Πάμε Ευρυτανία - να τα best off για τον δημοφιλή χειμερινό προορισμό

Χιονισμένα, ανανεωμένα, με νέες αφίξεις και διαχρονικές ομορφιές βρήκαμε το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά. Σταχυολογούμε τις πιο δυνατές εμπειρίες και τα must-dos σε έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Χιονισμένα, ανανεωμένα, με νέες αφίξεις και διαχρονικές ομορφιές βρήκαμε το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά. Σταχυολογούμε τις πιο δυνατές εμπειρίες και τα must-dos σε έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας.



Eρχόμαστε και ξαναερχόμαστε στην Ευρυτανία. Και κάθε φορά η Ποταμιά, το πανέμορφο τοπίο που φτιάχνει στο διάβα του ο ποταμός Καρπενησιώτης καθώς περνάει ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα, μας κλέβει την καρδιά. Πάνω στη διαδρομή που ακολουθεί ο ποταμός από το Καρπενήσι στη Μονή Προυσού βρίσκονται το Μεγάλο Χωριό σε μια πλαγιά της Καλιακούδας και το Νέο και το Παλιό Μικρό Χωριό σε μια πλαγιά της Χελιδόνας. Αγαπημένοι προορισμοί και βάση για όσους στοχεύουν στο χιονοδρομικό κέντρο πάνω στο τρομερό Βελούχι, για όσους λατρεύουν το ράφτινγκ και το καγιάκ, την πεζοπορία, την ιππασία αλλά και όσους καλεί στα μυστικά της η απόκρημνη Μονή Προυσού.



Η τουριστική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας δεν σημάδεψε, τουλάχιστον σημαντικά, το Μεγάλο Χωριό με επιδείξεις νεοπλουτισμού. Περιποιημένα τα παραδοσιακά σπίτια και τα αρχοντικά, όμορφα τα πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια, φροντισμένες οι προσόψεις των μαγαζιών και οι επιγραφές ζεστή πρόσκληση στο εσωτερικό των καταστημάτων. Το κουβεντολόι με τους κατοίκους ανοίγει εύκολα και οι ιστορίες του τόπου από την επανάσταση και την Αντίσταση ακούγονται από τους ηλικιωμένους με την πρώτη ευκαιρία.

Τα παλιότερα ξενοδοχεία και οι ξενώνες είναι αρμονικά ενταγμένα στο οικιστικό δίκτυο του χωριού. Τα ξενοδοχεία που φτιάχτηκαν την τελευταία τριετία στο Μεγάλο Χωριό («Λεβάντα», «Forest Suites Hotel», «Grand Village Inn» και το νεότερο «Αρχοντόπετρα Suites & Spa» ) ακολουθούν την πολύ ευπρόσδεκτη πρακτική της προσεγμένης κι εναρμονισμένης με το περιβάλλον αρχιτεκτονικής, ενώ παράλληλα προσφέρουν καλής ποιότητας υπηρεσίες σε τιμές για όλα τα βαλάντια. Αντίθετα κάποια εμβληματικά ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, που χαρακτήρισαν την τουριστική ανάπτυξη του προορισμού και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για επισκέπτες με απαιτήσεις, παρουσιάζουν εμφανή σημεία παραμέλησης ή υποβάθμισης του ύφους και των υπηρεσιών τους.



O Γαύρος, κατά μία έννοια το «επίνειο» του Μεγάλου Χωριού, αφού ξεδιπλώνεται ακριβώς κατά μήκος της όχθης του Καρπενησιώτη, έχει ωραίες ταβέρνες και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και τολμάμε να προβλέψουμε πως η αυτόνομη εξέλιξή του θα είναι δυνατή. Ακόμη πιο αυθεντική η ατμόσφαιρα στο Παλιό Μικρό Χωριό, με τη μικρή πλατεία, τη βρύση με τους πέντε κρουνούς και το μεγάλο πλάτανο. Λίγο πιο κάτω το Νέο Μικρό Χωριό, είναι πιο μοντέρνο καθώς χτίστηκε μετά την κατολίσθηση του 1963. Τριγύρω ένα τοπίο δασωμένο κι επιβλητικό, που κόβει την ανάσα. Αν και το Μεγάλο Χωριό στρέφει όλα τα φώτα πάνω του, οι διακλαδώσεις του κεντρικού δρόμου, που ξεκινά από το Καρπενήσι και κινείται παράλληλα με την κοίτη του Καρπενησιώτη, οδηγούν στα μικρότερα και άκρως γοητευτικά χωριά Κορυσχάδες, Κλαυσί (ή Κλαψί), Βουτύρο και Νόστιμο. Η τουριστική ανάπτυξη έχει φτάσει κι εδώ φυσικά, αλλά σεμνά και χαμηλόφωνα, δίνοντας τον πρώτο λόγο στα πέτρινα σπίτια, στα καλντερίμια και στο «τείχος» των γύρω βουνοκορφών. Πολύ αραιοκατοικημένη η Ευρυτανία –είναι η πιο ορεινή περιοχή της χώρας–, συγκεντρώνει τους 9.000 από τους 16.000 κατοίκους της στην πρωτεύουσα. Το Καρπενήσι, χωρίς να εντυπωσιάζει, έχει γραφικές μεριές (όταν το βλέπεις από ψηλά όμως, λατρεύεις τις στέγες με τα κόκκινα κεραμίδια). Δεν προσφέρει τόσες παροχές όσες θα περίμενε κάποιος από ένα δημοφιλές ορεινό θέρετρο, έχει όμως ζωντανή νυχτερινή ζωή, καταστήματα για εξοπλισμό σκι και ωραία cafes. Πάνω απ’ όλα όμως έχει φιλικούς, εξυπηρετικούς και ζεστούς ανθρώπους. Το διαπιστώσαμε όταν πέσαμε σε χιονοθύελλα χωρίς αλυσίδες και μας «έβγαλε» σε ασφαλές μέρος ιδιοκτήτης ταβέρνας αφήνοντας τη δουλειά του και ανοίγοντας δρόμο με το αγροτικό για να πατήσει το αυτοκίνητό μας…

«Αρχοντόπετρα», η luxury άφιξη στο Μεγάλο Χωριό



Ολοκαίνουργιος πετρόχτιστος ξενώνας στο Μεγάλο Χωριό, ο οποίος ποντάρει στη φοβερή του θέα, που ανοίγεται από την κοιλάδα του Μεγάλου Χωριού μέχρι το όρος Τριανταφυλλιά και το Αγρίνιο και στις 32 βουνοκορφές που μεσολαβούν... Κλασική επίπλωση με kingsize κρεβάτια, τα περισσότερα με περίτεχνα σκαλιστά προσκεφάλια, πουπουλένια παπλώματα και άριστη ποιότητα στις πετσέτες και στα μπουρνούζια. Οι σουίτες περιλαμβάνουν «γωνιά ψυχαγωγίας» με οθόνη TFT 32΄΄ και Internet, ενεργειακό τζάκι, μπάνια με υδρομασάζ και καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι, έτσι ώστε κάθε σουίτα να φιλοξενεί μέχρι 4 άτομα. Το spa του ξενοδοχείου, που εμπνέεται από το φαράγγι του Πάντα Βρέχει, διαθέτει πισίνα με καταρράκτη και σύστημα αντίθετης ροής, σάουνα και γυμναστήριο. Χαλαρή ατμόσφαιρα στο σκεπαστό μπαλκόνι-βεράντα του cafe με την εξαίσια θέα. (2237041100)

Δυνατές μαγείρισσες



Το ατού των ταβερνών της περιοχής είναι τα ωραία και τέλεια ψημένα ντόπια κρέατα. Αν αναζητάτε πιο προσωπική, σπιτική μαγειρική, θα απολαύσετε τα καλούδια της κ. Βασιλικής Μπαζιώνη στο «Στέκι» στο Κλαυσί (2237022579) με 4-5 τραπεζάκια και απαραίτητα κλείσιμο τραπεζιού από νωρίτερα, διότι οι μυημένοι το πολιορκούν. Θα εκτιμήσετε και τη γάστρα της κ. Ελένης Στραβομύτη στο «Νόστιμο», στο ομώνυμο χωριό, ενώ μαστόρισσα στις πίτες και στην κατσαρόλα είναι και η Βασιλική στο «Χωριάτικο» στο Μικρό Χωριό.

Γλυκές στάσεις
Το μπανόφι παίζει ως σπεσιαλιτέ σε αρκετές ταβέρνες. Φαίνεται πως έκανε την αρχή το Γλυκοπλαστείο (2237089111) στο Καρπενήσι. Καινούργιο ζαχαροπλαστείο, διαφορετικό από τα υπόλοιπα της περιοχής, φτιάχνει νεωτερικά γλυκά (και μια χαρά μπανόφι), χωρίς πολλή ζάχαρη, με αρώματα μπαχαρικών και αλκοόλ, σε κομψό και μοντέρνο περιβάλλον.
Στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού, τώρα, επιβάλλεται η στάση στο φημισμένο Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη, ενώ εδώ και λίγα χρόνια ο γιος της οικογένειας δημιούργησε το δικό του συμπαθέστατο χώρο για καφέ, γλυκό και ποτό, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και ονομάζεται «Ρακόμελο». Στον ίδιο δρόμο και το cafe-bar «Παραμύθι».

Γευστικό shopping



Η οικογένεια Γαβρίλη είναι δυνατό όνομα στα γαλακτοκομικά, αφού ασχολείται με τον τομέα από το 1959. Στο πρατήριό τους στον Γαύρο η βιτρίνα με τα τυροκομικά δεν θα σας αφήσει να φύγετε με άδεια χέρια: φέτα, γραβιέρα, εξαιρετικό τσαλαφούτι (ντόπιο κατίκι), σαγανοτύρι, μυζήθρα. Θα βρείτε ακόμη και ντόπια όσπρια από τον Άγιο Νικόλαο και τη Βελαώρα, ζυμαρικά, λικέρ (καρύδι, κράνο, βύσσινο κ.ά.), δεκάδες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού αλλά και καρύδια και κάστανα βουτηγμένα σε σοκολάτα (2237041222).



Μπαίνοντας στο Κεντρικό ( 2237041263 ), το εργαστήρι της Μαρίας Μαχαλιώτη, στο Μεγάλο Χωριό οι μυρωδιές από τη μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού που ετοιμάζει εκείνη την ώρα θα σας σπάσουν τη μύτη, ενώ δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Γλυκά του κουταλιού από χοντρολέμονα και φράπες μέχρι καρότο, περγαμόντο, ακτινίδιο και αγριόσυκο και μαρμελάδες καρότο-πορτοκάλι, βερίκοκο, κάστανο, ροδάκινο και φράουλα. Ακόμη δικά της λικέρ με βάση το κονιάκ και το ούζο, τσάι, ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα και ζυμαρικά του Συνεταιρισμού Γυναικών Ευρυτανίας ( 2237041263 ). Δίπλα βρίσκεται και το Εργαστήριο Καρίπης ( 2237041265 ), φορτωμένο με γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζυμαρικά αλλά και κουτάλες, πλάστες και γενικά μια αίσθηση αφθονίας που θυμίζει τα παλιά μαγαζιά τύπου εδώδιμα-αποικιακά, όπου έβρισκες από πινέζες μέχρι πελτέ ντομάτας.
Αν η μαγειρική είναι το χόμπι σας, αξίζει να αναζητήσετε τις γάστρες στο κατάστημα τοπικών προϊόντων Το Κονάκι στον Γαύρο: μικρές, μεγάλες, εφυαλωμένες, χωρίς εφυάλωση, στρογγυλές, οβάλ, τετράγωνες, εισαγωγής και δικές τους ελληνικές, από το εργαστήριο της οικογένειας Ρόκα στη Λαμία – τις τελευταίες τις δοκιμάσαμε και κάνουν θαύματα.

Nightlife στο Καρπενήσι



Φοιτητόκοσμος από το ΤΕΙ Δασοπονίας, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και weekenders συναντιούνται όλη την ημέρα σε συμπαθητικά cafes όπως το «Senso», το «Είθισται» και το «Friends», ενώ καθώς η ώρα προχωρά όλοι οι ( χιονισμένοι ) δρόμοι οδηγούν στο «Όναρ» ( με τη μεγάλη ποικιλία σε malts ) και το «Wild Rose», που αγαπά τη rock αλλά και τα ’80s. Σε «Camelot» και «Βυζάντιο» καταλήγουν αργά οι ορκισμένοι ξενύχτηδες.

Δύο μουσεία που αξίζει να ανακαλύψετε



Βρείτε χρόνο για το Λαογραφικό Μουσείο ( 2237041502 ) στο Μεγάλο Χωριό. Αναπαραστάσεις παλιών επαγγελμάτων –η γωνιά του τσαγκάρη είναι γοητευτική–, φορεσιές, εργαλεία, πατητήρια, ραπτομηχανές, μουσικά όργανα, υφαντά και –στην είσοδο του μουσείου– ο εντυπωσιακός μηχανισμός του παλιού ρολογιού του χωριού του1926. Εδώ θα προμηθευτείτε και το βιβλίο «Μαγειρέματα στο Μεγάλο Χωριό», έκδοση του Συλλόγου Μεγαλοχωριτών Αγία Παρασκευή, με τοπικές συνταγές.

Στους Κορυσχάδες, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που στεγάζεται στο παλιό σχολείο, στο χώρο όπου συνεδρίασε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης για να επικυρώσει το διορισμό της Κυβέρνησης του Βουνού, θα αναγνωρίσετε στις φοβερές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Μελετζή διάφορα σημεία τα οποία έχετε ήδη επισκεφθεί.

Διαδρομές φουλ της φύσης



Αναζητήστε το τοξωτό πέτρινο γεφύρι του Αλή Πασά που βρίσκεται στον Γαύρο κι ένωνε παλιά το Μεγάλο Χωριό με τα γύρω χωριά. Προτιμήστε να περάσετε πάνω από την καμπυλωτή ράχη του με το αυτοκίνητο ( ή και με τα πόδια ακόμη ) για να πάτε από τον Γαύρο στο Μεγάλο Χωριό αντί να πάρετε τον κεντρικό δρόμο. Άκρως ρομαντική και ατμοσφαιρική η διαδρομή, οργιαστικό πράσινο.
Αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες, από το πάρκινγκ του Μεγάλου Χωριού ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στη ρεματιά με τα γεφυράκια. Αν συνεχίσετε, θα φτάσετε στο Κεφαλόβρυσο και από εκεί μέχρι τα Λακκώματα και το καταφύγιο της Καλιακούδας ( η διαδρομή γίνεται και με αυτοκίνητο ).

Μια ωραία, πιο μακρινή εκδρομή είναι αυτή μέχρι το Κρίκελο, το νοτιότερο χωριό της Ευρυτανίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.120 μ. και για να φτάσετε θα κάνετε στροφές και πάλι στροφές μέσα στα επιβλητικά ελατοσκέπαστα τοπία. Μια μεγάλη λιθόστρωτη πλατεία με μια εφτάκρουνη βρύση και την τεράστια αυστηρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, πέτρινα σπίτια, θέα στα βουνά, αέρας εξαγνιστικός και η ταβέρνα της Αντιγόνης με τέλειο φαγητό και άκρως φιλικούς ανθρώπους.

Που να μεiνετε



Μεγάλο Χωριό
Grand Village Boutique Inn (2237041518, 6970057215, από € 75) Καλαίσθητος μικρός ξενώνας σε ύψωμα στην άκρη του χωριού, με θέα στις βουνοκορφές, απόλυτη ησυχία και ιδιωτικότητα.

Λεβάντα (2237041101, 6932378863, από € 45) Νοικοκυρεμένος, απλός και value for money πετρόχτιστος ξενώνας στην είσοδο του χωριού.

Forest Suites Hotel (2237041155, από € 120) Πολυτελής χώρος με ξεχωριστή διακοσμητική ταυτότητα και πλούσιο αμερικάνικο πρωινό, που περιλαμβάνει π.χ. βάφλες, pancakes αλλά και τοπικά προϊόντα.

Ανεράδα Inn (2237041479, από € 95) Κουκλίστικος ξενώνας με πανέμορφα ρομαντικά δωμάτια και περιποιημένο πρωινό, από τους πρώτους διδάξαντες στην περιοχή.

Βουτύρο
Emotions Country Resort (2237025725, από € 120) Ατμοσφαιρική country style πολυτέλεια, με θαυμάσια υφάσματα και ταμπλαδωτά ταβάνια.

Βίλα Βιργινία  2237080300, από € 50) Φιλόξενο, προσεγμένο, με πισίνα και πρωινό που φέρει τη σφραγίδα ποιότητας της κ. Βιργινίας.

Άγιος Νικόλαος
Kastanea House & Bar (2237021210, από € 110) Μοντέρνο, κομψό, με νεανική ατμόσφαιρα και ύφος που θυμίζει παρεΐστικο σπίτι. Πλούσιο πρωινό και δυνατότητα φαγητού κατόπιν παραγγελίας.

Βελούχι
Καταφύγιο Βελουχίου (2237025130) Αν το backpack είναι το στιλ σας, κάνοντας εγκαίρως ένα τηλεφώνημα, εξασφαλίζετε κρεβάτι με € 2 στο ορειβατικό καταφύγιο, απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο (και φτηνή σπιτική κουζίνα στο εστιατόριό του).

Που να φάτε
Πανόραμα (Καρπενήσι, 2237025976) Ιστορικό μαγέρικο με μεγάλη σάλα, τιμά την ταυτότητά του με υπέροχα χυλωμένες φακές, γίδα στο ζουμί της και παϊδάκια να γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Το σαββατοκύριακο η λίστα των μαγειρευτών μεγαλώνει και στο παιχνίδι μπαίνει και η σούβλα.

Πέταλο (Γαύρος, 2237041487) Συμπαθέστατη ταβέρνα πάνω στην όχθη του Καρπενησιώτη, με μια μεγάλη σειρά από καλο-μαγειρεμένα παραδοσιακά πιάτα και ωραία κρέατα της ώρας.

Το Σπίτι του Ψαρά (Γαύρος, 2237041202) Σωστό μπαλκόνι πάνω στον Καρπενησιώτη, σερβίρει τις καλύτερες πίτες της περιοχής, ντόπιες πέστροφες (προτιμήστε τις στη σχάρα) και κρεατικά της ώρας, που το σαββατοκύριακο διανθίζονται με μαγειρευτά.

Το Μαγαζάκι του 1905 (Βουτύρο, 2237025740) Γλυκύτατη καινούργια ταβέρνα που στεγάζεται σε παλιό μπακάλικο του 1905 κα παρουσιάζει για πρώτη φορά την πολίτικη κουζίνα στην περιοχή.

Χωριάτικο (Μικρό Χωριό, 2237041257) Το απόλυτο στέκι για κρεατοφάγους, σε σάλα με τζάκι και αυλή.

Αντιγόνη (Κρίκελο, 2237071250) Εξαιρετικό παραδοσιακό φαγητό, με πολύ καλά ντόπια κρέατα και ωραιότατα μαγειρευτά.

Action

Η εταιρεία Mountain Action (6972706177) οργανώνει καγιάκ στη λίμνη του Παλαιού Μικρού Χωριού και ράφτινγκ, όπως και η Trekking Hellas (2237025940) στον Τρικεριώτη και τον Ταυρωπό.

Πηγή: athinorama.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ