Τα 10 Top ξενοδοχεία που λάτρεψαν διάσημοι συγγραφείς και τους ενέπνευσαν να γράψουν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνιάς

Κάθε ξενοδοχείο κρύβει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Πόσα όμως είναι εκείνα που μπορούν επάξια να υπερηφανευτούν ότι έχουν φιλοξενήσει ή ακόμα και αποτελέσει έμπνευση για να γραφτούν μεγάλα κλασσικά αριστουργήματα;

Κάθε ξενοδοχείο κρύβει μια μικρή ή μεγάλη ιστορία. Πόσα όμως είναι εκείνα που μπορούν επάξια να υπερηφανευτούν ότι έχουν φιλοξενήσει ή ακόμα και αποτελέσει έμπνευση για να γραφτούν μεγάλα κλασσικά αριστουργήματα; Η μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr επέλεξε και παρουσιάζει μαι λίστα από δέκα ξενοδοχεία που έχουν αγαπηθεί από διάσημους συγγραφείς. Από το Χέμινγουει, μέχρι την Αγκάθα Κρίστι και τον Όσκαρ Γουάιλντ, το «μυστικό» του συγγραφικού τους ταλέντου έχει όνομα και εμπεριέχει πρωινό και υπηρεσία δωματίου.



1 - Gran Hotel La Perla (Hemingway, Παμπλόνα)

Το φεστιβάλ του Σαν Φερμίν οφείλει εν μέρει τη δημοτικότητα του στο στγγραφέα Χέμινγουει που έγραψε στην Παμπλόνα ένα από τα αριστουργήματα του, Φιέστα, κατά τη διάρκεια των εορτασμών  του φεστιβάλ και των ταυρομαχιών. Ο
Αμερικάνος συγγραφέας επισκέφτηκε πολλές φορές την πόλη Ναβάρε και την μετέτρεψε σε τοπ προορισμό και όχι μόνο για τους λάτρεις των βιβλίων του. Τα μπαρ της περιοχής και τα καφέ αποτελούν το απόλυτο must για όλους τους επισκέπτες. Όσο βρισκόταν στην περιοχή συγγράφοντας το βιβλίο του διέμενε στο ξενοδοχείο Gran Hotel La Perla και το δωμάτιο του, το 217 (τώρα είναι το 201) έχει παραμείνει σχεδόν ανέγγιχτο. Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει και ο κάθε επισκέπτης μπαίνοντας στο δωμάτιο νιώθει την αύρα του διάσημου συγγραφέα.



2 - Fairmont Le Montreaux Palace (Nabokov, Μοντρώ)

Σίγουρα ακόμα θυμούνται κάποιοι το Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ να τριγυρίζει στο Μοντρώ της Ελβετίας και να επιδίδεται στο αγαπημένο του χόμπυ, να κυνηγάει πεταλούδες. Παροιμιώδης είναι η φράση του «Αγαπώ το να γράφω βιβλία και να κυνηγάω πεταλούδες. Είναι οι δύο μεγαλύτερες απολαύσεις που μπορεί να βιώσει ο κάθε άντρας». Ο συγγραφέας της Λολίτας, μετακόμισε στη λίμνη Geneva το 1961 και έκτοτε έμενε μέχρι και το θάνατο του σε ένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου Montreaux Palace. Το ξενοδοχείο χρονολογείται από το 1906 και ακόμα και μέχρι σήμερα είναι γνωστό για τη χλιδή και την πολυτέλεια που προσφέρει στους επισκέπτες του.



3- Pera Palace (Agatha Christie, Κωνσταντινούπολη)

Το 1889 το διάσημο Orient Express έφτασε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη και έξι χρόνια αργότερα εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Pera Palace. Σχεδιασμένο για να προσφέρει την καταλληλότερη διαμονή στους ταξιδιώτες της γραμμής Παρίσι- Βόσπορος, έγινε πολύ γρήγορα αγαπημένο ξενοδοχείο πολλών συγγραφέων και διανοούμενων που επισκεπτόταν την τουρκική μητρόπολη. Η Αγκάθα Κρίστι εμπνεύστηκε έναν από τους διάσημους φόνους, «Δολοφονία στο Όριεντ Εξπρές», μια από τις φορές που είχε επισκεφτεί το ξενοδοχείο και πιο συγκεκριμένα όταν έμενε στο δωμάτιο 411, το οποίο έχει μετατραπεί τώρα σε μουσείο προς τιμήν της. Όλα τα δωμάτια έχουν μαγευτική θέα και δίνουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της οικειότητας. Ότι πρέπει για να εξιχνιαστούν με τη βοήθεια του Ηρακλή Πουαρό όλα τα εγκλήματα!



4 - Grand Hotel de Cabourg (Proust, Κάμπουργκ)

Το ξενοδοχείο Grand Hotel στο Cabourg της Νορμανδίας άνοιξε το 1907 και βρίσκεται στην ακτή της Μάγχης. Ήταν το αγαπημένο ξενοδοχείο του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Προυστ, το οποίο και ανέφερε στο αριστούργημά του «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο», υπό την ονομασία Grand Hotel de Balbec. Ο Προύστ ήταν τακτικός πελάτης και το δωμάτιο που επέλεγε συνήθως έχει μείνει μέχρι σήμερα άθικτο. Χαρακτηριστικό όλων των δωματίων είναι ότι είναι ευρύχωρα, έχουν τεράστια μπαλκόνια, υπέροχη θέα, ενώ στο εστιατόριο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα πιο νόστιμα θαλασσινά πιάτα της περιοχής.



5 - Grand Hotel et de Milan (D’Annunzio, Μιλάνο)

Αν ο Gabriele D'Annunzio, λάτρης του αισθησιασμού, επέλεξε για τη διαμονή του το Grand Hotel et de Milan τότε σίγουρα είναι και η ιδανική επιλογή για τη δική σας διαμονή στο Μιλάνο. Οι πόρτες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου άνοιξαν το 1863 και έκτοτε ουκ ολίγοι είναι οι διάσημοι που το επέλεξαν. Ανάμεσα τους οι Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini και η Μαρία Κάλλας. Το ξενοδοχείο συνδυάζει μοναδικά την ιστορία και το σύγχρονο design με μια σειρά ανέσεων που ταιριάζουν σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων.



6 - Hotel Elephant (Göethe, Weimar, Γερμανία)

Πολύ κοντά στο Εθνικό Θέατρο, στην κεντρική πλατεία του Βιαμάρ, βρίσκεται το ξενοδοχείο Elephant, ένα ιστορικό κτίριο που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Μέσα στους αιώνες πολλοί συγγραφείς το επέλεξαν όπως ο Τολστόι, ο Τόμας Μανν αν και το όνομα του ξενοδοχείου είναι στενά συνυφασμένο με το Γκαίτε. Το κτίριο είναι ένας συνδυασμός τεχνοτροπιών, από το Art Deco μέχρι και το Bauhaus. Τα 99 δωμάτια που διαθέτει είναι σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν άψογη αισθητική και υπηρεσίες στους επισκέπτες. Για τους λάτρεις των βιβλίων το ξενοδοχείο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες με αριστουργήματα όλων των κλασσικών συγγραφέων.



7 - Palacio Estoril (Fleming, Έστοριλ)

Το Έστοριλ φιλοξένησε κατα τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστοκρατίας και πολλούς κατασκόπους εναντίον των δικτατόρων της εποχής και για το λόγο αυτό η περιοχή ονομάστηκε Ακτή των Βασιλιάδων. Μέσα στους μύθους που γεννήθηκαν στην περιοχή γεννήθηκε και το ξενοδοχείο Palacio Estoril. Ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του ήταν και ο Φλέμινγκ ο οποίος εμπνεύστηκε και έγραψε το έπος του James Bond στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Μάλιστα ο ίδιος θεωρούσε ότι χρωστά στο χώρο μεάλο μέρος της έμπνευσης για αυτό και πολλές από τις σκηνές δράσης και κατασκοπείας λαμβάνουν χώρα και γυρίστηκαν στο ξενοδοχείο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους στην ταράτσα του ξενοδοχείου σε ένα από τα καλύτερα μπαρ της περιοχής.



8 - The Cadogan (Wilde, Λονδίνο)

Το ξενοδοχείο Cadogan στο Λονδίνο χτίστηκε το 1887 και είναι κυρίως γνωστό για τις εξέχουσες προσωπικότητες που το προτίμησαν έκτοτε, ανάμεσα τους ο βασιλιάς Εδουάρδος της Αγγλίας, η Βρετανίδα ηθοποιός Lillie Langtry και ο συγγραφέας Oscar Wilde. Βρίσκεται πολύ κοντά στο Hyde Park, στα ανάκτορα του Buckingham και σε πολλά μουσεία, γεγονός που το καθιστά ιδανική επιλογή καθώς βρίσκεται στην τουριστική καρδιά του Λονδίνου.  Περιέχει 65 δωμάτια και σουίτες όλες διακοσμημένες ώστε να θυμίζουν βασιλικό δωμάτιο εποχής αλλά με πινελιές μοντέρνας διακόσμησης, ενώ στο εστιατόριο του οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν μοναδικές γκουρμέ λιχουδιές.



9 - Algonquin Hotel (Scott Fitzgerald, Νέα Υόρκη)

Μεταφερόμαστε πίσω στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια παρέα Αμερικανών διανοούμενων της εποχής αποφάσισαν να μαζευτούν σε μια από τις σουίτες του ξενοδοχείου που τότε ονομαζόταν Storm King Art Hotel. Το κλαμπ των διανοούμενων που έγινε γνωστό και ως το κλαμπ της στρογγυλής τραπέζης, αποτέλεσε την αφετηρία για τη γέννηση του περιοδικού The New Yorker Magazine. Οι συγγραφείς της εποχής που συντέλεσαν και βοήθησαν στη δημιουργία του ήταν οι Hemingway και Fitzgerald. Ο συγγραφέας του βιβλίου «The Great Gatsby» είχε επιλέξει πολλές φορές να επισκεφτεί το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Το Algonquin άνοιξε ξανά τον περασμένο Μάιο μετά από μια σειρά επισκευών και ανακαινίσεων που σκοπό είχαν να μην αλλοιωθεί στο ελάχιστο ο παραδοσιακός του χαρακτήρας.



10 - Concorde Lutetia (Saint Exupery, Παρίσι)

Ο James Joyce έγραψε ένα μέρος του αριστουργήματος του Οδυσσέας κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Lutetia, ενώ ο André Gide, ο Picasso και ο Saint Exupery είναι μερικοί ακόμη από τους διάσημους επισκέπτες του. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1910 κατ’ εντολή του ιδιοκτήτη του πολυκαταστήματος Bon Marche, ο οποίος ήθελε οι διάσημοι επισκέπτες του να έχουν ένα ξενοδοχείο να μείνουν στην πόλη του Φωτός. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αποτέλεσε ορμητήριο των Ναζί και με την αποχώρησή τους ανακαινίστηκε και άνοιξε ξανά για το κοινό. Οι επισκέπτες δεν πρέπει να παραλείψουν να επισκεφτούν το σπα του ξενοδοχείου που λειτουργεί όλο το 24ωρο και να γευτούν τη γαλλική κουζίνα του εστιατορίου.

Πηγή: trivago.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ