Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού: Παγκόσμια διάκριση στην αρχιτεκτονική

Δρ. Ευαγγελία Χρυσικού: Παγκόσμια διάκριση στην Κουάλα Λουμπούρ ως αρχιτέκτων για σχεδιασμό νοσοκομείων ψυχικής υγείας

Όταν έφτασε στην Κουάλα Λουμπούρ για να συμμετάσχει στο συνέδριο της Διεθνούς Ακαδημίας Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής, όλοι τη ρωτούσαν για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Μόλις, όμως, η έρευνά της απέσπασε το Βραβείου του Καλύτερου Εργου, πολλοί εκπρόσωποι από χώρες του πλανήτη έσπευσαν να της ζητήσουν τη συμβουλή της για τη βελτίωση στην αρχιτεκτονική των δομών ψυχικής υγείας!

Με το βραβείο που της απονεμήθηκε, η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος δρ Ευαγγελία Χρυσικού κατάφερε να αλλάξει την εικόνα για τη χώρα μας και να δηλώσει έμπρακτα πως, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να πρωτοπορεί.

«Αν και πήγα μουδιασμένη, γιατί έπρεπε να βρίσκομαι σε αμυντική στάση, αντιμετωπίζοντας συνέδρους από χώρες που δεν γνωρίζω καν να με ρωτούν για το ελληνικό πρόβλημα, τελικά, η διάκρισή μας συζητήθηκε πολύ και απέδειξε ότι κι εμείς κάνουμε κάτι!», λέει στο «Εθνος» η δρ Χρυσικού.

«Ανταγωνιστές» της ήταν μερικά από τα κορυφαία διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο του Ορεγκον, που επίσης έλαβαν διακρίσεις. «Ηταν μία αίσθηση Δαβίδ με Γολιάθ», σχολιάζει με νόημα η Ελληνίδα επιστήμονας. «Αλλά τα καταφέραμε!»

Η Διεθνής Ακαδημία Θεραπευτικής Αρχιτεκτονικής είναι ο κορυφαίος οργανισμός παγκοσμίως για τα θέματα που αφορούν σε αρχιτεκτονική και υγεία. Με έδρα τη Σουηδία, έχει οργανωθεί ένα δίκτυο επιστημόνων και ερευνητών από όλον τον κόσμο που ανταλλάσσουν απόψεις, συνεργάζονται και συμβάλουν στη βελτίωση των κτιρίων -και όχι μόνο- των υγειονομικών υπηρεσιών. Τα ετήσια βραβεία αποτελούν την κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση του κλάδου και αναγνωρίζουν την επαγγελματική αριστεία για την έρευνα και τον σχεδιασμό θεραπευτικών χώρων.

Διάκριση
Η αρχιτέκτονας-νοσοκομειολόγος δρ Χρυσικού έλαβε τη διάκριση για την έρευνα της στην αρχιτεκτονική κτιρίων για την ψυχική υγεία και συγκεκριμένα για τη δημιουργία πρότυπου μοντέλου σχεδιασμού των δομών αυτών.

«Ασχολούμαι με τον τομέα περισσότερο από 15 χρόνια και έχω επισκεφθεί περισσότερες από 200 ψυχιατρικές δομές στον κόσμο. Το μοντέλο που παρουσιάσαμε αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία που ασχολείται με τα συγκεκριμένα κτίρια και ανατρέπει τις μέχρι σήμερα θεωρίες και πρακτικές», μας εξηγεί.

«Με την εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού του μοντέλου, αλλά και ευρύτερα των αρχών της θεραπευτικής αρχιτεκτονικής, προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς, το προσωπικό, τις οικογένειές τους και το σύστημα υγείας, καθώς γίνεται ορθολογική αξιοποίηση των πόρων, μειώνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας και αυξάνεται σημαντικά η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ποιότητα ζωής», τονίζει.

Η δρ Ευ. Χρυσικού είναι απόφοιτος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ. Συνέχισε τις σπουδές της με διδακτορικό στο University College του Λονδίνου (UCL) και μεταπτυχιακό στον Σχεδιασμό και Προγραμματισμό Μονάδων Υγείας στο Medical Architecture Research Unit (Λονδίνο). Σήμερα διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μαρούσι.

Μαρία Ψαρά

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ