30 μέρες προθεσμία στην Google για να συμβιβαστεί με τους ανταγωνιστές

Προθεσμία ενός μηνός έδωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, στην Google για να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις με στόχο να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με ανταγωνιστές που την κατηγορούν για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Προθεσμία ενός μηνός έδωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, στην Google για να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις με στόχο να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση με ανταγωνιστές που την κατηγορούν για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, η ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου εξετάζει να τερματίσει τις έρευνες εις βάρος της Google δίχως, ουσιαστικά, να απαιτήσει καμία αλλαγή στη στρατηγική που εφαρμόζει η εταιρεία μέχρι σήμερα.

Η Google, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, όπως και η Apple έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών, καθώς έχουν αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στις αγορές τους. Οι διοικήσεις τους συνεχίζουν να σχεδιάζουν την επόμενή τους κίνηση. Κοινοπραξία εταιρειών τεχνολογίας, στην οποία περιλαμβάνονται οι Apple και Google, θα εξαγοράσουν δικαιώματα εκμετάλλευσης πατεντών από τη χρεοκοπημένη Eastman Kodak έναντι 525 εκατ. δολαρίων ή 396 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να παρέχει πρόσβαση σε τεχνολογίες ψηφιακής τεχνολογίας για τη λήψη και την επεξεργασία εικόνων. Στην κοινοπραξία ηγούνται η Intellectual Ventures και η RPX Corp. Παρά ταύτα, η Kodak διατηρεί την κυριότητα σε 9.600 πατέντες που ενσωματώνονται στις βιώσιμες δραστηριότητές της. Σε ό,τι αφορά την Google, o κ. Αλμούνια έχει εξετάσει ανεπίσημα προτάσεις της διοίκησης από τον Ιούλιο, οι οποίες φαίνεται ότι δεν προσέφεραν μια λύση στα παράπονα των ανταγωνιστών της. «Από τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με την Google έχουμε μειώσει τις διαφορές για την επίλυση των θεμάτων ανταγωνισμού που ανακύπτουν», δήλωσε ο κ. Αλμούνια. Αυτή τη φορά, εάν η Google δεν παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις μέχρι την προθεσμία του Ιανουαρίου 2013, τότε ενδεχομένως να εμπλακεί σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη με κίνδυνο την επιβολή προστίμου τόσο υψηλό όσο το 10% των εσόδων της, φθάνοντας στα 4 δισ. δολάρια ή 3 δισ. ευρώ. Η επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά εδώ και μια διετία την υπόθεση της Google ύστερα από παράπονα ανταγωνιστών ότι στα αποτελέσματα αναζητήσεων δίνονταν προτεραιότητα σε δικές της υπηρεσίες εις βάρος των υπολοίπων. Επίσης, φέρεται να αντέγραψε περιεχόμενο από ιστοσελίδες ταξιδιών και εστιατορίων.

Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ