Στην Κύπρο ο ήλιος λάμπει 325 μέρες το χρόνο! Να γιατί η Αφροδίτη αναδύθηκε από εκεί

Η παρουσίαση της Τουριστικής Κύπρου στην Αθήνα από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού - μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10.12.12

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 10.12.12, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσίαση της Τουριστικής Κύπρου, παρουσία του Προέδρου του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, κου Αλέκου Ορουντιώτη. Ο κ. Ορουντιώτης αναφέρθηκε στα στατιστικά εισερχόμενου τουρισμού της Κύπρου για το 2011, στην αεροπορική σύνδεση του νησιού με την Ελλάδα, στις προτεραιότητες της στρατηγικής του ΚΟΤ ως το 2015 και στις δράσεις του Οργανισμού για ανάπτυξη νέων αγορών (πχ. Κίνα, Xονγκ Κονγκ) με δεδομένη την οικονομική κρίση. Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΣ ΚΟΤ, δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ακολούθησε παρουσίαση με τις τελευταίες εξελίξεις του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, η Γενική Διευθύντρια του HAPCO, κα Λύντια Μαστρονικολή καθώς και εκπρόσωποι και των τριών αεροπορικών εταιριών  που συνδέουν την Ελλάδα με την Κύπρο, δηλ. των Κυπριακών Αερογραμμών, της Aegean Airlines και της Olympic Air. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων, υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Ομιλία Προέδρου του Κ.Ο.Τ., κου Αλέκου Ορουντιώτη,

στην «Παρουσίαση της Κύπρου» στην Αθήνα, 10.12.12

 

Ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Κυπριακής Οικονομίας και αποφέρει πολυδιάστατα οφέλη στον τόπο.

Η περσινή χρονιά - σε σχέση με το 2010 - παρουσίασε σημαντική αυξητική τάση στις αφίξεις και αξιοσημείωτη αύξηση στην εισροή συναλλάγματος.

Σε ό,τι αφορά την Αγορά της Ελλάδας, η οποία κατέχει την πέμπτη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, στη Διεθνή Αγορά άντλησης τουριστών, οι αφίξεις κατά το 2011 ανήλθαν στις 138.717, παρουσιάζοντας μια σημαντική αύξηση 8,7 %, πάρα τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Αντίστοιχα η Ελλάδα που είναι η πρώτη προτίμηση των Κυπρίων για διακοπές, το 2011, δέχθηκε περίπου 400.000 Κύπριους επισκέπτες.

Η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου είναι αρκούντως ικανοποιητική. Οι πτήσεις πλαισιώνονται από ελκυστικές τιμές ναύλων, καθιστώντας την Κύπρο ανταγωνιστική, σε σχέση με άλλους προορισμούς, αλλά και με τα ελληνικά νησιά.Στα πλαίσια της νέας στρατηγικής τουρισμού 2011-2015, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση όλων των σταδίων και των πτυχών της τουριστικής εμπειρίας και στην καταπολέμηση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας του κυπριακού τουρισμού.


Δράσεις και Ενέργειες ΚΟΤ

·      Ουσιαστική συνεισφορά για την ετοιμασία και εφαρμογή των Σχεδίων Κινήτρων της Hermes Airports για αυξημένη επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια του νησιού.

·      Eφαρμογή Σχεδίου Κινήτρων για επενδύσεις αειφόρου εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης €13 εκ (Συγχρηματοδοτούμενο).

·      Σύσταση και λειτουργία Convention Bureau εντός του Οργανισμού για συνεδριακό τουρισμό.

·      Εφαρμογή καινοτόμου προγράμματος Ambassadors in Tourism

·      Υλοποίηση της Β’ Φάσης του δικτύου ποδηλατικών διαδρομών που θα ενώνει την Λεμεσό με την ενδοχώρα μέχρι τις Π. Πλάτρες (Συγχρηματοδοτούμενο) και υλοποίηση έργου Cyclo για ανάπτυξη ποδηλασίας (Συγχρηματοδοτούμενο).

·      Εγκαθίδρυση προγράμματος για  Παρατηρητήριο Τουρισμού.


·    

·      Εφαρμογή σχεδίου επιχορήγησης για τη βελτίωση της αισθητικής των εξωτερικών χώρων των Κέντρων Αναψυχής.

·      Λειτουργία σχεδίου ενίσχυσης ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και κέντρων αναψυχής που εξασφαλίζουν πιστοποίηση σε διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα ποιότητας όπως ISO και HACCP.

·      Επιμορφωτικά σεμινάρια, διαλέξεις, παραγωγή και μετάδοση ραδιοφωνικών σποτ για καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης και επαγγελματισμού στην εξυπηρέτηση καταναλωτών και παροχή φιλοξενίας.

·      Ηλεκτρονική έκδοση “οδηγού ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων”.

·      Ανάρτηση παρατηρητηρίου τιμών βασικών ειδών σε παραλιακά έργα.

·      Ετοιμασία Σχεδίου Κινήτρων για τη δημιουργία, αναβάθμιση ή/και συμπλήρωση εξειδικευμένου εξοπλισμού και υποδομής για τη φιλοξενία ατόμων με αναπηρίες.

·      Εφαρμογή προγράμματος “Κύπρος, Μικρές Αποδράσεις, Μεγάλες Εμπειρίες” για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

·      Διοργάνωση εκδηλώσεων που εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν και βοηθούν την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού.

·      Δημιουργία audioguides για χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος.

·      Πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης σε συνεργασία με το “The Travel Foundation”

·      Επιτυχής λειτουργία Σχολής Ξεναγών.

·      Οικονομική στήριξη Κοινοτικών Συμβουλίων για ενέργειες καθαριότητας και έργα εξωραϊσμού.

·      Οικονομική στήριξη τοπικών αρχών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών για υποδομή οργάνωσης και ασφάλειας παραλιών και έργα προώθησης ναυτικού τουρισμού

·      Προώθηση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

·      Ενίσχυση αθλητικών ομάδων εξωτερικού για προετοιμασία στην Κύπρο.

·      Επιχορήγηση αξιόλογων διεθνών εκδηλώσεων.

·      Επεξεργασία νέου σχεδίου για εισαγωγή θεσμού απονομής Σήματος Ποιότητας, για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης ποιότητας και παρέχουν βέλτιστες πρακτικές εξυπηρέτησης.

·      Εφαρμογή διαφημιστικών εκστρατειών με το νέο δημιουργικό ‘Cyprus in your heart’, διαφημιστικές εκστρατείες στο διαδίκτυο.

·      Δημιουργία εφαρμογών για κινητά και συσκευές Android και Apple και αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

·      Εφαρμογή συστήματος διαχείρισης  πελατειακών σχέσεων (CRM) και εγκαθίδρυση call centre.  

·      Πληθώρα δράσεων προβολής, προώθησης, δημοσιότητας και φιλοξενίας.

Σημαντικά Έργα Υποδομής

·      Μαρίνες – Λιμάνια

o  Δημιουργία Μαρίνας Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση σύντομα)

o  Νέα αίθουσα επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού (αναμένεται ολοκλήρωση το 2014)

o  Ενιαία Ανάπλαση Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας (ολοκλήρωση μέχρι το 2021)

 

·      Συνεδριακός Τουρισμός

o  Αναδιαμόρφωση Συνεδριακού Κέντρου Λευκωσίας

 

·      Αθλητικός Τουρισμός

o  Διεθνές Σκοπευτήριο Λάρνακας (ολοκληρώθηκε το 2012)

o  Προπονητικά Γήπεδα Ποδοσφαίρου στην Παρεκκλησιά (ολοκληρώθηκαν το 2012)

o  Διεθνές Κέντρο Τένις στην Ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου (αναμένεται ολοκλήρωση εντός του 2012)

o  Δημιουργία 2ης φάσης του Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (έναρξη 2012)

o  Αναδιαμόρφωση Αθλητικού Κέντρου ΓΣΟ

 

·      Γκολφ

o  Προβλέπεται η δημιουργία μέχρι 14 γηπέδων γκολφ. Η διαδικασία αδειοδοτήσης βρίσκεται σε εξέλιξη.

o  Βρίσκονται σε λειτουργία 4 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών (18 οπών)  

 

·         Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας

o   American Heart Institute

o   Ξενοδοχείο – Ayioi Anargyroi Healing Spa Resort

o   SPA Kalopanayiotis (έναρξη εργασιών το 2012)

 

·         Άλλα Έργα

o   Ολοκλήρωση Β΄ φάσης παραλιακού πεζόδρομου στο Παραλίμνι

o   Έργα στο Τρόοδος: Ανάπλαση πυρήνα Καλοπαναγιώτη, Οινολογικό Κέντρο Βουνιού, Βοτανικός κήπος Τροόδους, Μουσείο Ψωμιού Κάτω Μύλος, Τελεφερίκ στον Καλοπαναγιώτη, Ανάπλαση πυρήνα Άρσους, Μουσείο Ζιβανίας Βάσας.

o   Δημιουργία Μεγάρου Πολιτισμού Κύπρου (προγραμματίζεται να λειτουργήσει  το 2015)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ