«Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την παιδεραστία, είναι ο εγκέφαλός μου»

Κάποτε ήταν ένα από τους πιο αγαπητούς παιδίατρους στην Ιταλία. Και στα παιδιά και στους γονείς. Τώρα, ο Ντομένικο Ματιέλο (φωτογραφία) αντιμετωπίζει την κατηγορία της παιδεραστίας, μετά την καταγγελία ανήλικων ασθενών του ότι επιχείρησε να τις αποπλανήσει. Εντούτοις, όπως ισχυρίζεται δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο εγκέφαλός του που είχε νοσήσει.

Κάποτε ήταν ένα από τους πιο αγαπητούς παιδίατρους στην Ιταλία. Και στα παιδιά και στους γονείς. Τώρα, ο Ντομένικο Ματιέλο (φωτογραφία) αντιμετωπίζει την κατηγορία της παιδεραστίας, μετά την καταγγελία ανήλικων ασθενών του ότι επιχείρησε να τις αποπλανήσει. Εντούτοις, όπως ισχυρίζεται δεν φταίει ο ίδιος, αλλά ο εγκέφαλός του που είχε νοσήσει.

Όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, οι ειδικοί επιστήμονες αποφάνθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου πως την παραβατική συμπεριφορά πυροδότησε ένας όγκος τεσσάρων εκατοστών που αναπτυσσόταν σε δομή του εγκεφάλου του που επηρεάζει το συναίσθημα. Έτσι, ο δικηγόρος του θα ζητούσε από το δικαστήριο επιείκεια.

Η υπόθεση φέρνει στο φως νέα στοιχεία που μπορούν πλέον οι επιστήμονες να αποδείξουν και τα δικαστήρια να αποδεχθούν, τα οποία αλλάζουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις στη δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι σήμερα οι ετυμηγορίες είναι εσφαλμένες, αλλά ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούν, σε κάποιες χώρες που προετοιμάζονται, να επικαλεστούν ιατρικούς λόγους για μείωση της ποινής.

Οι εξελίξεις στην ιατρική διάγνωση μέσω ειδικών τομογράφων και ανάλυσης γενετικού υλικού (DNA), μπορούν πλέον να εντοπίσουν τη βιολογική βάση των νοσημάτων της ψυχικής σφαίρας. Την ίδια στιγμή, αρκετές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βιαστές και δολοφόνοι έχουν διαφορετικές δομές στον εγκέφαλό τους, οι οποίες μπορούν να διαπιστωθούν με ειδική μαγνητική τομογραφία.

Στις ΗΠΑ, δύο εταιρείες η «No Lie MRI» και η  «Cephos Corp», προωθούν ανιχνευτές ψεύδους με τη χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας σε δικηγόρους και δικαστές. Και αυτό διότι οι τομογράφοι έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που μπορούν όχι απλώς να σκανάρουν τον εγκέφαλο, αλλά να καταγράψουν και τη δραστηριότητά του.

Εντούτοις, οι νέες τεχνολογίες και τα γενετικά δεδομένα αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα αν τα ποινικά δικαστήρια είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να δοθούν απαντήσεις για τις ανθρώπινες παραβατικές ενέργειες βάση βιολογίας και όχι πράξεις και αποτελέσματος. Στην περίπτωση του Ματιέλο οι νευροεπιστήμονες θα καταθέσουν στοιχεία πλήρους βιολογικής ψυχιατρικής ανάλυσης, η οποία που περιλαμβάνει μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου με χρήση ποζιτρονίων που θα δείχνει τον όγκο περίπου τεσσάρων εκατοστών που αναπτύσσεται στη βάση του εγκεφάλου του. Ο όγκος αυτός, σύμφωνα με τον μοριακό γενετιστή και ψυχίατρο Πιέτρο Πετρίνη, δημιούργησε πίεση στο εσωτερικό του κρανίου του παιδιάτρου και «μετέβαλε τη στάση του απέναντι στα μικρά παιδιά».
 

Η συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζει την περίπτωση ενός 40χρονου Αμερικανού δασκάλου, ο οποίος, όντας καρκινοπαθής, ξαφνικά απέκτησε εμμονή με το σεξ και άρχισε να συλλέγει υλικό παιδικής πορνογραφίας. Όταν ο όγκος αφαιρέθηκε, ο άνθρωπος ξεπέρασε τις τάσεις παιδεραστίας και ήταν σε θέση να επιστρέψει στην οικογένειά του. 

Κρίση και ετυμηγορία

Παρά την εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας, η δικαιοσύνη δεν προσπαθεί να κάνει σε όλες τις χώρες βήματα προόδου. Και δεν είναι και το πιο εύκολο… Οταν πρόκειται κάποιος να κριθεί για το αποτέλεσμα των πράξεών του, θα μπορεί να χρησιμοποιεί «λεπτά» προσωπικά δεδομένα ως ελαφρυντικά για την ποινή του. Όταν κληθεί όμως ο ίδιος να το κάνει προληπτικά και πριν διαπράξει εγκλήματα, θα θεωρούνται «προσωπικά δεδομένα». Με λίγα λόγια κανείς δεν θα δεχθεί να ελεγχθεί για ένα έγκλημα που θα κάνει στο μέλλον.

Στις ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει τις εικονικές δίκες προκειμένου να υπάρχει μία αίσθηση για το πώς θα μπορεί να δομηθεί η «Δικαιοσύνη του Μέλλοντος», καθώς τις αποφάσεις θα λαμβάνουν οι δικηγόροι, αλλά οι γιατροί θα είναι ειδικοί μάρτυρες, και η κατάθεσή τους θα έχει ειδικό βάρος στην απόφαση. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες κλινικές μελέτες για να μπορέσει να αποδειχθεί η απόλυτη σχέση της ψυχοπαθολογίας με τις δομές του εγκεφάλου και να αποτελούν αδιάσειστα στοιχεία για χρήση στις δίκες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ