Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την Ισπανία από Α σε ΒΒΒ!!

Τρεις ολόκληρες βαθμίδες, στο «ΒΒΒ», υποβάθμισε η Fitch την ισπανική οικονομία, διατηρώντας μάλιστα την εκτίμησή της για το μέλλον ως «αρνητική».


Τρεις ολόκληρες βαθμίδες, στο «ΒΒΒ», υποβάθμισε η Fitch την ισπανική οικονομία, διατηρώντας μάλιστα την εκτίμησή της για το μέλλον ως «αρνητική».

Ο οίκος αξιολόγησης διευκρίνισε ότι προχώρησε στην υποβάθμιση λόγω της επικινδυνότητας να μεταδοθεί η κρίση από την Ελλάδα στην Ισπανία και των πιθανοτήτων να προσφύγει και η Ισπανία στους ευρωπαίους εταίρους της για οικονομική βοήθεια.

O oίκος υπολογίζει πως οι ισπανικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κεφάλαια μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ για να καλυφθούν πιθανές πιέσεις από το χαρτοφυλάκιο εγχώριων δανείων.

Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών ιδρυμάτων μπορεί στο ακραίο σενάριο να φτάσουν ακόμη και τα 90 με 100 δισ. ευρώ στο «ακραίο σενάριο».

Η πίεση στην Ισπανία είχε απτά αποτελέσματα στη δημοπρασία ομολόγων της την Πέμπτη, στην οποία δανείστηκε με επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%.

Κατά την εκτίμηση της Fitch, όπως αναφέρει στην αιτιολόγηση της υποβάθμισης, η πιθανότητα σοβαρών ζημιών στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα ενισχύεται και θεωρείται πως το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα σχέδιο βραχυπρόθεσμης ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση είναι όλο και πιθανότερο.

Πηγή: www.tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ