Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ανεξέλεγκτη η διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, αν δεν ληφθούν μέτρα

Αμεση και συντονισμένη δράση για να μειωθεί και να σταματήσει ξέσπασμα του AIDS στην χώρα μας συνέστησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC).

Αμεση και συντονισμένη δράση για να μειωθεί και να σταματήσει ξέσπασμα του AIDS στην χώρα μας συνέστησε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC).

ECDC: Ανεξέλεγκτη η διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, αν δεν ληφθούν μέτρα

Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.

«Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου», δήλωσε στο Reuters, καθώς το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.

Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοικους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.

Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα --ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

Ένας συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να δώσει στους ασθενείς με τον HIV σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, όμως τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται ισοβίως και κοστίζουν 10.000 ως 22.000 ευρώ το χρόνο. Ο Σπρένγκερ δήλωσε πως τα κόστη της Ελλάδας υπάρχει κίνδυνος να βγουν εκτός ελέγχου.

«Αν δεν επιτευχθεί μια αναβάθμιση (στην πρόληψη και τον έλεγχο), είναι πιθανό η μετάδοση του HIV μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά με ένεση στην Αθήνα να συνεχιστεί και ακόμη και να επιταχυνθεί», δήλωσε.

«Το κόστος της πρόληψης ... είναι σημαντικά μικρότερο απ' αυτό της θεραπείας όσων μολύνονται», πρόσθεσε.

Το ECDC ανακοίνωσε πως δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η κρίση του χρέους της Ελλάδας έχει συμβάλει στη διάδοση του HIV.

Η συχνότητα άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες, έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει επίσης την επανεμφάνιση ασθενειών που προκαλούνται από κουνούπια όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

Πηγή: ethnos.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 


2nd family summit

 

2nd family summit