Αφράτη βασιλόπιτα σαν τσουρέκι!

Είναι ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ότι συνήθως. Πάντως όποτε την φτιάχνω, με το ζόρι τη βρίσκει το ξημέρωμα της νέας χρονιάς. Δεν μένει ψίχουλο, τρώμε και το κομμάτι του…Χριστούλη.
















Είναι ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ότι συνήθως. Πάντως όποτε την φτιάχνω, με το ζόρι τη βρίσκει το ξημέρωμα της νέας χρονιάς. Δεν μένει ψίχουλο, τρώμε και το κομμάτι του…Χριστούλη.

  

Βασιλόπιτα τσουρεκένια

Υλικά για ένα ταψί διαμ. 30-32εκ.

1 κιλό αλεύρι σκληρό

3 φακελάκια μαγιά ξηρή

500ml γάλα φρέσκο

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού αλάτι 

1 κουτ. γλυκού κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο 

1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

125γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή λιωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

3 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη

για το φινίρισμα:

150γρ. μάρτζιπαν 

• Προθερμάνετε το φούρνο στους 50οC. Βάζετε σε μπολ τη μαγιά με 2-3 κουταλιές από τη ζάχαρη, ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό προς ζεστό και το ρίχνετε στη μαγιά. Ανακατεύετε να διαλυθεί και αφήνετε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.

• Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζετε τους γάντζους και ανακατεύετε για λίγο. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά ελαφρώς χτυπημένα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το προζύμι ζυμώνοντας τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα.

• Λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε κι αυτό σταδιακά στη ζύμη μέχρι να το απορροφήσει όλο. Όταν όλη η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

• Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε 40΄ περίπου στον προθερμασμένο φούρνο  να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Βγάζετε τη ζύμη από το φούρνο, την πιέζετε να κάτσει και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί. Τυλίγετε το νόμισμα του τυχερού σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε σε τυχαίο σημείο.  

• Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και περιμένετε 15΄ μέχρι να ξαναφουσκώσει. Τότε αλείφετε την επιφάνειά της πολύ απαλά με το χτυπημένο αβγό, και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC στον αέρα. Ψήνετε την πίτα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

• Ξεφουρνίζετε κι αφήνετε τη βασιλόπιτα να κρυώσει. Τοποθετείτε το μάρτζιπαν ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε με κουπ πατ γιορτινά σχέδια της επιλογής σας για να την διακοσμήσετε. 

Από το Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ