Τo 2012 - Ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων 130 ετών, λέει η ΝΑΣΑ με ευθύνη των κατοίκων του πλανήτη!

Μία από τις θερμότερες χρονιές στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία ήταν το 2012, όπως αποκαλύπτει μελέτη που δημοσίευσε η NASA σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, το έτος 2012 βρίσκεται στη δέκατη θέση της κατάταξης των υψηλότερων θερμοκρασιών στον πλανήτη από το 1880.

Όπως αναφέρει το Reuters, το 2012, η παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης, συμπεριλαμβανομένης ξηράς και θάλασσας, ήταν κατά 0,56 βαθμούς Κελσίου αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1951-1980.

Αυτή η μικρή αύξηση ήταν αρκετή ώστε να αυξηθούν, τον περασμένο χρόνο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες.


Ερευνα - εφιάλτης για την κλιματική αλλαγή


Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς ομάδας επιστημόνων, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις δεκαετίες που έρχονται.

Οπως αναφέρεται στην έρευνα που υπογράφουν από κοινού ερευνητές του Ινστιτούτου Πότσδαμ για τον Κλιματικό Αντίκτυπο και του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, κατά μέσον όρο οι μήνες στους οποίους καταγράφεται ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών είναι πενταπλάσιοι από ό,τι θα ήταν εάν δεν υπήρχε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Συγκεκριμένα, το στατιστικό υπολογιστικό μοντέλο που δημιούργησαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τις μηνιαίες καταγραφές θερμοκρασιών των τελευταίων 131 ετών σε περισσότερα από 12.000 μέρη του κόσμου, τις οποίες παρέχει η NASA, καταδεικνύει ότι η συχνότητα των ρεκόρ έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το 80% των θερμοκρασιών-ρεκόρ δεν θα είχε καταγραφεί χωρίς την επιρροή του κλίματος από τη δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες, όπως ανέφερε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ένας εκ των συνυπογραφόντων της έρευνας, ο Ντιμ Κούμου, χαρακτηρίζουν ως πιο τρανταχτά παραδείγματα της ανησυχητικής τροπής που έχει πάρει το κλίμα τις περιπτώσεις του κύματος καύσωνα στις ΗΠΑ το 2012, στη Ρωσία το 2010, στην Αυστραλία το 2009 και στην Ευρώπη το 2003.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ