Economist: ''Θα βάλετε τις μηχανές μπροστά κυρία Μέρκελ;;''

"Να βάλει μπροστά τις μηχανές" καλεί την Άγκελα Μέρκελ στο σημερινό βασικό του άρθρο ο "Economist". Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο -το πλοίο της παγκόσμιας οικονομίας που βυθίζεται- ο αρθρογράφος αναφέρει πως η παγκόσμια οικονομία "βουλιάζει" και πολλά "κρέμονται" από τα χέρια μίας γυναίκας, της Άγκελας Μέρκελ, την ίδια ώρα που οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τα "σωσίβια" του πλοίου που βυθίζεται -δηλαδή τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, Γερμανίας και άλλων "ασφαλών" οικονομιών.

"Να βάλει μπροστά τις μηχανές" καλεί την Άγκελα Μέρκελ στο σημερινό βασικό του άρθρο ο "Economist".

Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τη φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο -το πλοίο της παγκόσμιας οικονομίας που βυθίζεται- ο αρθρογράφος αναφέρει πως η παγκόσμια οικονομία "βουλιάζει" και πολλά "κρέμονται" από τα χέρια μίας γυναίκας, της Άγκελας Μέρκελ, την ίδια ώρα που οι επενδυτές ψάχνουν να βρουν τα "σωσίβια" του πλοίου που βυθίζεται -δηλαδή τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, Γερμανίας και άλλων "ασφαλών" οικονομιών.

Όπως αναφέρει το άρθρο, όταν οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να δώσουν το "προνόμιο" στη γερμανική κυβέρνηση να "κρατά" απλώς τα διετή τους ομόλογα, μετά τα... "εξευτελιστικά" -για τους επενδυτές- επιτόκια που έχουν πιάσει τα γερμανικά ομόλογα, ή να δανείσουν την αμερικανική κυβέρνηση με ονομαστική απόδοση μικρότερη του 1,5% για το δεκαετές της ομόλογο, τότε φοβούνται είτε χρόνια στασιμότητας και πληθωρισμού είτε μία άμεση καταστροφή.

Όποιο από τα δύο και να είναι, τότε κάτι πάει λάθος στην παγκόσμια οικονομία, συμπεραίνει ο αρθρογράφος, και καλεί την Άγκελα Μέρκελ να δράσει, καθώς σε "έναν εντυπωσιακό βαθμό το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται" από τις αποφάσεις της.

Το άρθρο αναλύει και την τακτική της Μέρκελ, αναφέροντας πως η καγκελάριος εμμένει στη λιτότητα και στην άρνηση να διασώσει τους εταίρους της γιατί πιστεύει από τη μία ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να φέρει μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και από την άλλη ότι αν έρθει όντως μία καταστροφή στο ευρώ -μία εξέλιξη που λανθασμένα πιστεύουν οι Γερμανοί πολίτες ότι δεν θα τους επηρεάσει, υποστηρίζει ο αρθρογράφος- η Γερμανία θα μπορέσει να δράσει άμεσα για να σώσει την "παρτίδα".

Ωστόσο αυτή η στρατηγική παραείναι επικίνδυνη, υποστηρίζεται, με παρενέργειες όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, γι' αυτό ο "Economist" την καλεί να εκθέσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το ευρώ, που θα διαλύει κάθε αμφιβολία για τη δέσμευση της Γερμανίας στη διάσωση του κοινού νομίσματος και που θα περιλαμβάνει άμεσες "προκαταβολές" για μία βαθύτερη ολοκλήρωση, όπως θα ήταν για παράδειγμα η χρήση αμοιβαίων κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

"Κυρία Μέρκελ είναι πάνω σου", καταλήγει το άρθρο, να κάνει ένα τεράστιο βήμα πίσω από την καταστροφή, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά εδώ

Πηγή: www.emea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ