομέρεια στην καθημερινότητα της αυτοκρατορικής οικογένειας, μέχρι και θέματα αμιγώς προσωπικά. Οι γραφειοκράτες της Κουνάικο δεν επέτρεψαν ποτέ στη Μασάκο να κάνει αυτό που ήθελε και φρόντισαν να της κόψουν τον αέρα από την αρχή. Την παρακολουθούσαν πάντα και ακόμα και σήμερα εποπτεύουν ό,τι κάνει, απαγορεύοντάς της πράγματα που για τους κοινούς θνητούς είναι αυτονόητα! Δεν της επιτρέπουν να παίρνει τηλέφωνο, να μπαίνει στο Internet, να έχει πιστωτική κάρτα, να έχει αυτοκίνητο. Αν θέλει να κάνει κάποια αγορά θα πρέπει να την εγκρίνει προηγουμένως η Κουνάικο, ενώ για κάθε συνάντησή της πρέπει να είναι ενήμεροι και βεβαίως να συμφωνούν. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος που ασκούν στον Τύπο, διοχετεύοντας πληροφορίες που πλήττουν την εικόνα της Μασάκο, όταν εκείνη το «παρατραβάει» και καταπατεί τους αυτοκρατορικούς κανόνες. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Express», η Μασάκο έχει παραβεί το αυτοκρατορικό πρωτόκολλο πάνω από πενήντα φορές. Σε αυτά περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων το πρόσφατο shopping therapy στο Τόκιο, το γεγονός ότι άφησε την κόρη της στην μπέιμπι σίτερ για μία ολόκληρη μέρα και το ότι «τόλμησε» να δειπνήσει με φίλους της.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ 2009 ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΑΚΟ ΤΑ MEDIA 
 

Η αποστολή της ήταν να γεννήσει τον διάδοχο

Η 44χρονη σήμερα Μασάκο ήταν πολύ καλή περίπτωση για να γίνει η σύζυγος του διαδόχου του Θρόνου των Χρυσανθέμων. Κόρη διπλωμάτη, με λαμπρές σπουδές νομικών και οικονομικών στο Χάρβαρντ, με πτυχία σε πέντε γλώσσες, πέραν της μητρικής της, σεμνή και απόλυτα ταιριαστή στο προφίλ της ιδανικής συζύγου, η φήμη της ως «ό,τι καλύτερο» για τον πρίγκιπα Ναρουχίτο δεν άργησε να φθάσει στο παλάτι. 

Η Μασάκο πληρούσε και άλλες «παράξενες» προϋποθέσεις για να γίνει εστεμμένη πριγκίπισσα. Η σύζυγος του πρίγκιπα Ναρουχίτο έπρεπε να μην έχει κάνει καμία εγχείρηση και να μην έχει τρυπημένα αυτιά. Η ίδια κάλυπτε και αυτές τις σημαντικές λεπτομέρειες για την επιλογή της συζύγου του διαδόχου στον Θρόνο των Χρυσανθέμων. Επιπλέον είχε ακόμα ένα προσόν, ίσως το πιο σπουδαίο από τα άλλα... Το ύψος της! Το 1,70μ. για γυναίκα στην Ιαπωνία είναι ακόμα και σήμερα κλίμακα για τοπ μόντελ!

Στις 9 Ιουνίου 1993, η Μασάκο Οουάντα παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ναρουχίτο και πολλοί πίστεψαν πως εκείνη τη μέρα θα ξημέρωνε μια νέα εποχή στην ιαπωνική αυτοκρατορία. Μπορεί και η ίδια η Μασάκο να είχε πιστέψει κάτι τέτοιο. Ομως η δραστήρια κοπέλα, που είχε αφήσει μια πολλά υποσχόμενη διπλωματική καριέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, κλείστηκε στο παλάτι με μία και μοναδική αποστολή. Να τεκνοποιήσει και να φέρει στον κόσμο έναν γιο για να συνεχίσει τη δυναστεία των Μίγια. 

Η Μασάκο όχι μόνο δεν έκανε γιο αμέσως, όπως όλοι περίμεναν, αλλά αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα στο να μείνει έγκυος. Η έτσι κι αλλιώς απομονωμένη πριγκίπισσα κλείστηκε ακόμα περισσότερο στον εαυτό της. Ηταν ξεκάθαρο πια τι ζητούσε ο τίτλος της από εκείνη κι εκείνη δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Ενιωθε ότι όλοι την αντιμετώπιζαν σαν στείρα. 

Το 1999 η Μασάκο τελικά μένει έγκυος. Προτού προλάβει να χαρεί, η εγκυμοσύνη της καταλήγει σε αποβολή. Το 2001 το παλάτι ανακοινώνει μια δεύτερη εγκυμοσύνη, η οποία έγινε με εξωσωματική γονιμοποίηση και η ζωή της Μασάκο αποκτά και πάλι νόημα. Η γέννηση της κόρης της, της Αΐκο, είναι ό,τι πιο ωραίο της έχει συμβεί, όμως το πρωτόκολλο απαιτεί γιο στη διαδοχή. Η δυσαρέσκεια στο παλάτι επανέρχεται. Λίγο μετά τη γέννηση της μικρής, η Μασάκο πέφτει σε κατάθλιψη. Πίσω από τα τείχη του Κόκιο, όπως είναι η ονομασία του αυτοκρατορικού παλατιού στο Τόκιο, η θλιμμένη πριγκίπισσα βουλιάζει όλο και πιο πολύ στη μελαγχολία.

Φυλακισμένη σε ένα απάνθρωπο πρωτόκολλο

Η Μασάκο βάσει πρωτοκόλλου μπορεί να έχει επαφή μόνο με τέσσερα άτομα. Την κόρη της Αΐκο, την αδελφή της, την νταντά της Αΐκο και βεβαίως τον σύζυγό της, τον οποίο πρέπει να προσφωνεί στα ιαπωνικά «μεγαλειότατε» ακόμα και ύστερα από δεκαπέντε χρόνια γάμου. Το αυστηρό πρωτόκολλο προβλέπει μεταξύ άλλων στις σπάνιες περιπτώσεις που είναι μπροστά στο αυτοκρατορικό ζεύγος, τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και την αυτοκράτειρα Μιτσίκο, να σκύβει τον κορμό της σε κλίση 60 μοιρών, ενώ απαγορεύεται να τους κοιτάξει στα μάτια. 

Το πόσο σκληρή είναι η πραγματικότητα για τη Μασάκο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι για μία και μοναδική φορά της επετράπη, πριν από περίπου τρία χρόνια, να επισκεφτεί τους γονείς της μαζί με την κόρη της. Για το αυτοκρατορικό πρωτόκολλο κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο. 

Οι δημόσιες εμφανίσεις της είναι σπάνιες και γίνονται σχεδόν πάντα μέσω τηλεόρασης. Οι δημόσιες σχέσεις του παλατιού τη δείχνουν να χαμογελάει και να παίζει ευτυχισμένη με την κόρη της, θέλοντας να σταματήσουν τα όσα λέγονται ή γράφονται για το δράμα της Μασάκο. 

«Η ζωή της Νταϊάνα ήταν σαν χαρούμενο πικνίκ μπροστά σε αυτά που βιώνει η Μασάκο» αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπεν Χιλς, ο συγγραφέας του βιβλίου «Μασάκο... Η φυλακισμένη του Θρόνου των Χρυσανθέμων», που πραγματεύεται τη ζωή της θλιμμένης πριγκίπισσας και προκάλεσε σάλο. Η λογοκρισία για το ευαίσθητο θέμα είναι τέτοια που η κυκλοφορία του βιβλίου απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία. Στην έρευνά του ο Χιλς βρήκε πόρτες κλειστές και αμέτρητα εμπόδια στον δρόμο του. Εκανε πενήντα χιλιάδες χιλιόμετρα για να πάρει λιγότερες από εξήντα μαρτυρίες ανθρώπων που ήξεραν λεπτομέρειες για τη Μασάκο, η οποία προσπαθεί να ξεχάσει πώς είναι να ζεις σαν απλός άνθρωπος.

Θα τη διώξουν από το παλάτι;

Μέχρι και θέμα διαζυγίου είχε τεθεί για να γλιτώσει η Μασάκο από την ασφυκτική πίεση του τίτλου, που τη θέλει να είναι ένα πλάσμα άβουλο, χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Ομως ποτέ στην ιστορία του Θρόνου των Χρυσανθέμων δεν έχει υπάρξει διαζύγιο και σίγουρα η περίπτωση της Μασάκο δεν θα μπορούσε να είναι ικανός λόγος για να αλλάξει τα δεδομένα στην πιο μακρόχρονη αυτοκρατορία της ανθρωπότητας. 

Η Κουνάικο δεν θα έδινε ποτέ τη συγκατάθεσή της για κάτι τέτοιο πριν από το 2006, γιατί, όπως είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της αυτοκρατορικής υπηρεσίας του παλατιού, ο Γιουάσα Τόσο, «το πριγκιπικό ζεύγος έπρεπε να κάνει και άλλο παιδί», δεδομένου ότι η διαδοχή του θρόνου απαιτούσε αγόρι. Τη λύση έδωσε ο αδελφός του Ναρουχίτο, ο πρίγκιπας Ακισίνο. Η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Κίκο, γέννησε το 2006 ένα αγοράκι. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα η Μασάκο είναι πιο «αχρείαστη» από ποτέ και η αυτοκρατορική υπηρεσία φροντίζει να της το δείχνει με κάθε τρόπο. 

Σύμφωνα πάντα με τον συγγραφέα Μπεν Χιλς, η Κουνάικο επιθυμεί να απομακρύνει τη Μασάκο από το παλάτι γιατί το φιλελεύθερο πνεύμα της είναι καταστροφικό για τη διατήρηση του αυτοκρατορικού κατεστημένου και πιέζουν τον Ναρουχίτο να τη χωρίσει. Οσο για τον σύζυγό της, ο Χιλς θεωρεί ότι συνεχίζει να είναι ερωτευμένος με τη Μασάκο. Η Μασάκο παίρνει αντικαταθλιπτικά και κάνει καθημερινά ψυχανάλυση, όμως διαζύγιο δεν πρόκειται να πάρει γιατί αυτό θα είναι στίγμα για τους γονείς της και την ίδια της την κόρη, λέει ο Χιλς, ο άνθρωπος που μπήκε πολύ βαθιά στη ζωή του παλατιού για να συλλέξει τις πληροφορίες που του χρειάζονταν για να γράψει το βιβλίο του.

ΣΗΜΕΡΑ! ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ 50 ΤΗΣ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΙΑ Η ΜΗΠΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ; ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Επιμέλεια: Eιρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ