Ποια είναι τα καρoτενοειδή που μας κάνουν πιο αισιόδοξους?

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Ανακαλύψτε ποιες είναι και δείτε τη φωτεινή πλευρά της ζωής...

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν συγκεκριμένες τροφές βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Ανακαλύψτε ποιες είναι και δείτε τη φωτεινή πλευρά της ζωής...



Σύμφωνα με τους επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά έχουν την τάση να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Οι ειδικοί προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα εξέτασαν περίπου 1.000 εθελοντές ηλικίας 25 έως 74 ετών και διαπίστωσαν πως όσοι από αυτούς ήταν αισιόδοξοι, είχαν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους. Σύμφωνα με μελέτες τα υψηλά επίπεδά καροτενοειδών στο αίμα, ίσως αποτελούν δείκτη καλής υγείας.
Τα καροτενοειδή είναι ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσδίδουν σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά το χρώμα τους. Υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά, στα καρότα και τα εσπεριδοειδή.
Στην συγκεκριμένη μελέτη, οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις εννέα διαφορετικών καροτενοειδών στο αίμα των εθελοντών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη στάση τους στη ζωή. Παράλληλα χρησιμοποίησαν ένα ειδικό τεστ για να βαθμολογήσουν την αισιοδοξία που τους διακατείχε.



Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Psychosomatic Medicine, όσοι απέσπασαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ, είχαν κατά 13% υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα τους σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές.
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν λιγότερο από μια σαλάτα την ημέρα, ήταν σημαντικά λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με όσους έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Οι ειδικοί πιθανολογούν ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών έχουν αγχολυτική επίδραση και αυτός είναι και ο λόγος που μας βοηθούν να βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ