Έρευνα αποκαλύπτει ότι το σεξ μπορεί να θεραπεύσει τον πονοκέφαλο!

Το σεξ μπορεί να θεραπεύει τον πονοκέφαλο – και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα, αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες.

Το σεξ μπορεί να θεραπεύει τον πονοκέφαλο – και μάλιστα πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα, αναφέρουν γερμανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία, οι οποίοι έκαναν σεξ στη διάρκεια μιας κρίσης, παρουσίαζαν βελτίωση του πόνου τους - με τον ένα στους πέντε να απομένουν δίχως ίχνος πονοκεφάλου.

Μία πιθανότητα για τις αναλγητικές ιδιότητες του σεξ είναι ότι διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο. Οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά αναλγητικά του σώματος.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα στη διάρκεια μιας ημικρανικής κρίσης μπορεί να καταπραΰνει ή και να σταματήσει την κρίση, καθώς και ότι η σεξουαλική δραστηριότητα εν τη παρουσία του πονοκεφάλου δεν είναι και τόσο σπάνια συμπεριφορά», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cephalalgia», την οποία εκδίδει η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας (IHS).

Και συνεχίζουν: «Το σεξ μπορεί να καταστείλει την ημικρανία και τις αθροιστικές κεφαλαλγίες, ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα χρησιμοποιείται από ορισμένους ασθενείς ως οξεία θεραπεία του πονοκεφάλου».

Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες είναι πραγματικά ανυπόφοροι πονοκέφαλοι που εκδηλώνονται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, με εντόπιση γύρω από το μάτι και τον σύστοιχο κρόταφο, αλλά που μπορεί να επεκτείνονται προς το μέτωπο, το μάγουλο ή τον αυχένα.

Οι πάσχοντες από αθροιστικές κεφαλαλγίες συχνά τις περιγράφουν λέγοντας «ένιωθα σαν να πρόκειται το μάτι μου να πεταχτεί έξω».

Τα νέα ευρήματα προκαλούν έκπληξη, διότι έως τώρα ήταν διάχυτη η αντίληψη ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μούνστερ θέλησαν να δουν εάν αληθεύει η πεποίθηση αυτή ή αν ισχύουν κάποιες αναφορές ότι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο.

Έτσι, συνέλεξαν στοιχεία από 400 άνδρες και γυναίκες με ημικρανία ή αθροιστική κεφαλαλγία, τους οποίους παρακολουθούσαν επί δύο χρόνια.

Το 33% των ασθενών είπαν ότι έκαναν σεξ όταν είχαν πονοκέφαλο. Οι άνδρες ήταν πιθανότερο να ωφεληθούν από αυτή την απρόσμενη «αγωγή», με το 36% να λένε ότι χρησιμοποιούν τη σεξουαλική δραστηριότητα ως θεραπεία για τον πονοκέφαλό τους.

Από τους ασθενείς που έκαναν σεξ για να περάσει το κεφάλι τους, το 60% όσων είχαν ημικρανία και το 36% όσων είχαν αθροιστική κεφαλαλγία ανέφεραν βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Για τους ασθενείς με ημικρανία, η βελτίωση του πόνου χάρη στο σεξ ήταν πλήρης για το 19%, μέτρια για το 51% και ήπια για το 29%.

Συνολικά, «το 42,7% των πασχόντων από ημικρανία βίωναν μείωση κατά τουλάχιστον 50% του πόνου με τη βοήθεια του σεξ – ένα όφελος εφάμιλλο με αυτό που παρέχει η οξεία φαρμακευτική αγωγή», σημειώνουν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις για τα ευρήματά τους. Εκτός από την διέγερση της παραγωγής ενδορφινών, ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι το σεξ επιφέρει αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, οι οποίες αμβλύνουν τον πονοκέφαλο.

Τομογραφίες εγκεφάλου, εξάλλου, έχουν δείξει ότι ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, μία δομή που ενεργοποιείται όταν κάποιος έχει αθροιστική κεφαλαλγία, δραστηριοποιείται και στη διάρκεια του οργασμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ