Γέμιση γαλοπούλας με όλα τα καλούδια μέσα απο τον Ηλία Μαμαλάκη

Όσο ψήνεται η γαλοπούλα αδειάστε μέσα στο ταψί 1-2 ποτήρια λευκό κρασί ή ζωμό λαχανικών. Έτσι θα ψηθεί στους ατμούς του ζωμού ή του κρασιού και θα γίνει νοστιμότερη.

Γαλοπούλα με την κλασική γέμιση  
  
   
  Υλικά για 6-8 άτομα
1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
700 γραμ μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κλαράκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
3-4 γαρίφαλα
2 δαφνόφυλλα
1 φλιτζ του καφέ κονιάκ
20 κάστανα καθαρισμένα
2 κουτ σούπας κουκουνάρι
2 κουτ σούπας σταφίδες μαύρες
1 κουτ σούπας ξανθιές σταφίδες
Αλάτι, πιπέρι
Για το άλειμμα της γαλοπούλας
4 κουτ σούπας βούτυρο
3 κουτ σούπας κέτσαπ
1 κουτ σούπας μέλι
1 κουτ σούπας σόγια σος
Αλάτι, πιπέρι
 
   
 Όταν πάρετε την γαλοπούλα σας πλύντε τη καλά με κρύο νερό, σκουπίστε την και αλατοπιπερώστε την και εξωτερικά και εσωτερικά. Βάλτε τη μέσα στο ταψί που θα ψηθεί και αρχίστε να ετοιμάζετε τη γέμιση. 
 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα 2 τριμμένα κρεμμύδια. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια.
 Ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθιές σταφίδες καθώς και τα καθαρισμένα κάστανα. Βάζετε μέσα το κλαράκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.
 Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να ψηθεί για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει. 
 Ετοιμάζετε το άλειμμα της γαλοπούλας. Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το βούτυρο να λειώσει, το βάζετε στο μπλεντεράκι μαζί με την κέτσαπ, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το βάζετε σε ένα μπολ. 
 Ετοιμάζεστε να γεμίσετε τη γαλοπούλα. Η γέμισή σας είναι πλέον κρύα. Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζετε τη κοιλίτσα της γαλοπούλας πιέζοντας τη γέμιση να στοιβαχτεί καλά μέσα.
 Τέλος όταν τελειώσετε το γέμισμα έχετε 2 λύσεις ή να ράψετε το στομαχάκι με μια γερή κλωστή και βελόνα ή εάν βαριέστε να βουλώσετε τη τρυπούλα με ένα ξινόμηλο το οποίο θα δώσει και το άρωμά του. Κατόπιν με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει για το άλειμμα αλείψτε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.
 Σκεπάστε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο στους 180ο και ξεκινήστε το ψήσιμο. Να θυμάστε ότι μια γαλοπούλα γύρω στα 3-4 κιλά θέλει ψήσιμο περίπου 3-3 ½ ώρες. Αφήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείφτε τη με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα και μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει από παντού.
 Μόλις τελειώσει το ψήσιμο κλείνετε το φούρνο, ανοίγετε τη πόρτα του και τη διατηρείτε ζεστή μέσα μέχρι το σερβίρισμα. Τη σερβίρετε σε πιατέλα ολόκληρη για να τη κόψετε στο τραπέζι αφού πρώτα αδειάσετε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ βάζετε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί. 
   
 Σημείωση
. Όσο ψήνεται η γαλοπούλα αδειάστε μέσα στο ταψί 1-2 ποτήρια λευκό κρασί ή ζωμό λαχανικών. Έτσι θα ψηθεί στους ατμούς του ζωμού ή του κρασιού και θα γίνει νοστιμότερη. 
 
Πηγή:eliasmamalakis.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ