12 πολύ κοινές αιτίες πονοκεφάλου και ημικρανίας και πως θα τις αντιμετωπίσετε

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους ή από ημικρανίες; Δείτε πως θα μπορέσετε να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Υποφέρετε συχνά από πονοκεφάλους ή από ημικρανίες; Σίγουρα κάποιο παυσίπονο σας προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Εντοπίσαμε για σας 12 πολύ κοινές αιτίες πονοκεφάλου και ημικρανίας.

Δείτε πως θα μπορέσετε να προλάβετε ή και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά πονοκεφάλους και ημικρανίες.


Ναι, ο διευθυντής σας μπορεί να σας προκαλεί πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει τα επίπεδα του στρες σας μπορεί να σας κάνει ευάλωτους σε πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ο ακριβής μηχανισμός για τους πονοκεφάλους έντασης και τις ημικρανίες δεν είναι ακόμη γνωστός και ενδεχομένως να εμπλέκονται ποικίλοι παράγοντες. Η μεγάλη ευαισθησία των νευρικών δικτύων στο εγκέφαλο που ελέγχουν τον πόνο μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο. Επίσης οι αλλαγές στην ίδια τη δομή του εγκεφάλου μπορεί να παίζει ρόλο στις ημικρανίες.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλάζει, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλώσετε ημικρανία. Είτε πρόκειται για ένα κρύο ή ζεστό κύμα αέρα, και τα δύο μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκέφαλο. Οι ηλιόλουστες ζεστές μέρες είναι πάντως ο συνήθης ύποπτος. Βέβαια, οι βροχές και οι αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης επίσης μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο. Κι ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε τον καιρό, μπορείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου, να περιορίζετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης και να αποφεύγετε την έκθεσή σας στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι έντονες μυρωδιές, ακόμη και όταν είναι ωραίες, προκαλούν ημικρανία σε πολλούς ανθρώπους. Το γιατί παραμένει άγνωστο, αλλά οι οσμές είναι γνωστό ότι διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Οι πιθανότεροι ένοχοι είναι τα αρώματα, οι μπογιές, και συγκεκριμένα λουλούδια.

Το styling των μαλλιών σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Μια σφιχτή αλογοουρά μπορεί να ασκήσει πίεση στον συνδετικό ιστό του κρανίου, προκαλώντας σας κεφαλαλγία. Επίσης οι στέκες, τα λαστιχάκια και τα στενά καπέλα μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση. Αν αυτό είναι η αιτία του πονοκεφάλου σας, τότε αφήνετε τα μαλλιά σας ελεύθερα.

Η έντονη σωματική άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει πονοκέφαλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πονοκέφαλος μετά από τρέξιμο. Πρόκειται πάντως για τις συχνότερες μορφές κεφαλαλγίας σε άτομα που είναι επιρρεπή στις ημικρανίες.

Δεν χρειάζεται να κοπιάσεις σωματικά για βιώσεις ένταση στο κεφάλι και τους μύες του αυχένα. Η κακή στάση του σώματος στην καρέκλα, αρκεί. Οι συχνότερες κακές στάσεις περιλαμβάνουν την κύρτωση των ώμων προς τα εμπρός, η χρήση καρέκλας με κακή υποστήριξη της πλάτης, το λάθος ύψος στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και η στήριξη του ακουστικού του τηλεφώνου ανάμεσα στον αυτί και τον ώμο. Αν πάσχετε συχνά από πονοκεφάλους έντασης, τότε ξανασκεφτείτε τι μπορείτε να αλλάξετε στον χώρο εργασίας σας.

Για ορισμένους ανθρώπους το τυρί είναι πηγή ημικρανίας. Και αναφερόμαστε κυρίως στο μπλε τυρί, το τσένταρ, την παρμεζάνα και τα ελβετικά τυριά. Η τυραμίνη που περιέχουν τα τυριά ενδεχομένως να είναι ο υπαίτιος. Και όσο ωριμάζει ένα τυρί τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει.
Η τυραμίνη εμπεριέχεται επίσης και στο κοκκινό κρασί, καθώς και σε άλλα αλκοολούχα ποτά. Άλλα συστατικά του κρασιού φυσικά μπορεί να συντελούν στην πρόκληση του πονοκεφάλου. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει την αιματική κυκλοφορία στον εγκέφαλο, η αίσθηση της κεφαλαλγίας μπορεί να είναι ακόμη εντονότερη. Αν το κόκκινο κρασί σας προκαλεί ημικρανία, αποφύγετέ το ή ρωτήστε τον γιατρό σας για πιθανή φαρμακευτική αγωγή.

Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, επίσης μπορεί να περιέχουν τυραμίνη, καθώς και συντηρητικά όπως το νιτρικό άλας, που σε ορισμένους ανθρώπους προκαλούν πονοκεφάλους. Οι κεφαλαλγίες που προκαλούνται από τα πρόσθετα των τροφίμων συνήθως εμπλέκουν όλο το κρανίο, εν αντιθέσει με την κλασσική ημικρανία που επηρεάζει μόνο το ένα μέρος του κεφαλιού.
Οι πονοκέφαλοι λόγω πείνας, δεν γίνονται πάντα αντιληπτοί ως τέτοιοι. Αν παραλείπετε ένα γεύμα, ο πόνος στο κεφάλι μπορεί να γίνει αισθητός πριν καν από την πείνα. Η αιτία βρίσκεται στα επίπεδα του σακχάρου. Αλλά μην σκεφτείτε να «γιατρέψετε» τον πονοκέφαλο λόγω πείνας, με μια σοκολάτα! Τα γλυκά αυξάνουν το σάκχαρο του αίματος απότομα και έτσι το εξωθούν σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκέφαλο, και όχι μόνο σ’ αυτόν που κρατά το τσιγάρο! Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, η οποία κάνει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου να συστέλλονται. Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος μπορεί να είναι επιβοηθητική για τα άτομα που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Ο πονοκέφαλος συνέπεια του καπνίσματος γίνεται αισθητός στο ένα τμήμα του κρανίου ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης τη μύτη και τα μάτια.

Για τους επιρρεπείς στον πονοκέφαλο, η καφεΐνη ανήκει στην κατηγορία των πραγμάτων που πρέπει να αποφεύγουν. Βέβαια η μετριοπαθής κατανάλωση καφεΐνης είναι συχνά ωφέλιμη και εμπεριέχεται ως συστατικό σε ορισμένα παυσίπονα. Αλλά η υπερκατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει όντως πονοκέφαλο και για εκείνους που δηλώνουν «εξαρτημένοι», η προσπάθεια «απεξάρτησης» μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η έλλειψη καφεΐνης λοιπόν μπορεί επίσης να είναι πηγή πονοκεφάλου.

Αν μπορέσετε να αναγνωρίσετε τις πιο συχνές αιτίες του πονοκεφάλου σας, ενδεχομένως να μειώσετε τα επεισόδια ή και να τα εμποδίσετε να συμβούν. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε είναι να κρατάτε ημερολόγιο πονοκεφάλων. Καταγράφετε καθημερινά τι τρώτε, τις αλλαγές του καιρού, την σωματική σας δραστηριότητα και διάφορα σημαντικά γεγονότα. Όταν έχετε πονοκέφαλο σημειώστε πόσο διαρκεί. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημαντικά στοιχεία που ο γιατρός θα αξιοποιήσει στην προσπάθεια επιλογής της κατάλληλης θεραπείας.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν και διαχειρίζονται τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία με στρατηγικές διαχείρισης του άγχους. Αν και δεν μπορείς ποτέ να ελέγξεις στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, μπορείς όμως να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου σε αυτά. Μπορείτε λοιπόν να πειραματιστείτε με τεχνικές όπως ο διαλογισμός και το μασάζ.
Η μετριοπαθής άσκηση μπορεί να σας ανακουφίσει από το στρες. Το περπάτημα είναι καλή επιλογή επειδή μπορεί να γίνει καλή άμυνα για τους πονοκεφάλους έντασης. Όταν περπατάτε, η ρυθμική κίνηση των χεριών χαλαρώνει τους μύες του αυχένα και των ώμων.
Τα ισορροπημένα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε πονοκεφάλους λόγο πείνας. Προγραμματίστε τα γεύματά σας έτσι ώστε να περιέχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε ισορροπία. Και φυσικά μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετά υγρά, αφού η αφυδάτωση είναι συχνή αιτία πονοκεφάλου.

Η φυσικοθεραπεία συνδυάζει την σωματική άσκηση και την επιμόρφωση για τους τρόπους μείωσης του πόνου και την βελτίωση της κίνησης του σώματος. Σε άτομα με πονοκεφάλους έντασης, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση των μυών του αυχένα και στην εδραίωση καλύτερων συνηθειών ως προς την στάση του σώματος.
Τα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη είναι αποτελεσματικά κατά των πονοκεφάλων. Αλλά αποφύγετε την διαρκή χρήση τους αφού μπορεί να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αν οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες είναι συχνοί, απευθυνθείτε στον γιατρό σας για πιο στοχευμένη θεραπεία.
Ένας πονοκέφαλος που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες θα πρέπει να ελεγχθεί από τον γιατρό σας. Επίσης είναι σημαντικό να του πείτε κάθε λεπτομέρεια που θα τον βοηθήσει να κάνει πιο στοχευμένη διάγνωση. Αν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από αλλαγές στην όραση, κινητικά προβλήματα, σύγχυση, κρίση, πυρετό ή δυσκαμψία του αυχένα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ