Κρίση αλά γαλλικά : έκοψαν την σαμπάνια οι Γάλλοι ! Οh mon dieu-Ας φάνε παντεσπάνι !

Οι Γάλλοι πλέον ανοίγουν λιγότερες σαμπάνιες και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε παιχνίδια, όσο η φορολογία αυξάνεται, η οικονομία της χώρας επιδεινώνεται και η φυγή των εθνικών ειδώλων αλλοιώνουν την εικόνα της χώρας του «ευ ζην». «Υπάρχει μία θλίψη και μία δυσθυμία στους ανθρώπους στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, η οποία έχει οδηγήσει τους συμπολίτες μας στο να πίνουν λιγότερη σαμπάνια φέτος», είπε ο Φρανσουά Βρανκέν, πρόεδρος της Vranken Pommery Monopole.

Όπως αναφέρει το Έθνος, οι Γάλλοι πλέον ανοίγουν λιγότερες σαμπάνιες και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε παιχνίδια, όσο η φορολογία αυξάνεται, η οικονομία της χώρας επιδεινώνεται και η φυγή των εθνικών ειδώλων αλλοιώνουν την εικόνα της χώρας του «ευ ζην».


«Υπάρχει μία θλίψη και μία δυσθυμία στους ανθρώπους στη Γαλλία αυτή τη στιγμή, η οποία έχει οδηγήσει τους συμπολίτες μας στο να πίνουν λιγότερη σαμπάνια φέτος», είπε ο Φρανσουά Βρανκέν, πρόεδρος της Vranken Pommery Monopole.

«Η κατανάλωση σαμπάνιας ακολουθεί την κατάσταση στη χώρα. Σήμερα ο κόσμος δεν έχει την διάθεση να γιορτάσει», πρόσθεσε.

Η κατήφεια έχει βαθύνει μετά την αναξιοπρεπή κόντρα μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και του ηθοποιού Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος αντέδρασε στο σχέδιο του Φρανσουά Ολάντ να αυξήσει από την 1η Ιανουαρίου τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στο 75%, τον υψηλότερο στον κόσμο.

Ο γνωστός ηθοποιός δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα παραδώσει το διαβατήριό του, μετά την προσβολή του από τον γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος χαρακτήρισε «οικτρή» την απόφαση του ηθοποιού να εγκαταλείψει τη Γαλλία για το Βέλγιο, όπου οι φόροι είναι μικρότεροι.

Ο δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, επικεφαλής της LVMH με είδη πολυτελείας, και πλουσιότερος Γάλλος, έχει επίσης κάνει αίτηση για απόκτηση της βελγικής υπηκοότητας.

Η κατανάλωση γαλλικών ποτών έχει μειωθεί φέτος, έπειτα από μία αύξηση του ειδικού φόρου κατά 13%.

Η Pernod Ricard, κυριότερη παραγωγός κρασιών και με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, απέδωσε ευθύνες στην αύξηση του φόρου για την πτώση κατά 8% των πωλήσεων στη Γαλλία κατά τους τρεις μήνες έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η πώληση σαμπάνιας στη Γαλλία έπεσε κατά 5% τους πρώτους δέκα μήνες του χρόνου και 6% στην υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας σαμπάνιας CIVC.

«Μέχρι και τα παιχνίδια δέχθηκαν χτύπημα από τους φόρους. Οι άνθρωποι πλέον δεν διαλέγουν παιχνίδια βάσει του είδους τους, αλλά της τιμής », δήλωσε ο Σέρζ Παπέν, επικεφαλής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επόμενη χρονιά θα είναι «δύσκολη» μετά τις ζοφερές προβλέψεις της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ