Οι φράουλες κάνουν καλό στην οστεοαρθρίτιδα!!

Είναι  ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική και κάνει καλό στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε τη φράουλα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ιδιαίτερα τώρα, που είναι η εποχή της.


Είναι  ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική και κάνει καλό στον οργανισμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε τη φράουλα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ιδιαίτερα τώρα, που είναι η εποχή της.

Οι φράουλες περιέχουν ποικιλία φαινολών. Μια από αυτές είναι η ανθοκυανίνη, που τους χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη, αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.
                                                                                                                  
Οι φαινόλες στις φράουλες θεωρούνται ισχυρό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα καθώς και στην αθηροσκλήρωση. Επιπλέον, ο  συνδυασμός αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες αποτελεί κατασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Από έρευνες προκύπτει ότι τα φλαβονοειδή, σημαντικοί αντιοξειδωτικοί παράγοντες που περιέχονται στη φράουλα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και πάρκινσον.

Σύμφωνα με το περιοδικό «The Archives of Ophthalmology», τρεις επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 33%.
                                                                
Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 136% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης  C που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμη περιέχει 21% μαγγανίου, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και στο οξειδωτικό στρες.  

Όσον αφορά στα οστά μας, η περιεκτικότητα της φράουλας σε μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη K, βοηθά στην σωστή  τους ανάπτυξη, αλλά και διατήρηση.
                                              

Στις γυναίκες οι φράουλες βοηθούν στη θωράκιση της φθοράς του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση στη μείωση εξασθένησης των γνωστικών τους λειτουργιών, διαδικασία που προκύπτει προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.

Από άποψη θερμίδων, ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει πάνω από 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών και μόλις 43 θερμίδες. Βοηθούν, επίσης, στην πέψη και ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την κατακράτηση υγρών στο σώμα. Χρειάζεται, βέβαια, μέτρο όπως άλλωστε και με όλες τις τροφές καθώς μπορεί η φράουλα να μην έχει λιπαρά, έχει όμως σάκχαρα.

Πηγή: www.activekids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ