Εκεχειρία από τα μεσάνυχτα στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου, υποστήριξε εκπρόσωπος της Χαμάς, προσθέτοντας ότι η εκεχειρεία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Εντούτοις, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και η Αίγυπτος, δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μεσολάβηση της Αιγύπτου, υποστήριξε εκπρόσωπος της Χαμάς, προσθέτοντας ότι η εκεχειρεία θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα. Εντούτοις, τόσο η ισραηλινή κυβέρνηση, όσο και η Αίγυπτος, δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

«Εχουμε καταλήξει σε συμφωνία για να επικρατήσει ηρεμία. Θα ανακοινωθεί στις 21.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αϊμάν Τάχα, μιλώντας - από το Κάιρο - σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η συμφωνία εκεχειρίας με τους παλαιστίνιους μαχητές της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και «το παιχνίδι συνεχίζεται». «Δεν είμαστε ακόμη εκεί», πρόσθεσε.

«Οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για εκεχειρία στη Γάζα συνεχίζονται, αλλά οι εξακολουθούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί την Τρίτη», δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Περιμένουμε την ισραηλινή απάντηση», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις οδηγούν σε συμφωνία για εκεχειρία επτά ημέρες αφότου εξαπολύθηκε η ισραηλινή επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθ' οδόν προς τη Μέση Ανατολή βρίσκεται η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, κίνηση που επίσης υποδεικνύει ότι βρίσκεται κοντά η διπλωματική διέξοδος.
Ωστόσο, βία συνεχίστηκε και την Τρίτη με νέες αιματηρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας και ρουκέτες της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης «Αμυντικός Πυλώνας» φθάνουν τους 121 -οι μισοί εκ των οποίων άμαχοι, ανάμεσά τους 27 παιδιά- και έχουν τραυματιστεί περίπου 920. Από ισραηλινής πλευράς, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις πολίτες.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επιδρομή στη συνοικία Σάμπρα της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία έριξε φυλλάδα σε πολλές συνοικίες της Πόλης της Γάζας και ακολούθησαν επιδρομές. «Για τη δική σας ασφάλεια, σας ζητάμε να εγκαταλείψετε αμέσως τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης» έγραφαν τα φυλλάδια στα αραβικά, ενώ το κείμενο συνοδευόταν από ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο απεικονίζονταν οι δρόμοι που οδηγούν στο κέντρο της πόλης.

Απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές, η Χαμάς εκτόξευσε για δεύτερη φορά από την έναρξη της κρίσης ρουκέτα προς την Ιερουσαλήμ, η οποία αστόχησε και κατέπεσε στη γειτονική Δυτική Όχθη. Οι σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και οι πεζοί έτρεχαν να βρουν καταφύγιο. Από το πρωί της Τρίτης έχουν εκτοξευτεί 95 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, οι 30 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «Σιδερένιος Θόλος».

Ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, προειδοποίησε ταυτόχρονα σε ένα σπάνιο ηχογραφημένο μήνυμά του ότι το Ισραήλ ότι «θα πληρώσει ακριβά εάν διανοηθεί να εισβάλει στη Γάζα».

Από το Κάιρο, όπου επικεντρώνεται η διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποίησε ότι πιθανή χερσαία επέμβαση θα «έφερνε μόνο μεγαλύτερη τραγωδία» και πρέπει να αποφευχθεί.

Στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε, εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κουβέιτ, το Ιράκ, την Τυνησία, το Μαρόκο και το Σουδάν. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των αραβικών χωρών στον λαό της Γάζας που δοκιμάζεται» δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ στο δίκτυο Al Jazeera.

Κατά του Ισραήλ στράφηκε ξανά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου για «εθνοκάθαρση» των Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ αγνοεί την ειρήνη στην περιοχή αυτή, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και πραγματοποιεί εθνική εκκαθάριση σε βάρος ενός λαού. Η χώρα αυτή καταλαμβάνει σταδιακά τα Παλαιστινιακά Εδάφη» τόνισε Ερντογάν ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Γάζας που εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για «νόμιμη άμυνα». Ο Ερντογάν στράφηκε επίσης ξανά κατά του ΟΗΕ: «Δεν πιστεύω πλέον στη δικαιοσύνη του ΟΗΕ. Όσο δεν επιλύεται το παλαιστινιακό ζήτημα, τα δεινά και το αίμα θα παραμείνουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Μέσης Ανατολής».

Εκκληση του παλαιστίνιου πρεσβευτή στην Αθήνα

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει, ώστε να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα και να αποτραπεί μια χερσαία επίθεση, απευθύνει ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στην Αθήνα Σαμίρ Αμπού Γκαζάλε.

«Τέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή 1.500 αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια νέα επίθεση, που μέχρι τώρα αριθμεί δεκάδες νεκρούς αμάχους και πάλι, κυρίως, γυναικόπαιδα» τονίζει ο Αμπού Γκαζάλε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό–Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Το Ισραήλ» προσθέτει «βομβαρδίζει σπίτια πολιτών, γραφεία δημοσιογράφων, ακόμα και τράπεζες. Είναι φανερό ότι οι άμαχοι Παλαιστίνιοι δεν είναι παράπλευρες απώλειες, αλλά αποτελούν τον κύριο στόχο της ισραηλινής επίθεσης. Η κυβέρνηση Νετανιάχου διαπράττει, συνειδητά, εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ